Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Nasveti za pametno rabo avto klime

11.05.2014

Avto klima je z leti postala serijska oprema v skoraj vseh avtomobilih, zato poleti le poredko vidimo potnike v novejših avtomobilih, ki bi se hladili pri odprtih oknih. Izkazalo se je, da odprta okna vplivajo na aerodinamiko vozila in potrošnjo goriva, zato je bolje uporabljati ventilator in klima napravo za hlajenje potniškega prostora.

Nasveti za pametno rabo avto klime
Da pa bi se izognili pretiranemu povečanju porabe goriva zaradi uporabe avto klime, je potrebno paziti na naslednje:
  • ko se z avtomobilom vozite po dolgem klancu navzgor, za ta čas izklopite klima napravo in razbremenite vaš motor. Tako boste prihranili pri porabi goriva.
  • V zelo vročih dneh vključite »recycle mode« - gumb ki omogoča kroženje zraka znotraj avtomobila, ki je v primerjavi z zunanjim zrakom že ohlajen. Na tak način ne boste pretirano obremenjevali motorja za hlajenje zraka. 
  • Če le imate možnost, v poletnih dneh parkirajte v senci – tako se notranjost vozila ne bo pregrela in bo čas ohlajanja krajši. V kolikor nimate možnosti parkiranja v senci, avto pred prižigom klime dobro prezračite tako, da odprete vsa okna in se tako peljete kakšno minuto, šele nato zaprete okna in vključite klima napravo. 
  • Na avtocestah ali hitrih cestah se nikar ne vozite z odprtimi okni, saj boste prihranili več goriva s prižgano klima napravo, ki ne bo vplivala na aerodinamiko. 
 
Seveda še vedno velja, da boste porabili najmanj goriva z izključeno klima napravo. Kadar pa je uporaba klima naprave res neizogibna, se lahko z upoštevanjem zgornjih nasvetov vseeno izognete pretirani porabi goriva v toplejšem delu leta. 
 

Ali se splača izključiti klimo in voziti z odprtimi okni?

Izkušnje in raziskave so pokazale, da se včasih še vedno splača spustiti okna, namesto vklopiti avto klimo. Seveda to ne velja v vseh primerih in obstajajo zagovorniki, ki so strogo proti odpiranju oken, kot tudi zagovorniki, ki zagovarjajo le uporabo ventilacije in klima naprave. 
 
Dejstvo je, da odprta okna vplivajo na aerodinamiko vozila, zato lahko precej poskoči poraba goriva. Pri počasni vožnji v mestu ali v kolonah v primeru zastojev, so odprta okna bolj ekonomična rešitev, kot neprestana uporaba klima naprave.  Glede na teste je najvišja hitrost, pri kateri še ni prevelikega vpliva na aerodinamiko okoli 60 km/h, pri 2x višjih hitrostih, se vpliv na aerodinamiko poveča kar za 4x, zato se po avtocesti res ni priporočljivo voziti z odprtimi okni. 
 
Tukaj pa ne gre le za razliko v hitrosti – gre tudi za razliko v obremenjenosti motorja in kompresorja klime. Pri nizkih hitrostih je motor malo obremenjen in ga vklopljen kompresor klime dodatno obremeni. Pri visokih hitrostih je motor dobro segret in zagotavlja dovolj moči za pogon in kompresor, zato je poraba goriva pravzaprav manjša. 
 

Kaj je potem boljše – odpiranje oken ali uporaba klime?

Čeprav sta oba načina za zagovornike enih in drugih najboljša, je odvisno od vsakega posameznika, kako se bo odločil. Dejstva so pred nami, kaj pa bomo z njimi naredili, je odvisno od nas samih. 
 
Morda je še najboljša varianta, da se poslužujemo obeh načinov ob primernem času – dokler klima ni nujno potrebna, je ne uporabljamo in se pohladimo z odprtimi okni pri vožnji po mestu, sicer uporabimo klima napravo, ko je motor že dobro segret in ga zato ne obremenjujemo preveč. Tak način bodo zagotovo odobrili tudi zagovorniki »zelene uporabe«, ki se zavedajo kako uničujoča je pretirana poraba goriva za naravo in okolje. Zaradi pametne uporabe klima naprave v kombinaciji z odpiranjem oken, se boste manjkrat ustavili na bencinski črpalki in v zrak spustili manj emisijskih plinov, ko bodo vplivali na onesnaženost okolja. Tako boste ubili kar 2 muhi na en mah – prihranili pri gorivu ter poskrbeli za naravo in okolje.
 
 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi