Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Kredit ali lizing za nakup vozila?

03.04.2014

Posojilo za nakup vozila je najpogosteje iskana finančna storitev, saj le redki kupujejo avtomobile na gotovino. Denar si od banke ali lizing hiše lahko sposodite v obliki kredita ali lizinga, dobro pa je vedeti, kaj so prednosti in slabosti tako kredita, kot tudi lizinga.

Kredit ali lizing za nakup vozila?
Financiranje za novo vozilo se običajno giba med 10 in 20 tisočaki, so pa prestižnejše znamke lahko tudi desetkratnik tega zneska. Vedno je dobro, da se že v naprej zavedate in v svoje plačilne sposobnosti poleg zneska obroka financiranja vštejete tudi zneske za vzdrževanje vozila, ki so zelo različni pri različnih avtomobilskih znamkah. 
 

Kaj so prednosti in slabosti kredita?

Prednosti financiranja v obliki najema kredita, ki najpogosteje prepričajo:
 • takoj dobite lastništvo nad vozilom,
 • običajno je obrok pri kreditu nižji od obroka lizinga,
 • za odobritev kredita ne potrebujete denarja za polog,
 • stroški odobritve so nižji kot pri lizingu,
 • ob dobri boniteti na (svoji) banki lahko dobite boljše pogoje kreditiranja.
Vendar pa so tudi pri najemu kredita zanke, oziroma pogoji, ki jih morate dosegati, da vam kredit odobrijo:
 • če nimate stalne zaposlitve, boste težko dobili odobreno financiranje v obliki kredita,
 • za kredit lahko banka zahteva plačilo zavarovanja terjatve,
 • od vaše bonitete je odvisno ali vam bodo kredit odobrili in pod kakšnimi pogoji.
Kreditiranje je na prvem mestu najbolj priljubljena oblika financiranja pri nakupu nepremičnin, medtem ko so avtomobili še vedno na prvem mestu lizing posojil.
 
 

Zakaj je lizing drugačen od kredita in se stranke odločajo za to vrsto posojila?

Finančno storitev lizinga ponujajo lizing hiše, pa tudi posamezne avtohiše imajo pod svojim imenom ustanovljena podjetja za financiranje (Porsche kredit in leasing d.o.o., Citroën financiranje itd). Lizing je v primerjavi s kreditom:
 
 • lažje dostopen (tudi za tiste brez stalne zaposlitve),
 • hitreje odobren (rešen celo v 24 urah),
 • ima manj stroge pogoje za odobritev,
 • ne potrebuje dodatnega zavarovanja, ker je zavarovan z lastništvom nad vozilom,
 • vozilo lahko včasih kupite z večjim popustom, kot če bi ga plačali v gotovini,
 • zavarovanje vam uredi lizing hiša, običajno v visokim komercialnim popustom (primerno za mlade voznike, ki še nimajo bonitete)
 • možnost operativnega lizinga (za pravne osebe) poznanega tudi kot poslovni najem, kjer vozila na koncu ne odkupite, ampak vrnete lizing hiši.
Za lizing se največ odločajo ljudje, ki imajo nekaj denarja že privarčevanega in si želijo nov avto. S privarčevanim denarjem poplačajo polog, ki je obvezen pri lizingu, za preostanek posojila pa nato tudi do 84 mesecev plačujejo mesečne obroke.
So pa pri lizingu tudi slabe lastnosti, ki se jih morate v naprej zavedati in jih upoštevati pri svoji odločitvi:
 
 • vozilo do odplačila zadnjega obroka ni last lizingojemalca,
 • za lizing potrebujete nekaj denarja v naprej za polog,
 • obresti so nekoliko višje v primerjavi s kreditom,
 • za ves čas trajanja posojila mora vozilo imeti kasko zavarovanje,
 • stroški odobritve so običajno lahko višji kot pri kreditu (lahko pa so vključeni v obroke ali polog in jih ni potrebno dodatno plačati)
 
 

Kako izbrati najboljšega ponudnika lizinga ali kredita?

Zaradi močne konkurence in vedno novih akcijskih ponudb, je dobro, da se pred odločitvijo za nakup določenega avtomobila s predračunom odpravite na banke in v lizing hiše po informativni izračun in se šele na podlagi primerjave odločite, katera opcija je za vas najbolj ustrezna. Lahko je sam obrok nekoliko višji pri lizingu kot pri kreditu, vendar morate plačati polno ceno zavarovanja za avto, pri lizingu pa je pogosto zavarovanje ugodnejše, ponekod celo za celotno trajanje financiranja vključeno v obroke in ga niti ne doplačujete posebej. Tudi za mlade voznike in lastnike prvih avtomobilov se to izplača, saj je pri lizing hišah visok komercialni popust na zavarovanja. Je že res, da pri kreditu kasko ni obvezen, ampak pogosto prvih nekaj let vsi bolj pazimo na svoje jeklene konjičke in plačamo kasko zavarovanje, tudi če to za nas ni obvezujoče.
Izračune za obe vrsti financiranja vam bodo pogosto ponudili že v avto salonih, saj vsi sodelujejo z določenimi finančnimi institucijami, ali imajo celo hišno financiranje, ki smo ga omenili že prej. Tukaj je dobro, da se ne zaletite takoj in sprejmete ponujeno, saj je lahko konkurenčna ponudba ugodnejša za vaš žep. Vzemite si nekaj časa za premislek in pregled preostalih ponudb in se nato preudarjeno odločite za tisto, ki bo najbolj zadovoljila vaše potrebe in želje.
 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi