Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Pomen in delovanje volanske letve

18.08.2014

Volanska letev je del krmilnega sistema. V današnjih avtomobilih je najpogosteje krmiljenje zagotovljeno preko sistema, ki mu pogovorno rečemo zobata letev oziroma rečemo, da ima avto volan z zobato letvijo.

Pomen in delovanje volanske letve

Ime izhaja iz izvedbe gonila, to je gonila z zobato letvijo. Obstajajo tudi izvedbe z polžastim in vijačnim gonilom. Pri večini novejših vozilih je poleg tega krmiljenje podprto z servonapravo. V zadnjem obdobju se uveljavlja elektro krmiljenje. 

Krmilni sistem sestavljajo trije oziroma štirje glavni deli. Število je odvisno od izvedbe. V vsakem primeru ima avto tri glavne dele krmilnega sistema in sicer : volan in volanski drog, gonilo za krmiljenje in sistem krmilnih vzvodov. Četrti del je servonaprava za krmiljenje, ki pa ni vgrajena v vsa vozila. V novejših vozilih obstaja tudi elektro krmiljenje. Njun namen je omogočanje nadzorovanega lažjega oziroma težjega vrtenja volanskega obroča. V prihodnosti se napoveduje uveljavljanje aktivnih krmilnih sistemov, ki bodo omogočali bolj aktivno prilagajanje različnim načinom, pogojem in zahtevam vožnje. Njim se bodo prilagajali vsi glavni deli krmilnega sistema ter morebitni novi nadzorni, upravljavski in drugi sistemi. Volan in volanski drog sta v minulih desetletji zelo napredovala. Funkciji usmerjanja vozila so poleg upravljanja hupe, smerokazov, prestav in drugih funkcij v nekaterih vozilih, iz preteklosti do današnjih dni dodali še omogočanje namestitve zračne blazine ter upravljanje raznih naprav kot so radio, telefon in podobno. Zahtevnejše izvedbe omogočajo dodatne funkcije kot so tresenje volana, katero voznika opozarja na nevarnost vožnje, kot je na primer vožnja preko dovoljene talne označbe, ki ločuje vozne pasove. Volanski drog je varnosti primerno sestavljen iz več segmentov, ki se v primeru trka z namenom zaščite voznika nadzorovano deformirajo. Gonilo za krmiljenje skrbi za pretvorbo vrtenja volanskega obroča v vrtenje koles in povečanje vrtilnega momenta. Sistem krmilni vzvodov poskrbi, da se moč in smer gibanja prenese na kolesa. Vrtilni moment se lahko na različne nadzorovano poveča ali zmanjša, posledično voznik lažje ali težje vrti volanski obroč.  Pri počasnejši vožnji, vožnji, kjer je veliko spreminjanja smer imamo raje lažje vrtenje volanskega obroča. Primer je mestna vožnja z veliko spreminjanja smeri, manevriranja kot je parkiranje in drugimi podobnimi aktivnostmi. Obratno pri hitri vožnji po avtocesti ali hitri cesti želimo, da je volanski obroč težje vrteti.
 
 
Volanska letev zagotavlja, da se želena smer obračanja volana prenese na kolesa. Volanski obroč je preko volanskega droga povezan z pastorkom. Pastorek je preko zobate letve povezan z jarmovim drogom, vzvodi ter preko vpetja s kolesi, ki omogočajo smerno vrtenje. Obračanje koles je izvedeno tako, da zasuk volana obrne pastorek v isto smer, preko povezave se zobata letev premakne v želeno smer. Zobata letev povezana z jarmovim drogom in vzvodi, ki povezujejo kolesi ali kolesa omogoča gibanje koles v želeni smeri. 
 
Volanska letev se lahko z uporabo vozila lahko obrabi, poškoduje ali uniči. Vzroki in znaki so različni. Obraba je posledica normalne uporabe, poškodba ali uničenje pa posledica delovanja večjih sil v primeru močnejšega udarca kolesa ob razne ovire, prometne nesreče ali druge ne normalne načine uporabe. Znaki so spremenjen moment vrtenja volana, zračnost volana, razni zvoki pri spreminjanju smeri.
 
Izrabljeno, poškodovano ali uničeno volansko letev lahko zamenjamo z novo, obnovljeno ali rabljeno , v nekaterih primerih lahko zamenjamo zgolj posamezne dele. Odločitev za eno izmed možnih opcij je zelo odvisna od lastnika, starosti vozila, stroškov in drugih dejavnikov. Zaradi višine investicije, ki jo predstavlja nova, originalna zobata letev se je uveljavila ponudba zobatih letev ugodnejših blagovnih znamk in   ponudba obnovljenih zobatih letev. V vsakem primeru ima zaupanja vredna ponudba garancijo, katero lahko uveljavljamo v primeru napak v garancijskem roku. Pri uveljavljanju garancijskega roka potrebujemo račun in potrdilo o strokovni montaži, ki je potrjeno z žigom in podpisom avto mehanika . Zamenjavo oziroma popravilo volanske letve zaupamo izkušenemu avtomehaniku
 

 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi