Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Zakaj so pomembna avto ogledala in kako so se razvijala skozi čas

05.03.2014

Danes ne poznamo več avtomobilov brez stranskih ogledal, pa naj bo avto star ali čisto nov iz trgovine.

Zakaj so pomembna avto ogledala in kako so se razvijala skozi čas
Avto ogledala ne spadajo pod dodatne možnosti pri avtu, ampak so vključeni v serijsko opremo zato, ker imajo ključni pomen pri zagotavljanju varne vožnje. Njihova glavna naloga je odsevanje dogajanja za avtom, ki ga je prav tako pomembno spremljati, kot je potrebna pozornost za dogajanje na cesti pred avtom. Avto ogledala omogočajo varno prehitevanje, menjavo pasov in so nepogrešljiva pri parkiranju. 
 

Kakšna avto ogledala poznamo

Pri vozilih poznamo tri tipe ogledal: 
  • stranska ogledala, ki kažejo oba boka vozila in vozila na sosednjih pasovih za nami,
  • vzvratno ogledalo, v katerem vidimo zadnji del avta in vozila direktno za nami in
  • ogledala za vleko daljših prikolic – to so lahko tudi podaljšana stranska ogledala, tovorna vozila pa imajo v ta namen 2 vrsti ogledal na boku vozila. 
Vozil brez avto ogledal danes ni več, tako avtomobili kot motorji, tovornjaki ali traktorji, vsi imajo vsaj par stranskih ogledal. Ni pa bilo vedno tako.
 
 
 

Kako so avto ogledala nastala in kakšen razvoj je sledil

V začetku 20. stoletja se je kmalu po razvoju prvih avtomobilov uvedla praksa, da je imel voznik ogledalo v roki, s katerim je lahko od časa do časa preveril promet za svojim vozilom. Obstajajo zapisi, da so že konjske vprege imele pritrjena ogledala v ta namen, vendar so bila zaradi tresenja kočije skoraj neuporabna, saj je odsev preveč poskakoval in ga je bilo težko razbrati. Leta 1911 je bilo prvo vzvratno ogledalo pritrjeno na vozilo za dirko Indianapolis 500, od leta 1914, pa je postala stalnica za vsa vozila, ki so pristala na cesti. 
Skozi čas so vozniki in avto razvijalci opazili, da se zaradi daljših vozil in vidnih preprek ne vidi dovolj nazaj le z vzvratnim ogledalom, zato so na voznikovi strani pritrdili stransko ogledalo. Stransko ogledalo na sovoznikovi strani je bilo dolga leta le kot dodatna možnost za bolj luksuzna vozila, z razvojem večpasovnic in avtocest so šele prišla obojestranska stranska avto ogledala v splošno in obvezno uporabo.
 

Kakšna so avto ogledala danes

Danes je na trgu že cel kup raznolikih oblik avto ogledal, od takšnih najbolj enostavnih, do posebnih, ki imajo rahlo ukrivljena stekla, ki pokrijejo in pokažejo tudi mrtvi kot, ali celo senzorje znotraj ogledal, ki zaznajo vozila na boku, ki niso v vidnem polju. Za boljši pregled pri zadenjskem parkiranju so danes na voljo tudi kamere in senzorji, ki so lahko povezani z vzvratnim ogledalom ali zaslonom na armaturi. Novodobna stranska avto ogledala imajo možnost električnega nastavljanja višine, gretje ogledal in tudi električno zlaganje ogledal, med tem, ko je avto parkiran. Določeni modeli avtov imajo na robovih ogledal tudi smernike. 
 
Avto ogledala so so od začetka do danes vizualno kar precej spremenila, še vedno pa služijo istemu namenu – zagotavljanju varne vožnje za potnike. Z ogledali imamo popoln nadzor nad prometom tudi za vozilom, zato lažje reagiramo in se odzivamo na reakcije drugih voznikov. Kako zelo smo odvisni od ogledal ugotovimo šele takrat, ko se na ogledala ne moremo zanesti. Vedno poskrbite, da so vsa avto ogledala očiščena in pravilno usmerjena ter jih ob morebitnih poškodbah nemudoma zamenjajte za nova. Le tako boste zagotovili varnost za sebe, svoje sopotnike in soudeležence v prometu. 
 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi