Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Nasveti za varno in udobno potovanje hišnih ljubljenčkov v avtomobilu

30.05.2014

Ljudje že dolgo časa tretirajo hišne ljubljenčke kot družinske člane, zato ni nič čudnega, če se z njimi odpravijo tudi na dopust. Za varno vožnjo hišnih ljubljenčkov v osebnem avtomobilu pa morate lastniki sami dodatno poskrbeti, saj avtomobili nimajo serijsko vgrajenih varnostnih elementov za prevoz domačih živali.

Nasveti za varno in udobno potovanje hišnih ljubljenčkov v avtomobilu

Varna vožnja s hišnimi ljubljenčki je nujna zaradi vaše varnosti, kot tudi varnosti vaših ljubljenčkov. Nikoli namreč ne morete vedeti, kako se bo vaš pes ali mačka odzvala na nenadno zaviranje, hupanje ali kakšen drug pripetljaj na cesti - lahko vam skočijo v naročje ali pod pedala in ogrozijo varnost vseh potnikov v vozilu. Da bi se nepredvidenim pripetljajem izognili, smo za vas pripravili 5 varnostnih nasvetov, kako se podati s hišnim ljubljenčkom na pot:

Pripravite hišnega ljubljenčka na vožnjo z avtomobilom

Vsi potrebujemo nekaj časa, da se navadimo na novo okolje, zato tudi živali potreujejo nekaj časa, da se navadijo na vožnjo. Peljite jih na več kratkih voženj in tako postopoma navadite vaše ljubljenčke na potovanje z avtom. Če ima vaš ljubljenček težave s slabostjo, se z veterinarjem posvetujete o možnih zdravilih proti slabosti. Če vašega ljubljenčka vozite v manjši kletki, kletko pustite v bližini vaše živali, da se na njo navadijo. Enako velja za povodec. 
 

Sestavite potovalni set za vašega ljubljenčka

Ko se z vašim ljubljenčkom odpravljate v neznano okolje, je pomembno, da ima ljubljenček ovratnico z označbo, da ga boste lahko prepoznali, če se slučajno izgubi. Poleg tega zanj pripravite potovalni set z njegovimi zdravstvenimi informacijami in vašimi podatki ter pripomočki za prvo pomoč (ščipalec za nohte, tekoči obliži, pinceta za klope...). Ne pozabite na prenosno skledo za vodo in ustekleničeno vodo, vrečke za iztrebke, prigrizke, dodaten povodec in priljubljeno igračo ali blazino. 
 

Med potjo varno zamotite svojega ljubljenčka

Čeprav je vožnja z glavo skozi okno zelo zabavna in osvežujoča, za vašega ljubljenčka ni najbolj varna, saj ga med vožnjo lahko zadenejo kakšni leteči predmeti, ali pa hladen veter povzroči težave z ušesi in pjuči. 
Namesto tega zagotovite vašemu ljubljenčku varno igro z najljubšo igračo, ga podkupite s prigrizki ali drugimi predmeti, da bo med vožnjo miren in zbran. Večkrat se ustavite in mu omogočite, da pretegne noge in opravi potrebo.  Med  postanki bo pokuril malo odvečne energije in bo med vožnjo bolj miren. 
 

Naredite postanke za hrano, vodo in stranišče

Prav tako kot ljudje potrebujemo “pauzo” za WC, pijačo in hrano, tudi vaši ljubljenčki potrebujejo vse od naštetega. Ni priporočljivo, da ljubljenčke hranite med vožnjo, da ne bi povečali možnosti za slabost med vožnjo in bruhanje, zato se raje večkrat ustavite in med postankom nahranite in napojite svoje ljubljenčke. Pustite jim malo časa, da lahko zaužito prebavijo in opravijo tudi svojo potrebo. Med postanki ne puščajte ljubljenčkov brez nadzora in v avtomobilih, saj lahko v poletnem čacu temperature v nekaj minutah presežejo 50°C. 
 

Privežite svojega ljubljenčka, tako bo najbolj varen

Položaj s tačkami na tleh, je najbolj varen za vašega ljubljenčka, zato ga privežite s primernim povodcem tako, da bo pripet enako varno, kot vi z vašim varnostnim pasom. Ljubljenčki naj se ne vozijo na srednjih sedžih, da jih ne bi poškodovala vaarnostna blazina v primeru trka. Prav tako ni za vaše ljubljenčke varna vožnja v prtljažniku.
Ker se velikost in vrsta ljubljenčkov lahko zelo razlikuje, je več možnosti za zagotavljanje varne vožnje:
  • Mačke in majhni psi bodo najbolj varni v majhni prenosni košari, ki jo pripnete z varnostnim pasom. 
  • Če uporabite kletko za večje ljubljenčke, naj bo pravilno pričvrščena in oblazinjena ter tako zaščitena pred udarci med trkom.
  • Najvarnejši način za varno vožnjo psa je s pripenjanjem s posebnim povodcem, ki se ga namesti na varnostne pasove ali na strop vozila. 
  • Vsi načini privezovanja naj omogočajo vsaj nekaj gibanja vašemu ljubljenčku.
Vsi ljubitelji živali se na pot radi odpravijo s svojimi ljubljenčki, zato se zdaj tudi vi lahko odpravite na potovanje, saj poznate najpomembnejše nasvete za varno pot.