Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

7 osnovnih napak pri pranju vozila

11.07.2014

Ko pomislite na pranje vozila, najverjetneje pomislite na vedro z vodo in čistilom, gobo in cev za spiranje. Vsak, ki le lahko, si avto pere doma in o postopku pranja ne razmišlja preveč. Dovolj je že, da je rezultat čist in svetleč avto. Vendar pa strokovnjaki za pranje avtomobilov svetujejo, da se za nekaj trenutkov ustavite, in preverite, da tudi vi ne delate najbolj osnovnih napak pri pranju vozila, ki na dolgi rok škodijo vašemu jeklenemu konjičku. Majhne razpoke v laku v obliki pajkove mreže so znak napačnega pranja vozila, zato le preberite, kako se jim lahko izognete.

7 osnovnih napak pri pranju vozila

Osnovna napaka: uporaba čistila za pomivanje posode, namesto avto šampona

Zagotovo vam je že kdaj zmanjkalo avto šampona in ste namesto njega uporabili prvo čistilo, ki se peni in ga imate vedno pri roki? Ja, veliko takšnih »grešnikov« nas je. Težava je v tem, da je čistilo za pomivanje posode preveč agresivno za lak vašega avtomobila in zato lahko poškoduje strukturo laka in barva sčasoma zbledi ali še huje, razpoka. Majhne razpoke, ki izgledajo kot pajkova mreža, so najbolj očitna posledica uporabe napačnega čistila. Zdaj, ko to veste, se razpokam zlahka lahko izognete. Le pravi avto šampon imejte vedno na zalogi! 
 

Osnovna napaka: uporaba napačnih krp za čiščenje

Če uporabljate kakšno zdelano krpo, ki ste jo upokojili iz uporabe v kuhinji, se je nemudoma znebite. Za vaše vozilo je najboljša krpa iz mikrofibre, saj lahko bombažne krpe poškodujejo površino in ne absorbirajo toliko tekočine kot krpe iz mikrofibre. Mikrofibra je namreč zasnovana tako, da dvigne in zadrži prah in druge nečistoče, hkrati pa je nežnejša do barvnega laka. 
Papirnate brisače niso namenjene brisanju avtomobila po pranju, zato jih ne uporabljajte v ta namen. In čeprav so usnjene krpice mehke in vpojne, lahko prav tako poškodujejo površino avtomobila, ker nečistoč ne zadržijo v sebi, ampak jih vlečejo za seboj in tako poškodujejo barvni lak. Tudi tukaj je najboljša izbira krpa iz mikrofibre, ki se prav tako odlično obnese tudi pri čiščenju stekel. 
 

Osnovna napaka: uporaba iste krpe na različnih površinah

Ena krpa za pranje celotnega avtomobila žal ni dovolj – potrebujete jih več, da boste vsako površino očistili in je pri tem ne boste poškodovali in opraskali. Za pranje s šamponom uporabite eno, in jo med uporabo dobro spirajte. Za sušenje avtomobila uporabite drugo, za čiščenje notranjosti tretjo, itd. Ko so krpe umazane, jih zamenjajte s čistimi, sicer boste le prenašali umazanijo iz enega konca na drugega. Krpe iz mikrofibre so večinoma pralne v pralnem stroju in zato tudi večkrat uporabne.  
 
 

Osnovna napaka: brez nanašanja zaključnega sloja

Le zakaj se moj avto ne sveti tako kot takrat, ko ga operejo v avto pralnici? Zagotovo, se vam je to vprašanje že porodilo, ko ste opazovali vašega jeklenega konjička takoj po pranju. Skrivnost je v zaključnem sloju, ki običajno vsebuje vosek ali glino, ki odpravi vse preostale nečistoče na laku, prstne odtise in ostanke čistil. Zaradi tega se avto potem res sveti. 
Poleg tega, da ima avto tako res lep sijaj, povsem gladka površina odbija nabiranje nečistoč in bo avto dalj časa čist, hkrati pa bo naslednje čiščenje enostavnejše. Splača se potruditi, saj na dolgi rok tako ohranite lepši avto dalj časa!
 

Osnovna napaka: pranje vozila na direktni sončni svetlobi

Če boste avto prali direktno na soncu, se bo hitreje sušil in bodo na vozilu ostajale tiste zoprne lise od posušene vode, ki se jih ne boste mogli znebiti, razen če boste avto ponovno oprali. Če res nimate druge možnosti, ga operite, nato na izredno hitro tudi osušite s krpo. Sicer pa je priporočljivo prati v senci ali ponoči, ko ni težav z direktno sončno svetlobo. 
 

Osnovna napaka: pretirana uporaba čistilnih sredstev

Preveč čistila na krpi pomeni premočno koncentracijo za barvni lak, kar lahko povzroči poškodbe na površini. Pazite, da ne dozirate prekomerne količine direktno na barvni lak avtomobila, ampak čistilo dozirate na krpo.  Če krpo potem obrnete in površino očistite z drugo stranjo krpe, se boste zagotovo izognili predoziranju in poškodbam laka. 
Prav tako ne uporabljajte sredstev za zaščito namesto sredstev za čiščenje – namembnost je različna, zato lahko povzroči poškodbe na površini avtomobila. Pazite tudi, da zaključnega sloja ali voska ne nanašate na neoprano vozilo, ker boste le opraskali barvni lak in uničili površino vašega jeklenega konjička. 
 

Osnovna napaka: odpiranje oken, preden so stekla povsem suha

Čisto pri koncu pranja ste že, avto se že skoraj sveti, vam pa se mudi. Usedete se v avto in odprete okno, da naravnate ogledalo, ko pa okno zaprete, so po steklu dolge lise vodnih madežev. Ojoj, pa ste si naredili še nekaj dodatnega dela. Če stekla še enkrat operete in osušite, jih ne odpirajte vsaj 2-3 ure, ker se voda zadrži v kanalih ob steklih in lahko spušča vodne madeže še nekaj časa po pranju. 
Naj se vaš avto po domačem pranju vedno sveti prav tako, kot če bi ga oprali profesionalci v avto pralnici. Pazite le na osnovnih 7 napak pri pranju avtomobila in preprečite poškodbe laka vašega vozila tako, da bo vaš avto ostal lep še dolgo časa.