Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Kako delujejo avto amortizerji?

24.02.2014

Razvijalci avtomobilov so kmalu po razvoju štiri-cilindričnih motorjev z notranjim izgorevanjem odkrili, da ni le moč motorja tista, ki nekaj šteje, če vozila ni moč nadzorovati - za to poskrbijo ravno avto amortizerji. Tako kot je napredoval razvoj boljših, močnejših in bolj eko motorjev, je napredoval tudi razvoj blažilnega sistema avto amortizerjev.

Kako delujejo avto amortizerji?

Kaj so pravzaprav amortizerji in zakaj jih potrebujemo? 

Če bi bile ceste povsem ravne brez lukenj in drugih nepravilnosti, amortizerjev avtomobili ne bi potrebovali. Ker pa vemo, da niti na avtocestah vozišče ni povsem ravno, amortizerji poskrbijo, da se poveča trenje med pnevmatikami avtomobilov in cestiščem. Tako se zagotovi stabilnost vozila in nadzor nad vozilom, hkrati pa se poveča tudi udobje za potnike v njem. Če pogledamo v grobem, so amortizerji pravzaprav velike in močne vzmeti. Avtomobilska guma se ob stiku z oviro od ovire odbije in lahko izgubi stik s podlago, ob pristanku zaradi sile gravitacije, pa se strese cel okvir avtomobila in vsi potniki v njem. Če med pnevmatiko in okvirjem vozila ne bi bilo blažilnikov, bi se lahko zaradi sile udarca od oviro poškodoval okvir avtomobila ali bi celo odpadlo kolo. Zato so avtomobilski inženirji zelo kmalu ugotovili, da so avto amortizerji nujni tako za varnost, kot tudi udobje potnikov. Vse izvira iz Newtonovega zakona o gibanju, saj velja, da imajo vse sile določeno moč in smer gibanja. Ovira na cesti deluje na kolo navpično navzgor, moč sile pa je odvisna od velikosti ovire. Brez blažilnikov, bi ta sila delovala direktno na ovir avtomobila, tako pa amortizerji vsrkajo presežno energijo in se zaradi spiralne oblike vzmeti energija porazgubi in okvir avtomobila ostane v relativnem mirovanju med vožnjo po neravni površini ceste. 

 

 

Dinamika vožnje in amortizerji

Študija, kako sile vplivajo na vozeče se vozilo, se imenuje dinamika vožnje, kjer imajo ključno vlogo ravno amortizerji. Dinamika vožnje ima dve perspektivi:

  • mirno vožnjo – sposobnost avtomobila, da izravna vožnjo vozila na neravni površini,

  • nadzor nad vozilom – sposobnost avtomobila, da varno pospešuje, zavira in zavija.

Za izpolnitev obeh perspektiv so nujno potrebni avto amortizerji, ki imajo ključno vlogo in s svojim delovanjem prispevajo k:

  • absorpciji energije iz cestnih ovir, da se razprši, brez da bi vozilo preveč zanihalo

  • zmanjšanju premikanja teže vozila levo-desno ali naprej-nazaj, ker se tako izboljša oprijem pnevmatik z voziščem

  • premik teže vozila med zavijanjem iz višje strani na nižjo (uravnavanje centrifugalne sile, da se avto med zavijanjem ne prevrne).

 

Avtomobili brez amortizerjev ne obstajajo več, ker bi bila vožnja v takšnih vozilih nadvse neprijetna za potnike in predvsem zelo nevarna, saj bi se vozilo v vsakem večjem ovinku lahko prevrnilo in ne bi imelo dobrega oprijema z neravnim cestiščem. 

Pri svojem jeklenem konjičku vedno poskrbite, da so amortizerji v dobri kondiciji, saj je od njih odvisna varna vožnja in dober nadzor nad vozilom. 

 

 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi