Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Varnostni sistemi v vozilu

16.05.2014

Varnost je vrednota, proti kateri stremimo prav si, zato so varnostni sistemi v vozilu postali ključnega pomena, saj lahko le z njimi obvarujemo človeška življenja. Ker pa je avto tudi dragocena dobrina, ki jo kupimo preudarno in ga običajno uporabljamo več let, nam veliko pomeni tudi to, da je avto zaščiten in varen pred nepridipravi. Minili so namreč časi, ko je bila odveč skrb pred krajo, če le nisi pozabil zakleniti svojega vozila s ključem. Sicer zadnja leta resda upada trend kraje avtomobilov, a bolj zaradi naprednih varnostnih mehanizmov in sistemov, ki onemogočajo nemoteno krajo, kot zaradi zmanjšanja kriminala.

Varnostni sistemi v vozilu
Moderni varnostni sistemi imajo kompleksne varnostne mehanizme, ki se začno že pri ključu (pa kakršne koli oblike je že – ključ, kartica, tablica, koda...) in možnostih zaklepanja tako vrat kot pokrovov avtomobila. Novi avtomobili so večinoma opremljeni z daljinskim centralnim zaklepanjem in morda tudi alarmnim sistemom, ki preprečuje vdore v avtomobile in krajo. To so osnovni varnostni mehanizmi, ki mehansko preprečujejo odpiranje vrat ali pokrova motorja nepooblaščenim osebam. Ko je na voljo več načinov za oklepanje vrat, računalnik avtomobila prebere signal za zaklepanje in odklepanje in pošlje ukaz do zaklepnega mehanizma, ki zakleni ali odkleni vrata. 
 

Varnostni sistemi zagotavljajo predvsem varnost potnikov v avtomobilu

 
Poleg osnovnega zagotavljanja varnosti avtomobila pred nepridipravi, imajo v vozilu pomembno vlogo predvsem varnostni sistemi za zagotavljanje varnosti potnikov v vozilu. Pred nakupom novega ali rabljenega vozila je dobro biti pozoren na naslednje varnostne elemente:
  • varnostni pasovi – vsa vozila jih morajo imeti glede na zakonske predpise, lahko pa so prilagodljivi in imajo nastavljivo višino nad ramenom in se lahko prilagodi višini potnikov, da jih ne »reže« v vrat ter tako omogočajo več udobja. Zategovalnik varnostnega pasu zategne pas v primeru nesreče in onemogoča, da bi vas odneslo naprej skozi vetrobransko steklo.
  • Zračne blazine Air Bag – vse več avtomobilov ima že serijsko vgrajene zračne blazine Air bag, ki preprečujejo močne udarce v prometnih nesrečah in se sprožijo pri trku ob določeni hitrosti in moči trka. Raziskave so pokazale, da lahko preprečijo težke poškodbe obraza in rok, ki bi jih sicer utrpeli potniki v potniški kabini. Seveda pa zračne blazine ne morejo nadomestiti varnostnega pasu, saj so razvite tako, da omogočajo največ zaščite ljudem, ki so pravilno pripasani in se pri trku več kot toliko ne premikajo. Prav tako so sunki pri odpiranju zračnih blazin lahko premočni za majhne otroke, zato morajo vsi otroci do starosti 12 let sedeti na zadnjih sedežih. 
  • Zaščita za glavo – če z glavo zaradi sil trka udarite v strop vozila, bo udarec ublažila zaščita za glavo, ki je običajno iz pene ali drugega podobnega materiala, ki lahko absorbira energijo. Določeni avtomobili imajo namesto te zaščite celo zračne blazine air bag, ki se sprožijo pri stranskih trkih ali primerih obračanja vozila.
  • Nasloni za glavo – Nasloni so podaljški sedeža, ki omejujejo gibanje glave nazaj v primeru trkov in tako pripomorejo k manjšemu gibanju vratu in morebitnim poškodbam. Lahko se jih prilagodi glede na višino, določeni to opravijo celo avtomatično, medtem ko se večino nastavi ročno. 
  • ABS zaviralni sistem - »antilock bakre system« preprečuje zaklep vrtenja koles pri paničnem zaviranju, zato lahko voznik ohrani več nadzora nad vozilom. ABS zaviralni sistemi so že serijsko vgrajeni v večino vozil na trgu, lahko pa imajo vozila tudi druge sisteme za pomoč pri zaviranju v posebnih razmerah na cestah.

 

Moderni varnostni sistemi, ki rešujejo življenja

Vse pogosteje so v vozila vgrajeni posebni varnostni sistemi, ki sporočajo na daljavo o morebitnih težavah in nemudoma pokličejo asistenco oz. obvestijo primerne centre o morebitni prometni nesreči. Omogočajo celo navigacijo, sledenje ukradenemu vozilu in blokado vžiga na daljavo. Da vse to lahko opravite na daljavo, mora biti avto opremljen z GPS signalom ali voden preko radijske frekvence. Naprava lahko celo odklene vaše vozilo, če ste izgubili ključe ali potrobi, ko iščete avto na velikem parkirišču. Takšna naprava je višek tehnološkega razvoja in ni le varnostni sistem ampak tudi celovit sistem storitev za njegovega uporabnika. Ker se da sistem povezati z mobilnimi aplikacijami, je njegova uporaba še enostavnejša. 
 
Med najbolj znanimi in najpogosteje uporabljenimi varnostnimi sistemi te vrste sta v Ameriki OnStar in LoJack, obstaja pa še več drugih, ki se ponašajo z nekaj od zgoraj naštetih možnosti. Storitve so seveda v celoti plačljive in na voljo vsem tistim, ki si želijo popolnega udobja in varnosti v svojem avtomobilu.

 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi