-10% Popust! Kupon: SLX10 -10% Popust! Kupon: SLX10Več
Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Kateri strešni kovček izbrati?

19.06.2014

Da so strešni kovčki zelo uporaben in razširjen način povečevanja shranjevalnega prostora avtomobila, vemo že vsi. Tudi nad izbiro strešnih kovčkov vseh oblik se ne moremo pritoževati. A je vseeno izredno pomembno, kakšnega izberemo, da bo varno nameščen in ne bo preveč vplival na vozne lastnosti vašega avtomobila.

Kateri strešni kovček izbrati?
Za varno namestitev kovčka potrebujete primerne strešne nosilce, ki danes obstajajo za že skoraj vse znamke in modele vozil. Strešni kovčki se med seboj razlikujejo najprej po prostornini (od 200 do 700 litrov) in nenazadnje po ceni (od 200 do 900 evrov). Vendar pa je pri tem potrebno paziti na maksimalno obtežitev strešnih nosilcev, ki je običajno omejena na 75 kilogramov (vključno s težo samega strešnega kovčka). Sama teža dodatnega tovora na strehi namreč poglavitno vpliva na vozne lastnosti vozila, ki lahko vplivajo tudi na cestno prometno varnost. Poleg same teže tovora, nevarnost predstavlja tudi strukturna trdnost sten kovčka, ki so pri sunkovitem zaviranju lahko podvržena velikim pritiskom, saj v strešnih kovčkih pogosto prevažamo dokaj težak tovor, njegovi premiki med zaviranjem pa močno pritiskajo na stranice kovčka. Najpogosteje se v strešnih kovčkih prevaža smuči, ki so sicer izredno nerodne za prevažanje kje drugje v avtomobilu, zaradi svoje dolžine. Smuči imajo ostre robove in tehtajo kar nekaj kilogramov ter lahko tako prebijejo steno kovčka pri zaviranju, če ta ni dovolj močna in tako ogrozijo druge udeležence v prometu. 
 

Pred nakupom preverite kako se je strešni kovček odrezal na testih

 
Testiranja strešnih kovčkov potekajo na več ravneh: 
 • varnost pri trku,
 • stabilnost pri izogibalnih manevrih,
 • pritrditev na avto,
 • prostornost,
 • uporabnost in
 • verodostojnost navedenih tehničnih podatkov.
V Sloveniji testiranja opravlja AMZS s svojimi partnerskimi klubi, zato je pred nakupom pametno preveriti rezultate testov različnih kovčkov in se nato odločiti za nakupa pravega. Na dobro oceno vplivajo dobri rezultati, ki zagotavljajo varno pritrditev in varno vožnjo tovora v strešnem kovčku. 
 
Decembra 2013 se je na AMZS-jevem testiranju tako najbolje odrezal Thulejev kovček Motion 800, saj ima preprost način pritrjevanja, ki poleg tega onemogoča napačno pritrjevanje in ima vgrajen tudi omejevalnik navora. 
Pri dobrih ocenah vplivajo tudi sistem zapiranja, oblika kovčka in dobro napisana navodila, na slabo oceno pa slabi rezultati iz preizkusa vožnje. Tukaj so pogoste konstrukcijske napake, trdo zapiranje, možnost zaklepanja pri odprtem kovčku in slabo napisana navodila za uporabo. 
 

Na kaj je potrebno paziti pri nakupu in uporabi strešnega kovčka?

Nakup strešnega kovčka običajno ne opravljate vsako leto, zato se je dobro o strešnih kovčkih dobro pozanimati, preden ga dejansko kupite. Testi pokažejo kakšne so pomembne lastnosti, ki vplivajo na varnost in zmogljivost kovčkov, zato je dobro, da preverite, kakšno oceno je dobil kovček, ki ga imate namen kupiti. Nekaj testov je na voljo na slovenskem portalu AMZS, še več pa jih boste našli na svetovnem spletu. Včasih se z oceno testiranja pohvalijo kar proizvajalci sami in to na veliko označijo pri prodaji. Na te oznake bodite pozorni in vedite, da nižja kot je ocena (okoli 1,5 je zelo dobro), boljše se je strešni kovček odnesel na testiranju. 
 
Pri uporabi kovčka posebej pazite na naslednje: 
 • enakomerno razporedite tovor v kovčku in ga varno pripnite s pritrdilnimi pasovi,
 • v sprednji del kovčka dajte mehkejše predmete (splane vreče, torbe), ki hkrati onemogočajo, da bi ostri predmeti predrli steno kovčka,
 • za smuči uporabite posebne nosilce znotraj kovčka, da bodo res varno pritrjene,
 • pazite na maksimalno obtežitev kovčka in nosilcev,
 • ne vozite več kot 130 km/h, ker je avto s kovčkom na strehi manj aerodinamičen in bo poraba goriva veliko večja,
 • pazite pri manevriranju in vožnji pod nizkimi podvozi, ker je vaše vozilo zdaj višje.
Poleg tega, da kovček lahko kupite na veliko prodajnih mestih, si kovček lahko tudi izposodite. Preverite ponudnike in pogoje najema, morda bo za vas ugodneje da si 2x letno kovček za potovanje sposodite, kot pa, da ga kupite. 
 
Čeprav so strešni kovčki iz leta v leto boljši in bolj dovršeni, testiranja dokazujejo, da imajo izdelovalci še vedno veliko prostora za nadaljnje izboljšave. 
 
 
 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi