Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Priprava vozila za varno pot na dopust

24.04.2014

Ko se začne toplejše vreme, smo kot martinčki, ki silijo na toplo sonce. Poletne počitnice so tako rekoč že pred vrati, prav tako pa tudi čas dopustov in izletov. Če se na pot odpravljate z avtom, je nadvse priporočljivo, da se na dolgo vožnjo dobro pripravite in poskrbite, da bo le-ta potekala brez težav

Priprava vozila za varno pot na dopust
Namreč, vse prevečkrat se zgodi, da vam vaše vozilo zataji ravno takrat, ko je to najmanj potrebno: v gneči na avtocesti avto odpove, pred odhodom iz kampa se avto noče prižgati, na pol poti do počitniške destinacije vam odpove hlajenje... Ker vemo, da so takšne situacije izredno neprijetne in predvsem močno udarijo po denarnici, smo vam pripravili kratek priročnik, kako se izogniti najpogostejšim težavam z vašim jeklenim konjičkom – to je s pred pripravo vozila na potovanje. 
 

1. Preverite vse vitalne tekočine vašega vozila

Vsi dobro vemo, da za varno vožnjo vozilo potrebuje gorivo, motorno olje in hladilno tekočino. Brez teh treh vrst tekočin se z avtom zagotovo ne moremo voziti. Večkrat pa pozabimo, da so pomembne tudi: zavorna tekočina, olje menjalnika in tekočina za čiščenje stekel. Večino teh vitalnih tekočin lahko sami preverite, ali vsaj naredite hitri test, da vidite, če katera od njih pušča in je potreben pregled pri avtomehaniku. 
 
Za hitri test potrebujete le velik karton, ki ga položite na ravno podlago. Vozilo pustite, da 15 minut teče in se v tem času ogreje celoten sistem na optimalno temperaturo, nato pa ga ugasnite in podenj podstavite karton. Po nekaj časa preverite, če so na kartonu ostanki kapljanja. Kaj pušča lahko ugotovite že po barvi tekočine:
  • rdečkasto obarvana tekočina je običajno olje menjalnika ali servo volana
  • črno ali rjavo obarvana tekočina je motorno olje
  • roza ali rumeno-zeleno obarvana tekočina je hladilna tekočina
  • prozorne tekočine so lahko kondenz iz klime ali pa zavorna tekočina. 
Če so na kartonu pojavijo barvne packe ne odlašajte z obiskom mehanika, da ne bo vaše vozilo zatajilo ravno na težko pričakovanem potovanju. 
Sicer pa večino vitalnih tekočin lahko preverite sami:
 
  • Motorno olje preverite z merilno paličico in krpo, 
  • hladilno tekočino lahko vidite pod pokrovom motorja – preverite le nivo in jo dopolnite po potrebi. 
  • Tekočino za čiščenje stekel pa je dobro, da imate navkljub polnemu rezervoarju tudi na zalogi, saj nikoli ne veste, kaj vas čaka na poti. V toplem vremenu je na poti veliko mrčesa, ki se prilepi na vetrobransko steklo, zato je dobro imeti tudi kakšno krpo pri roki, če brisalci ne odstranijo vseh madežev. 
 

2. Dvignite pokrov motorja in preglejte jermene, cevke in akumulator

Že samo s pregledom lahko ugotovite, ali je v vašem vozilu kaj dotrajanega. Jermeni morajo biti brez razpok ali manjkajočih kosov, cevi morajo biti prožne in močne – če so na otip mehke in razpokane, jih je potrebno nemudoma zamenjati, ker lahko začno puščati. 
 
Akumulator ali baterija, je najpogostejši razlog za težave na poti. Pred odhodom na pot preverite nivo elektrolita (če imate takšno baterijo, kjer je to možno videti) oziroma preverite, če slučajno kje pušča ali so vidne kakšne razpoke na ohišju. Če ima vaša baterija več kot 5 let, jo bo verjetno kmalu potrebno zamenjati. Terminali in kabli akumulatorja morajo biti čisti in nepoškodovani. Če se je na njih nabrala nesnaga, jih lahko očistite z mešanico vode in sode, ki nevtralizira kislino iz elektrolita.  Čiste terminale lahko zaščitite z litijevim mazivom, da preprečite korodiranje. 
 
 

3. Testirajte svoje zavore in preprečite težave pred odhodom

Dejstvo je, da brez zavor pač ne gre. Če avta ne morete varno zaustaviti, potem na cesti niste varni ne vi, ne ostali udeleženci v prometu. Zato se pred odhodom na potovanje podajte na kratko testno vožnjo in bodite pozorni na dogajanje v vozilu, medtem ko zavirate. Če vas zanaša v eno stran, slišite kakšne čudne zvoke ali čutite vibracije med pritiskanjem na zavore, ne odlašajte z obiskom mehanika. Ta jih bo pregledal in ugotovil, kaj ne deluje pravilno ter težavo odpravil, vi pa boste imeli mirno vest na poti. Če ste ravno opravili servisni pregled vozila (vsaj enkrat letno bi ga morali po nasvetu mehanikov opraviti), so vam zagotovo že pregledali cel zavorni sistem in odpravili pomanjkljivosti. 
 

4. Hladilni sistemi igrajo ključno vlogo 

Visoke temperature, hitra vožnja po avtocesti in vklopljena klimatska naprava močno obremenjujejo hladilni sistem motorja. Hladilna tekočina mora biti zamenjana vsaki dve leti (paziti je potrebno na pravilno mešanico z vodo!), zato preverite, kdaj je bila nazadnje zamenjana, da bo vaš motor lahko optimalno hladila in zaščitila pred pregretjem. Poleg hladilnega sistema motorja je pomemben tudi hladilni sistem klimatske naprave, saj predvsem tega občutijo vsi potniki v vozilu. Testirajte delovanje klima naprave in pravočasno zamenjajte filtre in dopolnite plin, da bo klimatska naprava brezhibno delovala in opravljala svojo nalogo hlajenja potniške kabine. 
 

5. Kdaj morate nujno k mehaniku?

Če med vašim pregledovanjem avtomobila naletite na kakšne vidne poškodbe, slišite med testno vožnjo čudne ropotajoče zvoke, občutite vibracije ali kaj drugega, kar ni običajno za vožnjo, vsaj teden dni pred odhodom obiščite mehanika, da vozilo dodobra pregleda in odpravi skrite napake. 
 
Vedno je boljša preventiva, kot kurativa, ki je posledično vedno dražja in vam lahko pokvari težko zaslužen dopust. Boljše je biti dobro pripravljen na pot, kot upati, da se tudi tokrat ne bo nič zgodilo. Pa srečno!