Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Laserski žarometi, nova dimenzija avto svetil

05.05.2014

Laserski žarki so v sodobnem času pogosto uporabljeni – kot bralniki CD in DVD medijev, bralniki črtnih kod na blagajnah v trgovinah, pripomočki za kazanje pri prezentacijah, pri operacijah ali kot orožje.

Laserski žarometi, nova dimenzija avto svetil
Zdaj lahko poleg naštetih možnosti uporabe dodamo še eno: osvetljevanje ceste z vgradnjo v žaromete. Laserske žaromete so prvič predstavili BMW-jevi izdelovalci kot inovacijo leta 2011 na Frankfurtskem avto sejmu. Do tedaj je najbolj navduševala LED tehnologija pri razvoju svetil, zdaj pa je to mesto zasedla tehnologija laserskih luči, saj so 1000-krat svetlejše, a hkrati manjše od običajnih žarnic, ki porabijo manj energije za osvetljevanje. Poleg tega pa še noro dobro izgledajo! 
 
Ker se laserski žarku uporabljajo za rezanje in kot orožje, vsi dobro vemo, da niti v laserske prikazovalnike ne smemo gledati direktno, da nam ne poškodujejo oči. Torej, kako so lahko tovrstne žarnice varne za uporabo pri avtomobilskih lučeh? Najbolje je, da raziščemo, kako laserski žarometi pravzaprav delujejo. 
 

Predstavitev osnovnega delovanja laserskih žarometov

Najpomembnejša informacija pri laserskih žarometih je ta, da ko pogledamo v njih, pravzaprav ne gledamo direktno v laser, se pravi ne morejo poškodovati naših oči. Laserski žarometi pri svojem delovanju uporabljajo tri modre laserje, ki so pozicionirani na zadnjem delu tako, da se odbijajo od ogledal v sprednjem delu, žarki iz ogledal pa so usmerjeni v rumeni fosfor. Ta fosfor zaradi modrih laserskih žarkov zažari z možno belo svetlobo, ki jo reflektorji usmerijo na cesto. Ta svetloba je močna, a še vedno omogoča gledanje in je zato primerna za uporabo pri avtomobilskih žarometih. 
 
Laserski žarometi poleg tega porabijo za svoje delovanje celo manj energije, kot je potrebujejo za svoje delovanje LED žarnice, ki so doslej veljale za najbolj varčne. Tako ostane več električne energije za upravljanje hibrida ali električnega vozila, ki bi jo sicer porabile same luči. 
 
Še ena velika prednost je ta, da laserski žarometi zasedejo manj prostora in imajo zato dizajnerji več fleksibilnosti pri oblikovanju bolj aerodinamičnih oblik in spravijo več avto delov pod pokrov motorja.
 
 

Kako varni so pravzaprav laserski žarometi?

Laserska tehnologija pri lučeh prinaša veliko prednosti, še vedno pa se postavljajo vprašanja o varnosti. Za laser velja tako kot za sonce – nikoli se ne sme direktno pogledati vanj. Pri laserskih žarometih poškodbe oči zaradi gledanja v njih niso možne, ker svetloba, ki prihaja iz tovrstnih žarometih niso direktni laserski žarki, ampak odbita in reflektirana bela svetloba, ki jo izžareva lasersko stimulirani fosfor. 
 
Vprašanja okoli varnosti so nanesla tudi na nesreče – kaj se zgodi, če se laserski žarometi poškodujejo?  Pri BMW-ju trdijo, da se v primeru kakršnih koli poškodb dovod električne energije do laserjev avtomatično prekine in prenehajo delovati. Tako se tudi v prometnih nesrečah ne more pripetiti kakšna poškodba zaradi laserskih žarkov. 
 
 

Ali se laserske žaromete da kupiti?

Verjetno so vas prednosti povsem navdušile, zato se zagotovo že sprašujete, kje lahko kupite tovrstne žaromete za vašega jeklenega konjička. Zaenkrat bo treba še malo počakati, saj se BMW kot izdelovalec in razvijalec te tehnologije še ni odločil, kdaj bodo laserski žarometi na voljo za splošno prodajo na trgu. Seveda so se razvijanja laserske tehnologije pri osvetljevanju lotili tudi pri konkurenci, kjer je Audi že pokazal svoje in predstavil laserske žaromete na modelu sport quattra. Laserski žarometi bodo zagotovo kmalu na voljo v serijskih vozilih, zato je le še vprašanje časa kdaj bodo dostopni tudi vam. 
 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi