Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Kakšna je obvezna avto oprema v Sloveniji

08.04.2014

V zakonu o motornih vozilih so navedena pravila, ki predpisujejo kakšna je obvezna avto oprema za vozila v Sloveniji. Brez obvezne opreme v vozilu lahko pri kontroli vozil, ki jo izvajajo policisti, dobite denarno kazen, zato je dobro, da še enkrat ponovimo in povzamemo pravilnik o delih in opremi vozil.

Kakšna je obvezna avto oprema v Sloveniji
Vsa vozila v cestnem prometu morajo po zakonu imeti naslednjo obvezno avto opremo:
 
 • Rezervno kolo (lahko tudi ustrezno napravo, ki rezervno kolo nadomešča v svoji funkciji),
 • Homologiran varnostni trikotnik (za označitev mesta nesreče ali ustavljenega pokvarjenega vozila),
 • Komplet za prvo pomoč (točno predpisan seznam je del priloge pravilnika, oblika kompleta ni predpisana, vsebovati mora le predpisane sestavine),
 • Rezervne žarnice (za vsaj  polovico žariščnih mest podvojenih luči in po eno žarnico za nepodvojena svetila),
 • Zmsko opremo v zimskem času (med 15.11. in 15.3.),
 • Vozila za javni prevoz potnikov, avtobusi in tovorna vozila morajo imeti tudi gasilnik z določeno gasilno sposobnostjo.
 

Obvezna avto oprema v zimskem času

Zima je sicer ravno minila, vendar je vseeno dobro, da ponovimo, kakšna je obvezna zimska avto oprema. Za Slovenijo velja, da v priobalnem pasu, kjer so snežne razmere le izjema, zimske pnevmatike niso potrebne in zadostujejo letne pnevmatike z vsaj 3 milimetri globine profila. »Zlizane« gume torej tudi na obali ne gredo skozi zakonske predpise, saj ne zagotavljajo dovolj varnosti potnikov v cestnem prometu. Za povsod drugod pa veljajo naslednji predpisi o obvezni opremi:
 
 • zimske pnevmatike na vseh kolesih ali
 • letne pnevmatike z globino profila vsaj 3 mm ter verige za pogonska kolesa v priboru vozila. Namesto verig veljajo tudi verigam enakovredni pripomočki. 
Večja vozila z maso več kot 3,5 ton, ki so namenjena prevozu večjega števila potnikov ali prevozu blaga do 12 ton, morajo imeti poleg zgornjih predpisov tudi lopato. 
 
Zimske pnevmatike nosijo oznako M+S, M.S ali M&S, kar pomeni »Mud and snow«, saj so testirane na snegu in v blatu. Če pnevmatike s to oznako nimajo glavnih kanalov dezena globokih vsaj 3 mm, jih prištevamo k letnim pnevmatikam in niso več primerne za vožnjo v zimskem času ali zimskih razmerah. 
 

Dodatna oprema v avtomobilih, ki vam lahko pomaga v težavah na cesti

Vsi se dobro zavedamo, da je že zakonskim določilom včasih težko slediti, a je včasih dobro, da v avtu hranite še nekaj malenkosti, ki vam pridejo prav v težavah, ki se lahko pripetijo na cesti. 
 
 • Če se v obilnem sneženju znajdete v več-kilometrskem zastoju, boste zagotovo nadvse hvaležni odeji, ki vas bo pogrela, če boste ugasnili avto, da bi varčevali z gorivom. 
 • V primeru zdrsa iz zasneženega cestišča, vam lahko prav odeja in lopata pomagata, da se sami rešite iz zagate.
 • V avtu vedno hranite plastenko vode – za žejo, očiščenje vetrobranskega stekla ali morebitno pregretje motorja.
 • V zimskem času lahko v avtu hranite tudi električni lonček, ki bo zlahka pogrel vodo za čaj, le še kakšno vrečko čaja si spravite v predal. 
 • Gasilnik je majhen in hitro pogasi morebiten požar, zato je nadvse priročen v vseh vozilih, ne le tistih, kjer je gasilnik predpisan v obvezni opremi.
 
To je le nekaj idej ali nasvetov, kako vam malenkosti lahko olajšajo ali celo rešijo življenje. Kako se boste odločili, je pa povsem vaša stvar. Poskrbite le, da je obvezna avto oprema vedno v/na vašem jeklenem konjičku in se tako izognite kazni ter zagotovite varnost vaših potnikov in drugih soudeležencev v prometu. 
 
 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi