Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Motorno olje – katero izbrati in kako zamenjati olje kar doma

21.02.2014

Ko se sami lotimo popravljanja avta, je zadnje čase edino, kar še lahko sami opravimo doma, da zamenjamo motorno olje. Seveda pa tudi to opravilo ni povsem enostavno in je potrebno slediti tako napotkom proizvajalca avtomobila, da izberemo pravo olje, kot korakom menjave motornega olja.

Motorno olje – katero izbrati in kako zamenjati olje kar doma
 
Motorno olje morate vedno izbrati na podlagi napotkov proizvajalca, saj se motorna olja razlikujejo med seboj v različnih lastnostih. Najpomembnejša oznaka, ki vas bo vodila pri izbiri je viskoznost – označena je z W in številko pred in po črki, na primer: 10W40. Prva številka pove viskoznost olja pri mrzlem vžigu, druga pa viskoznost pri delovni temperaturi 100°C. Nižja prva številka in visoka druga številka nakazujeta visoko viskoznost ter dobro zaščito za vaš motor tako pri nizkih kot visokih temperaturah motorja. Motorna olja razlikujemo glede na sestavine –  mineralna olja so iz nafte(oznaka: grupa I, II in III), iz sintetike pa sintetična olja (grupa IV in V). Izkazalo se je, da so sintetična olja bolj odporna na visoko temperaturo in ohranjajo višjo viskoznost, zato nudijo več zaščite za vaš motor. Kratica S označuje olja za bencinske motorje, C pa motorna olja za dizelske motorje. Preden kupite novo motorno olje dobro preverite oznake v knjižici z navodili za vaše vozilo.
 

Kako zamenjati motorno olje po korakih

Menjava motornega olja je super način, da se povežete s svojim jeklenim konjičkom in med tem opravilom preverite, če opazite še kakšne druge opozorilne znake, ki kličejo po več pozornosti, preden se avto pokvari. 
Z domačo menjavo motornega olja prihranite pri denarju in času, zanjo pa:
  • potrebujete le nekaj osnovnih kosov orodja, ki ga ima vsak domač mojster,
  • pripravite posodo, kamor boste odtočili staro olje,
  • rabite rokavice, ki zaščitijo vaše roke,
  • uporabite dvigalko za dvig avta ali dvižno rampo,
  • kupite kakovostno olje s pravimi oznakami za vaš tip vozila in nov filter za motorno olje.
 

1. korak: Pripravite se na menjavo motornega olja

Olje je dobro odstraniti, ko je motor še topel, a ne prevroč. Če potrebujete več prostora za lažji dostop, uporabite dvigalko za avto ali dvižno rampo in privzdignite avto do želene višine, vendar poskrbite za svojo varnost in podložite kolesa, da se avto ne premakne z mesta. Zdaj je čas, da si roke zaščitite z rokavicami, v bližini imejte tudi kakšno krpo.
 

2. korak: Odstranite staro motorno olje in filter za olje

Ko na pravo mesto nastavite posodo za staro olje, odvijte pokrovček rezervoarja za motorno olje. Olje bo lepše iztekalo, če boste odvili tudi zgornji pokrovček za preverjanje količine olja z merilno palico, saj tako ne bo držal vakuum. Pustite, da se rezervoar popolnoma sprazni, nato odvijte še filter, posodo pa pred tem podstavite pod filter, če je slučajno ostalo še kaj olja nad filtrom. 
 

3. korak: Privijte nov filter za motorno olje in vlijte priporočeno količino olja v rezervoar

Na svoje mesto privijte nov filter za motorno olje (pazite, da je le eno tesnilo).  Preverite, da je rezervoar povsem zatisnjen s navojnim pokrovčkom in s pomočjo lija vlijte malo manj kot priporočeno količino pravega motornega olja v rezervoar. 
 

4. korak: Preverite, če kaj pušča in preverite nivo motornega olja z merilno palico

Preden avto spustite iz dvigalke ali rampe, vžgite motor za kratek čas, da olje poženete naokoli. Preverite podvozje, če kje kaj spušča in spustite avto na ravno površino. Nato z merilno palico preglejte nivo olja in dopolnite rezervoar do zgornje meje. 
 
Po večkratni menjavi motornega olja se boste že tako dobro navadili na korake, da boste povsem samozavestno zamenjali motorno olje v manj kot pol ure za pol manj denarja. Ni kaj, res se splača. 
 

 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi