Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

7 poletnih nasvetov za vzdrževanje vozil

11.08.2014

Poletje je idealen čas za izlete z avtomobilom. Potovanje bo prijetnejše, če pomislimo na vse večje obremenitve avtomobila ter temu primerno avto pripravimo na potovanje.

7 poletnih nasvetov za vzdrževanje vozil
V poletnem času so zunanje temperature višje, poleg poletne pripeke so del poletja tudi nevihte, na cestah je počitniškemu času več prometa na poteh do počitniških krajev in temu primerno več zastojev na teh cestah. 
 
Na uporabo v poletnih mesecih je avto pripravljen s samo zasnovo, ki pa svoje naloge dobro opravlja le v primeru optimalnega vzdrževanja
  • Redno vzdrževanje: v primeru, da avto redno vzdržujete spodnji vrstic ni potrebno brati. Vsi ostali, ki niste povsem prepričani v svoje vzdrževanje, berite naprej. 

 

  • Hlajenje vozila: v ne vzdrževanem avtomobilu je hladilni sistem, posebno v poletnih mesecih, izpostavljen pregrevanju. Največkrat so vzroki za pregrevanje pomanjkanje hladilne tekočine ali neustrezno delovanje hladilnega sistema. Kakovost in količino hladilne tekočine lahko preverimo na preprost način,  ekspanzijska posoda je na vidnem mestu. Na njej je označena minimalna in maksimalna količina, o kakovosti nam veliko pove barva hladilne tekočine. Če je umazana, največkrat gostejše rjavkaste barve gre za starejšo tekočino. V tem primeru je priporočljiva menjava, po potrebi tudi čiščenje hladilnega sistema. Pri umazani tekočini je potrebno paziti, da ni v njej raznih drugih primesi, kot so recimo madeži olja. Madeži olja lahko pomenijo znak za resnejšo napako motorja.  

 

  • Hlajenje potnikov: veliko novejših avtomobilov ima klimatsko napravo. Redno vzdrževanje klime je pogoj za njeno brezhibno delovanje in učinkovito hlajenje potnikov v poletni pripeki. Klimatsko napravo je priporočljivo enkrat letno pregledati. Filter kabine lahko pri nekaterih vozilih z nekaj spretnosti zamenjate sami, pri bolj zahtevnih izvedbah je bolje zamenjavo prepustiti avtomehaniku. Pregled klimatske naprave pri serviserju klimatskih naprav enkrat letno ni dobrodošel le za udobje potnikov, ampak prihrani stroške okvar klimatske naprave zaradi ne vzdrževanja. Cene komponent klimatskih naprav, ki lahko odpovejo zaradi ne vzdrževanja, so bistveno dražje kot strošek nekaj letnih pregledov klimatske naprave.

 

  • Pnevmatike avtomobila: gume avtomobila so pri višjih temperaturah izpostavljene večjim obremenitvam. Poleg globine profila in morebitnih poškodb je pri pnevmatikah potrebno kontrolirat tlak v njih. V primeru večje obremenitve vozila, kot je več potnikov in prtljage, je potrebno temu primerno prilagoditi tlak v pnevmatikah. Priporočen tlak v pnevmatikah zelo vpliva na udobje, porabo in varnost. Informacijo o priporočenem tlaku v pnevmatikah je najbolje pridobiti pri zaupanja vrednih osebah, ki se z pnevmatikami profesionalno ukvarjajo. Iz izkušenj z točno določenim tipom pnevmatik, na točno določenem vozilu, znajo na podlagi izkušenj ocenit priporočljiv tlak. Proizvajalci vozil lahko priporočljiv tlak prilagodijo lastnostim vozila, kar pa za lastnika ni vedno najbolj ugoden s strani obrabe, voznih lastnosti, porabe in drugih lastnosti.

 

  • Zavore: pred daljšim potovanjem velja odpraviti vse morebitne napake kot so obrabljene zavorne obloge, količina in kakovost zavorne tekočine, razne druge napake na  komponentah zavornega sistema.  

 

  • Akumulator: kontroliramo kapaciteto, slab akumulator zamenjamo, preverimo tudi komponente polnjenja akumulatorja

 

  • Brisalci: poletne nevihte bodo zahtevale hitro in brezhibno delovanje, poleg metlic preverimo tudi količino in kakovost tekočine za pranje stekel ter delovanje sistema pranja stekel

 

  • Svetlobna telesa in hupa : pregledamo in po potrebi zamenjamo vse nedelujoče žarnice, stikala in ostale komponente. Hupa mora delovati brezhibno, nedelovanje zahteva pregled in zamenjavo izrabljenih komponent

 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi