Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

3 črke - simbol vrhunske tehnologije

29.06.2014

Akronimi in kratice so del avtomobilističnega žargona, ki za nepoznavalce zveni kot popolnoma tuj jezik. Vsak dan se z razvojem novih avto delov ustvarja tudi nove akronime, zato bi celoten seznam lahko segal v neskončnost. Da pa bi vsaj deloma razumeli vašega mehanika, ko vam bo želel razložiti, kaj na vašem vozilu je potrebno zamenjati, smo za vas pripravili seznam najpogosteje uporabljenih tri-črkovnih akronimov, skupaj z razlago, čemu služijo.

3 črke - simbol vrhunske tehnologije

Zelo prav vam bo lahko prišel ta seznam tudi takrat, ko se boste odločali za nakup novega avtomobila, saj so prospekti za nova vozila polni kratic, ki jih pogosto ne znate razbrati. 

Najpogostejše kratice in njihov pomen

Akronimi vezani na varnostne komponente vozila:

ABS – Antilock Braking System – prepreči blokado koles med zaviranjem, zato da je vozilo tudi med zaviranjem pod nadzorom.
ACC – Active Cruise Control – radar v sprednjem delu vozila zazna počasnejša vozila pred vami in hitrost prilagodi tako, da ohranjate varno razdaljo.
ATC – Active Traction Control – zavira vrteča se kolesa tako, da navor preusmerja na ostala kolesa in tako pridobi nadzor tudi na spolzkem cestišču.
AWD – All Wheel Drive – štirikolesno krmiljenje.
DAC – Downhill Assist Control – pomoč pri vožnji navzdol po neravnem in spolzkem terenu.
EBD - Electronic Brake Distribution – elektronska razpršitev moči zaviranja, ki nadomesti mehanski zavorni ventil.
EDC - Electronic Damper Control – elektronski nadzor vzmetenja, ki se prilagaja glede na tovor ali vozne razmere.
ELR - Emergency Locking Retractor – zaklepanje varnostnega pasu v sili.
ESP - Electronic Stability Program – elektronsko uravnavanje težišča vozila in stabilnosti na cesti. Lahko je označeno tudi kot: VSA, DSC ali ESC. 
HAC - Hill Assist Control – pomoč pri speljevanju na klancu. Lahko je označeno tudi kot HSA (Hill Start Asist).
LSD - Limited Slip Differential – delna zapora diferenciala, ki omogoča več nadzora in oprijema na spolzkem cestišču.
PDC - Park Distance Control – kontrolna naprava v pomoč pri parkiranju. Če se preveč približate oviram na parkirišču, vas na to opozori zvočni signal.
SRS - Supplementary Restraint System – dodatni sistem za varovanje potnikov (zračne blazine, zračne zavese ipd.)
 

Akronimi, vezani na pogon in vrsto goriva:

AFM – Active Fuel Management – motor lahko blokira del valjem v motorju med manjšo obremenjenostjo motorja, zato je posledično manjša poraba goriva.
BHP – Brake Horse Power – mera za moč motorja, ki je ekvivalentna kilovatom v razmerju: 1BHP= 0,745kW.
CRD – Common Rail Diesel – ena cevka pod tlakom dobavlja dizel vsem valjem motorja in zmanjšuje hrup ter porabo goriva.
DSG – Direct Shift Gearbox – računalniško voden ročni menjalnik, ki v naprej izbere prestavo za menjanje. Sklopka ni potrebna, menjava prestave je izredno hitra.
EFI – Eletronic Fuel Injection – elektronski vbrizg goriva skozi eno šobo, ki omogoča večjo učinkovitost, manjšo porabo goriva, manj emisij in boljše vozne lastnosti vozila.
FSi – Fuel Straified Injection – poznano kot Di (Direct Injection) ali GDI (Gasoline Direct Injection) – poveča učinkovitost izgorevanja z vbrizgavanjem goriva pod visokim tlakom v izgorevalno posodo, da nastane optimalna mešanica goriva in zraka za izgorevanje.
TDi – Turbo Diesel Injection – oznaka, ki jo pogosto vidimo na vozilih na dizelski pogon, ki označuje moderne motorje s turbopolnilniki.
 

Splošni akronimi, ki se pogosto uporabljajo:

A/C – air-conditioning – klimatska naprava (ročna ali avtomatska)
ECU - Electronic Control Unit – računalnik avtomobila, imenovan tudi »možgani avtomobila« in nadzoruje vse elektronske sisteme v vozilu.
EGR – Exhaust Gas Recirculation – EGR ventil del izpušnih plinov vrača v izgorevanje, da se izboljša učinkovitost izgorevanja in zmanjša izpust škodljivih emisij. 
GPS – Global Positioning System – naprava za zaznavanje lokacije in navigacijo po zemljevidu. Označena je lahko tudi kot SAT ali NAV.
PAS - Power Assisted Steering – pomoč pri obračanju volana, ki lahko bazira na hidravliki ali elektroniki, ali kombinaciji obeh. Poznan tudi kot servo-volan.
VIN - Vehicle Identification Number – 17-mestna unikatna številka šasije označuje datum in kraj proizvodnje, standarde izdelave in še mnogo drugih lastnosti vozila. 
 
To je le nekaj največkrat videnih ali pa slišanih kratic, ki jih boste zdaj znali prepoznati in razumeli, kaj opisujejo oz. čemu služijo. Naj vas avtomobilistični žargon nikar ne odvrne od prebiranja moto-revij ali člankov, čeprav se vam kdaj zdi, da so zapisane v tujem jeziku.