Brezplačna dostava! *Kupon: FREE24 Brezplačna dostava! *Kupon: FREE24Več
Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Kaj je EGR ventil in čemu služi

22.03.2014

EGR ventil je poseben varnostni ventil pri vozilih, ki omejuje izpuhe dušikovih oksidov tako, da del izpušnih plinov preusmeri skozi EGR ventil (Exhaust Gas Recirculation – v prevodu: povratni ventil izpušnih plinov), da se ohrani temperaturo motorja pod mejo 1370 °C. Nad to temperaturno mejo namreč dušik iz zraka reagira s kisikom in ob tem nastajajo dušikovi oksidi, ki močno vplivajo na onesnaževanje zraka.

Kaj je EGR ventil in čemu služi

EGR ventil nadzoruje majhen prehod med zbiralnikom izpušnih plinov in izgorevalnim prostorom. Ko se ventil odpre, vakuum potegne izpušne pline skozi ventil v izgorevalni prostor. To razredči mešanico zraka in goriva in zavira rast temperature v motorju, zato se omeji nastajanje dušikovih oksidov. Poleg tega se zmanjšajo zahteve po oktanih in se zato zmanjša tudi možnost detonacije zaradi isker. EGR ventil zato s svojim delovanjem pripomore k moči motorja (predvsem pri navoru) in zmanjšani porabi goriva. 

 

Kako deluje EGR ventil?

EGR ventil je sestavljen iz tlačnega ventila in vakuumske membrane. Ko nastopi vakuum, membrana odpre ventil in potegne vroče izpušne pline nazaj v izgorevalni prostor. Pod določenim tlakom v sistemu se vzpostavi vakuum, ki ventil odpre ali zapre. Če EGR ventil ne deluje pravilno ali je napačen za vaš tip motorja, lahko povzroči prekomerne emisije izpušnih plinov, slabe vozne sposobnosti ali detonacijske težave. 

V normalnih primerih EGR ventila ni potrebno vzdrževati ali preventivno zamenjati, lahko pa se zgodi, da se v njem naberejo saje iz povratnih izpušnih plinov, ki onemogočajo brezhibno delovanje vakuumske membrane in vplivajo na zapiranje in odpiranje ventila. Včasih se EGR ventile da očistiti, vendar je zamenjava nujna, če EGR ventil ne deluje več pravilno. Nekateri novi motorji so tako dovršeni, da ne ustvarjajo presežka dušikovih oksidov v izpušnih plinov, zato sploh ne potrebujejo EGR ventila

EGR ventil in pregrevanje motorja

Pregrevanje motorja je lahko velika težava, zato je pomembno, da ima vaše vozilo delujoč Exhaust Gas Recirculation  vakumskim termalnim stikalom, ki se ob točno določeni temperaturi hladilne tekočine vklopi in v izgorevalni prostor povleče izpušne pline iz zbiralnika izpušnih plinov. Sestavine iz izpušnih plinov se pomešajo med mešanico zraka in goriva, ki se zaradi tega razredčijo in vplivajo na padec previsoke temperature v motorju na tolerirano temperaturo, ki ne povzroča pregretja in težav povezanih z njim.  

EGR ventil je lahko tudi računalniško voden, pri čemer računalnik motorja sporoča ventilu, kdaj se odpre in kdaj zapre glede na odčitke iz sistema. Povišanje vrednosti dušikovih oksidov zaznajo tudi naprave za merjene vsebnosti škodljivih snovi v izpušnih plinih, s katerimi testirajo vaše vozilo na tehničnih pregledih. Če tam naprave zaznajo povečane vsebnosti dušikovih oksidov, lahko sklepate, da je vaš EGR ventil ali eden izmed njegovih sestavnih delov umazan ali okvarjen, zato ga boste morali ali očistiti ali zamenjati. 

 

 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi