Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Poznate pomen vseh opozorilnih lučk na armaturni plošči?

15.09.2014

Danes je na cesti le malo starodobnikov, ki imajo le nekaj ključnih opozoril na armaturi, vse več pa je na cesti avtomobilov, katerim na armaturi sveti veliko opozorilnih znakov. Ali jih prepoznate in veste kaj pomeni, ko se vključijo?

Poznate pomen vseh opozorilnih lučk na armaturni plošči?
Načeloma na armaturni plošči vedno sveti nekaj lučk – to ni znak za alarm, zgolj v opozorilo vozniku, ali ima prižgane luči, vključene smernike, zategnjeno ročno zavoro ali prižgane dolge luči. Problem nastane, ko se vključi katera od lučk obarvana v rdečo barvo, ki jo po možnosti spremlja še zvočni signal. Ko zasveti kakšna od teh, ki je niste vajeni, se najprej varno ustavite in preverite, katera lučka je zasvetila in oddaja opozorilne zvoke. Če je le mogoče, poiščite pomen lučke v priročniku za uporabo vozila, če pa tega nimate, pokličite v pomoč vaš avto servis. Vsekakor pa je dobro poznati nekaj najpomembnejših opozorilnih lučk na pamet. 
 

Rdeče opozorilne lučke pomenijo nevarnost

Najpogostejša rdeče obarvana lučka, ki sveti na vaši armaturni plošči, je zagotovo trikotnik s klicajem, ki nakazuje, da imate zategnjeno ročno zavoro. Ta nakazuje, da ste sicer varno zaustavljeni, vendar morate ročno zavoro sprostiti, če želite peljati naprej. Če Ročne zavore ne spustite do konca, ko speljete, vas na to lahko opozarja tudi zvočni signal. 
 
d
 
Rdeča lučka s sličico posode za olje, ki kaplja, je znak za tlak motornega olja. Če senzor za tlak zazna prenizek tlak, morate nemudoma zaustaviti vozilo in ugasniti motor. S tem boste preprečili poškodbe motorja, ki se brez zadostne količine olja lahko pregreje in močno poškoduje. Preverite nivo olja in ga dopolnite. Če kljub temu, da je v motorju dovolj olja lučka še vedno sveti, poiščite strokovno pomoč na vašem servisu, da odkrijejo napako. Pri nekaterih modelih vozil lahko ista lučka obarvana rumeno nakazuje, da se nivo olja niža in ga bo v kratkem potrebno dopolniti ali zamenjati z novim.  
 
 
Rdeče obarvana lučka s sličico baterije oz. akumulatorja pomeni, da se baterija ne polni več in vam bo v kratkem zmanjkalo električne energije. Običajno ne pomaga drugo, kot zamenjava odslužene baterije. 
 
 
Sličica s klicajem v krogcu z oklepaji sporoča vozniku, da je nivo zavorne tekočine prenizek oz. obstaja težava z ABS sistemom za zaviranje. Poiščite strokovno pomoč, ki bo odkrila, ali vam zavorna tekočina pušča ali je težava s sistemom za zaviranje.
 
 
Lučka s sličico privezanega potnika in zračno blazino v rdeči barvi nakazuje, da je nekaj narobe z zračno blazino na voznikovi strani. Če je obarvana v rumeni, nakazuje, da je sopotnikova zračna blazina ročno izklopljena (kadar se na sopotnikovem sedežu prevaža dojenček v lupinici). 
 
 
Rdeča lučka s termometrom v tekočini opozarja, da se motor pregreva. V tem primeru je potrebno takoj ustaviti vozilo in poiskati vzrok pregrevanja. Če je padel nivo hladilne tekočine, jo je potrebno dopolniti in počakati, da se motor ohladi. Če težava ni v hladilni tekočini, poiščite pomoč servisa. 
 
 
Dvojni trikotnik v rdeči barvi se vključi, ko voznik vklopi vse smernike. Načeloma se vse smernike uporablja za opozorilo drugim potnikom, ko pridete v zastoj, se vozite ritensko ali se vam je pokvarilo vozilo. 
 

Zelene, modre in rumene lučke so opozorila, da se z avtom nekaj dogaja

 
Zeleni puščici levo in desno se zasvetita na armaturni plošči vsakokrat, ko vklopite smernike. Rumeno obarvana žarnica nakazuje, da imate prižgane luči, rumeno obarvana lučka poleg kazalcev za gorivo nakazuje, da je vaša posoda za gorivo skoraj prazna. Modro obarvana lučka s snopi svetlobe vas opozarja, da imate vključene dolge luči, ki jih morate ugasniti, ko se vam nasproti pripelje drugo vozilo ali vozite po cesti z javno razsvetljavo. Vse to so vsakdanja opozorila, ki ne pomenijo takojšnje nevarnosti, ampak pazljivost. 
 
Poleg teh običajnih lučk, ki svetijo med običajno vožnjo, pa vas na določene pomanjkljivosti opozorijo še druge lučke. Glede na modele vozil, se lahko razlikujejo, naj omenimo le nekaj najpogostejših, ki se lahko zasvetijo tudi na vaši armaturi:
 
 
Rumen krogec z napisom ABS – senzorji so zaznali napako v sistemu ABS. Poiščite pomoč servisa. Lahko se le na kratko zasveti, ko prižigate vozilo in nato ugasne, zato je potrebna pazljivost. 
 
 
 
Slika motorja v rumeni barvi – sistem zazna neko težavo z motorjem, lahko jo občutite kot slabšo moč ali težave s izpuhom. Pomagali vam bodo na servisu.
 
 
Napis AWD pomeni da imate vkloplej 4-kolesni pogon.

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi