-10% Popust! Kupon: SLX10 -10% Popust! Kupon: SLX10Več
Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Kako delujejo izpušni sistemi pri avtih in kakšen je njihov pomen

10.03.2014

Ste kdaj v koloni opazovali, kako se kadi iz »auspuha« avta pred vami in se vprašali zakaj?

Kako delujejo izpušni sistemi pri avtih in kakšen je njihov pomen
Sedaj boste dobili možnost, da izveste, kako delujejo izpušni sistemi pri avtih in zakaj so pomembni. Ker se danes veliko pozornosti polaga na onesnaževanje okolja, je jasno, da so tudi prvi izpušni sistemi avtomobilov veliko napredovali in so današnji veliko bolj prijazni okolju. 
 

Kako so izpušni sistemi sestavljeni?

Za začetek je dobro vedeti, kako neka stvar deluje, da jo potem razumemo. Enako velja za izpušne sisteme. Če dvignemo pokrov motorja, vidimo cel kup kovinskih cevi in cevk, ki se ovijajo okoli motorja in ostalih delov avta. Te cevi imajo nalogo, da izpušne pline iz motorja odvedejo do izpušnega lonca, bolj poznanega kot »auspuh«. Niso pa vse cevi povsem enake in imajo tudi različne naloge. 
Izpušni sistemi so sestavljeni iz:
 
  • izpušnega zbiralnika, ki zbira pline direktno iz motorja in se trdno prilega vsem izpušnim odprtinam motorja, 
  • cevi različnih oblik in debelosti, ki povezujejo med seboj sestavne dele izpušnega sistema, povezane s tesnili,
  • dušilca ali izpušnega lonca, ki je običajno posoda okrogle ali ovalne oblike in poskrbi, da se hrup motorja utiša, a se s tem ne omeji izhoda plinov iz motorja in
  • avtomobilskega katalizatorja, ki od leta 1970 skrbi za to, da se nivo nevarnih strupenih izpušnih plinov zmanjša zaradi kemijske reakcije znotraj katalizatorja, ki je prevlečen s posebno kombinacijo kovin. 

Cel sistem je speljan skozi podvozje od motorja do zadka avtomobila, pritrjen je s kovinskimi flanšami, ki omogočajo dobro pričvrstitev, a še vedno dopuščajo nekaj gibanja, ki ga povzročajo plini in tresljaji med vožnjo. Ponekod je med izpušnim sistemom in dnom vozila potrebna tudi izolacijska zaščita, saj se izpušni sistemi segrejejo s plini iz vročega motorja. 

 

Zakaj so izpušni sistemi potrebni

Če bi motorji delovali brezhibno in bi popolnoma izkoristili gorivo za pretvorbo v moč za premikanje vozil, ne bi potrebovali izpušnega sistema. Tako pa se ostanki neizgorelega ali deloma izgorelega goriva morajo na nek način hitro izločiti iz motorja v obliki izpušnih plinov. Izpušni plini tako zapustijo motor skozi izpušne reže in se zberejo v zbiralniku izpušnih plinov. Skozi cevi se nato izpušni plini delno ohladijo in se na koncu izločijo skozi »auspuh« v zrak. Proizvajalci katalizator namestijo precej blizu zbiralnika plinov, saj optimalno deluje na višji temperaturi (vročina iz motorja pomaga pri delovanju). Katalizator odstrani ali izgori do 90 % strupenih snovi iz plinov. Takoj za katalizatorjem sledita dušilec in rezonator in poskrbita za utišanje hrupa motorja. Izpušni sistemi so tako nujno potrebni, saj poskrbijo za nemoteno delovanje motorja, zmanjšajo hrup, ki ga motor povzroča in poskrbijo za manjšo onesnaženost z izpušnimi plini pri izgorevanju goriva. 

Ali izpušni sistemi potrebujejo vzdrževanje?

Takoj, ko je govora o vzdrževanju avtomobila, pomislimo na redno čiščenje in pranje, menjavo olja redni aervis in polnjenje posode s tekočino za šipe. A vzdrževati je potrebno tudi izpušne sisteme naših jeklenih konjičkov. Izpušni sistemi naj bi trajali 2 do 3 leta, saj so nameščeni na podvozju in se lahko poškoduje od zunaj (sneg, led, sol) in od znotraj (strupeni plini, ki se spremenijo v kisline in razžrejo kovinske cevi). Na luknje v izpušnem sistemu nas skoraj vedno opozori neznosen hrup avtomobila in občasno nihanje v moči motorja. Najhuje je, če se poškoduje izpušni sistem pred katalizatorjem, saj tako v okolje uhajajo strupeni izpušni plini in onesnažujejo okolje ter ogrožajo življenje vseh živih bitij. V primeru, da opazite spremembe v zvoku, moči motorja ali opažate da vašemu avtu nekaj pušča, poskrbite, da v kratkem času obiščete mehanika, ki bo odkril in rešil nastalo težavo. Deli izpušnega sistema so zamenljivi, zato vedno poskrbite, da bodo vaš izpušni sistemi delovali brezhibno. 

 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi