Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Avtomobilski sejmi, ki se jih je vredno udeležiti

29.08.2014

Avtomobilski sejem je mednarodna razstava, na kateri sodelujejo vse najpomembnejše avtomobilske znamke. Namen udeležbe je predstavitev novih avtomobilskih modelov ali pa predstavitev osveženih in spremenjenih aktualnih modelov. Poleg tega je za gledalce vedno zanimiva izložba vozil prihodnosti, katera so predstavljena v različnih razvojnih fazah.

Avtomobilski sejmi, ki se jih je vredno udeležiti
Pomembnost avtomobilskih sejmov se odraža v pomembnosti avtomobilske industrije za posamezna državna gospodarstva. Preko avtomobilske industrije se v državne blagajne stekajo prihodki, poleg tega je preko avtomobilske industrije ustvarjenih ogromno neposrednih in posrednih delovnih mest z raznimi dobavitelji izdelkov in ponudniki raznih storitev za avtomobilsko industrijo. Na avtomobilskem sejmu se poleg razstave odvijajo tudi sklepanje pogodb, dogovorov, spoznavanju potencialnih kupcev, dobaviteljev, sodelavcev, partnerjev, skratka vse, kar pripomore k izdelavi avtomobila ter izvajanju poprodajnih aktivnosti.
 
Kateri avto sejem je vreden udeležbe je nemogoče odgovoriti v enem stavku, saj smo ljudje preprosto povedano različni. Nekomu je določen avto sejem všeč zaradi bližine oziroma dobrih povezav, drugemu zaradi same vsebine, tretji cenijo spremljevalni program v lastni ali tuji režiji in tako naprej do praktično neskončnosti vseh individualnih prednosti določenega avto sejma. Avtomobilski sejmi so tudi različni po svoji tematiki. V svetovnem merilu so najbolj priznani sejmi, pri katerih ima pomembno vlogo svetovno združenje avtomobilskih proizvajalcev. Poleg priznanih avtomobilskih sejmov imamo tudi specializirane sejme, kot so sejmi predelanih avtomobilov, sejmi starodobnikov in drugi specializirani sejmi.  
 
 
Z vidika tistih, ki na avtomobilskih salonih razstavljajo svoje izdelke ali storitve, je verjetno najbolj pomembno merilo pomembnost avtomobilskega sejma. Zastopanost manjših proizvajalcev avtomobilov, ki na leto proizvedejo manjše število avtomobilov, v veliki meri odraža najboljše merilo pomembnega avtomobilskega sejma. Manjši proizvajalci imajo glede na večje avtomobilske znamke bistveno bolj omenjen proračun, zato si lahko privoščijo nastop na vsega nekaj, največkrat enem avtomobilskem sejmu. Temu primerno izberejo avtomobilski salon, ki jim omogoča najboljšo promocijo razstavljenih izdelkov ali storitev potencialnim kupcem in širši javnost. V Evropi velja za najbolj odmevnega ženevski avtomobilski salon. Poleg ženevskega avtomobilskega salona so za posamezne proizvajalce zanimivi tudi drugi avtomobilski saloni.  
 
Prvi avtomobilski salon se je odvijal leta 1898 v Parizu. Pomembnejši avtomobilski sejmi se odvijajo na različnih delih sveta. Mnogi so tradicionalni, z več kot 100 letno tradicijo. Letos so se že zgodili sejmi v Detroitu, Ženevi, New Yorku, Pekingu. Pomembna avtomobilska sejma v bližnji prihodnosti bosta konec avgusta v Moskvi, v začetku oktobra v Parizu ter novembra v Los Angelesu. Zaradi bližine bo zanimiv sejem v Bologni, ki se bo začel v začetku decembra. 
 
Sezono avtomobilskih sejmov leta 2015 bo otvoril avtomobilski sejem v Detroitu. Začel se bo 12.januarja, trajal bo vse do 25. januarja. V Evropi bo sezono pomembnih avtomobilskih salonov otvori ženevski avtomobilski salon. Začel se bo 3.marca, trajal bo do 15.marca.  Aprila bo vrata avtomobilskih novosti odprl šanghajski avtomobilski sejem. Trajal bo od 22.aprila do 29.aprila. Avgusta in septembra poteka avtomobilski salon v Moskvi. Tokijski salon avtomobilov se bo odvijal od 29.oktobra do 15.novembra. Poleg nekaterih napovedanih, gre pričakovati tudi druge tradicionalne sejme v mestih kot so na primer New York, Los Angeles, Frankfurt.
 
 
Obisk avtomobilskega sejma se lahko izvede v lastni ali tuji režiji. Nekatere turistične agencije imajo posebno ponudbo namenjeno obiskom vseh sejmov različnih tematik, vključno z avtomobilizmom, na različnih koncih sveta. V lastni režiji je izvedba mogoča z nekaj informacijami, ki se jih dobi na spletu. Pomembne so predvsem osnovne informacije, ki govorijo o tem kako priti na sejem, kakšna vrsta prevoza je najbolj optimalna in podobno. Nekateri so čisto enostavno dostopni, saj imate od letališča do sejmišča vsega nekaj minut hoje.