Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Kako izbrati pravi akumulator za vašega jeklenega konjička

27.03.2014

Akumulator je pravzaprav velika baterija v vašem jeklenem konjičku, kamor se shranjuje kemična energija v obliki električne energije, to pa potem uporablja vozilo pri vžigu in za napajanje računalnika motorja ter vseh električnih naprav v avtomobilu. Na trgu je ogromno izbire, zato je dobro vedeti, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu akumulatorja.

Kako izbrati pravi akumulator za vašega jeklenega konjička
Najpomembnejša dejavnika, ki vodita izbiro sta: 
  • dejanska velikost baterije (širina, višina in dolžina morata ustrezati proizvajalčevim navodilom) in 
  • zahtevane lastnosti akumulatorja (zagonska moč v CA/CCA, napetost v Ah, kapaciteta v V ter položaj polovih izvodov), ki jih najdete v navodilih za uporabo vozila. 
Akumulator je pomemben člen, ki omogoča zanesljivo vožnjo, zato se raje izognite tistim, ki so na voljo v supermarketih, ampak se ponj odpravite v specializirano trgovino z avto deli. 
 

Zakaj je pomembno, da izberem pravi akumulator za moj avto?

Zagotovo se sprašujete, zakaj sploh govorimo o izbiri akumulatorja, saj ko »crkne baterija«, greste v trgovino in kupite prvo, ki ustreza, da se lahko peljete dalje. Preobremenitev akumulatorja lahko povzroči, da se akumulator pokvari, zato je pomembno, da za vaše vozilo izberete pravi akumulator in to preprečite. 
 
Potrebno je paziti na naslednje:
  • Zagonska moč merjena v CA (cranking amps) je določena v navodilih za uporabo vašega vozila, zato morate ta podatek preveriti pred nakupom novega akumulatorja.
  • Zagonska moč pri nizkih temperaturah je označena kot CCA in pove kakšna je zagonska moč pri 0°C ter jo je potrebno upoštevati, če živite v okolju, kjer temperature padejo pod ničlo.
  • Cenejše baterije so ponavadi tiste, ki potrebujejo vzdrževanje (kjer je potrebno večkrat preveriti nivo elektrolita in ga dopolniti, če ga je premalo). 
  • Za lažjo uporabo bolje izbrati akumulatorje, ki vzdrževanja ne potrebujejo. Tako ne boste rabili skrbeti za nivo elektrolita in boste akumulator po namestitvi lahko povsem odmislili. 
  • Polovi izvodi, ki so običajno na vrhu (lahko pa tudi ob strani) so terminali, na katere se priključi porabnike električne energije in morajo biti vedno čisti in zaščiteni pred korozijo, da zagotavljajo nemoten pretok elektrike.

 

Nova Ca-Ca tehnologija akumulatorjev je uvedla trdnejše plošče iz zlitine svinca in kalcija (prej iz zlitine svinca in antimona), ki so odpornejše proti korozije in porabijo znatno manj vode ter tako zagotavljajo daljšo dobo delovanja. 

Kako prepoznati starost in ali je moč predvideti, koliko časa bo akumulator deloval?

Vsak akumulator mora imeti oznako proizvodnje nekje na deklaraciji. Včasih ni zapisan v običajnem zapisu datuma, ampak v oznaki sestavljeni iz črke in številke, na primer B4, kar označuje proizvodnjo februarja 2014. Črke gredo po vrtnem redu in označujejo mesece: A-januar, B-februar, C-marec itd. Številke pa letnico: 0-2010, 1-2011, 2-2012 itd. Da akumulator velja za novega, mora biti star manj kot pol leta. Če tako naletite v prodajalni na zelo dobro založene police z akumulatorji, bodite pozorni na datum proizvodnje. Namreč, v toplih prostorih se akumulator po daljšem času prične samo-prazniti in izgublja napetost. Premalo napolnjen akumulator lahko tako ob takojšnji uporabi prekomerno izpraznimo in mu skrajšamo življenjsko dobo. 

Sama življenjska doba akumulatorja je odvisna od več dejavnikov in je težko določljiva. Najprej je tukaj starost akumulatorja (problem samo-praznenja med čakanjem na uporabo), pravi namen je na na drugem mestu (startni akumulator je namenjen vžigu, delovni napajanju električnih naprav, dual pa poskrbi za obe nalogi) in na tretjem mestu vzdrževanje (zaščita pred korozijo, vzdrževanje ravni elektrolita, pravilno polnjenje itd.). Če boste poskrbeli, da bo vaš akumulator pravih mer, prave napetosti in kapacitete, ki ustrezajo vašemu vozilu, hkrati pa bo zaščiten pred korozijo in zunanjimi vplivi, ni razloga, da vaš akumulator ne bi imel dolge življenjske dobe. 

 

 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi