Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Kako ravnati, če vam avto zataji na avto cesti?

15.06.2014

Avtocesta je namenjena le vozilom, ki se vozilo najmanj 100 kilometrov na uro, zato je okvarjeno vozilo na cesti ovira, tudi če je ustavljeno na odstavnem pasu. Če se vam zgodi, da vam zataji vaše vozilo, se poskusite odmaknite čim bližje desnemu robu cestišča, ali če se le da, na odstavni pas. Nato pa sledite naslednjim nasvetom:

Kako ravnati, če vam avto zataji na avto cesti?

Na okvarjeno vozilo opozorite ostale udeležence v prometu z vklopom vseh smernikov

Takoj ko opazite, da ste izgubili nadzor nad vozilom, vklopite vse 4 smernike in se poskusite varno ustaviti čim bližje desnemu robu cestišča. Če se pedal za plin preneha odzivati na vaše pritiske, s sklopko previdno regulirajte hitrost in z volanom usmerite vozilo k robu. Čeprav ste uspeli priti do odstavnega pasu, niste varni, saj se vozila na avtocesti mimo vas vozijo z veliko hitrostjo. V mednarodnem prostoru kot znak okvare velja tudi dvignjen pokrov motorja. V temi in slabše vidnih razmerah lahko poleg smernikov vklopite tudi notranje luči, ali pustite odprta sovoznikova vrata, da ostanete bolj vidni. 
 

Odsevni telovnik nadenite takoj, ko izstopite iz avtomobila

Varnostni odsevni telovnik bo poskrbel da boste bolje vidni v vseh vremenskih razmerah, še posebej pa ponoči in v slabše vidnih pogojih. Poleg varnostnega vidika uporabe je neuporaba odsevnega telovnika lahko predmet globe, ki jo izdajo policisti. Ko je vozišče prazno previdno in  hitro izstopite iz vozila in se pomaknite za varnostno ograjo (na predelih cest, ker je za varnostno ograjo prepad, je potrebna posebna pazljivost!). 
 

Čim prej označite okvarjeno vozilo z varnostnim trikotnikom

Priporočljivo je, da varnostni trikotnik hranite na lahko dostopnem mestu in ga tako hitro najdete, ko ga potrebujete. Namestiti ga je potrebno vsaj 100 metrov za okvarjenim vozilom, da imajo ostali udeleženci v prometu dovolj časa, da odreagirajo na oviro na cesti. Pri postavljanju varnostnega trikotnika razdaljo prehodite za varnostno ograjo in ne po odstavnem pasu, saj je tako varneje. 
 

 

Sporočite svoj položaj preko stebrička SOS ali telefonskega klica

Stebriček SOS se ob avtocestah nahaja približno na vsake 2 kilometra in je direktno povezan s prometno-informacijskim centrom za državne ceste. Če pokličete preko tega stebrička, sprejemnik sporočila takoj dobi tudi informacijo o vaši lokaciji, ne le vaši težavi. Če za sporočanje okvare uporabite svoj mobilni telefon, pa morate čim bolj natančno opisati kje se nahajate, da vam bodo lahko najhitreje pomagali. V Sloveniji je temu namenjena telefonska številka 1970, lahko pa pokličete tudi 112. Če ste član AMZS-ja ali kakšne druge servisne službe, sporočite težavo na njihovo telefonsko številko za klice v sili in počakajte na navodila.
 

Če avtocesta ali predor nimata odstavnega pasu, se umaknite skrajno desno

Daljši predori imajo sicer odstavne niše, namenjene okvarjenim vozilom in ustavljanju v primeru nevarnosti, zato je najbolj priporočljivo, da se ustavite tam, če se le da. Tukaj se nahaja tudi SOS telefon, da lahko takoj sporočite svojo težavo. Če vam ne uspe priti do odstavne niše, ali cesta na odseku, kjer se vam je vozilo pokvarilo nima odstavnega pasu, se držite skrajno desnega roba cestišča in na okvaro opozorite z uporabo vseh utripalk. 
 

Pazite na nepridiprave, ki bi želeli izkoristiti vašo situacijo

Na Slovenskih avtocestah se zadnje čase pogosto poroča o cestnih roparjih, ki ustavljajo ljudi pod pretvezo, da imajo okvarjen avto. Lahko pa se zgodi obratno, in vam pod pretvezo pomoči, takšni nepridipravi odtujijo še denarnico ali druge vredne predmete iz vozila. Počakajte raje na uradno pomoč in ne nasedajte nepridipravom. 
 
Vsi si želimo, da nas naši jekleni konjički nikoli ne bi pustili na cedilu, še najmanj pa, da bi zatajili ravno na avtocesti. Če se že znajdete v takšni situaciji, ohranite mirne živce in sledite zdravi pameti, da se ne bo zgodila še kakšna dodatna nesreča. Pa srečno vožnjo vam želimo!