Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Kdaj na prvi servis vozila in kako pogosto v naprej?

29.09.2014

Pri vzdrževanju avtomobila in podaljševanju njegove življenjske dobe imajo pomembno vlogo redni servisi vašega jeklenega konjička. Redni avtomobilski servis ne smete enačiti s tehničnim pregledom, kar je precej pogosta napaka.

Kdaj na prvi servis vozila in kako pogosto v naprej?
Tehnični pregled zgolj označi avto kot varno vozilo, če ima vse delujoče žarnice, dobre zavore in izpuh v mejah dovoljenih vrednosti. Na servisu pa mehanik preveri obrabljenost avto delov s krajšo življenjsko dobo, periodično zamenja filtre in vitalne tekočine ter podrobno pregleda sestavne dele pod pokrovom motorja in v podvozju. 
 
Če ste do zdaj avto peljali na servis le pred kakšnim daljšim potovanjem, ali takrat, ko ste zaslišali kakšne čudne zvoke, vam bomo v naslednjih nekaj vrsticah zaupali, zakaj je potrebno slediti proizvajalčevim navodilom in servis opravljati v prepisanih časovnih intervalih. 
 

Servis vozila mora biti opravljen vsaj enkrat letno

Ker je na trgu ogromno različnih avtomobilskih znamk in še več modelov avtomobilov, je težko posplošiti, kdaj morate opraviti servis vozila, saj se sestavni deli različnih avtomobilov zelo razlikujejo po trajanju oz. življenjski dobi. Načeloma pa vseeno velja, da mora vsako vozilo na servis vsaj 1-krat letno oz. vsakih 15.000 prevoženih kilometrov, če jih opravite več kot toliko na leto. 
 
Strokovnjaki priporočajo, naj ima vaš avto dobro usposobljenega mehanika, ki zna odkriti in odpraviti napake in pomanjkljivosti na vašem vozilu. Mehanik je za avto, kot zdravnik za ljudi. Dober mehanik bo lahko tako podaljšal življenjsko dobo vašega vozila, zmanjšal možnosti okvare na cesti in pripomogel k manjši porabi goriva. Avtomobili so med vožnjo ves čas izpostavljeni različnim dejavnikom: prahu in umazaniji, vlagi, vročini, hladu, tresljajem – vse to vpliva na obrabljanje avto delov, zato je pomembno, da so avtomobili pregledani v rednih intervalih in se tako izognete morebitnim večjim poškodbam in dragim popravilom. Preventiva je tudi pri avtomobilih boljša kot kurativa. 
 

Kaj preverja mehanik na rednem servisu?

Na rednem servisu se preverja več ključnih komponent avtomobila in menja tiste elemente, ki so odsluženi:
  • preveri se motorno olje in oljni filter – oboje se tudi obvezno zamenja,
  • preveri se filter goriva – menjava po potrebi,
  • preveri se zavorna tekočina – menjava po potrebi,
  • preveri se servo volan in črpalka za servo olje – menjava po potrebi,
  • preveri se stanje zavornih ploščic– menjava po potrebi, 
  • preveri se zračni filter – menjava po potrebi,
  • preveri se vzmetenje vozila,
  • preveri se izpušni sistem
  • preveri se vse sklope podvozja (končniki, zglobi, manšete…),
  • preveri se elemente, s kratko življenjsko dobo: tesnila, cevke, brisalci,…
Avti imajo periodično predvidene manjše servise in večje servise, ki jih predvidi proizvajalec, ki najbolj pozna sestavne dele avtomobila. Zato velja, da sledite navodilom proizvajalca in skrbite za avto tako, da bo ves čas vaše zanesljivo in varno prevozno sredstvo. 
 

Redni servisi so predragi – ali pač?

Pogosto se nam zdijo redni servisi predragi, a je pogosto ravno obratno: prihranijo vam lahko veliko denarja, če se napako odkrije pravočasno, preden se naredi še več škode na vozilu. Menjava olja in filtra za olje je bistvena za ohranjanje dolge življenjske dobe motorja, brez zavorne tekočine in zavornih ploščic ne bi mogli varno zaustaviti vozila, s preperelimi brisalci ne morete obrisati vetrobranskega stekla in si zmanjšate vidljivost in pregled nad prometom. Vzmetenje vozila je pomembno predvsem zaradi voljivosti vozila in varnega zaviranja in ne služi zgolj udobju potnikov v avtomobilu. Preluknjan izpušni sistem ne le da povzroča veliko hrupa, ampak vpliva tudi na pretirano porabo goriva in večje onesnaževanje okolja. Tem ključnim elementom ne morete oporekati, saj je od njih odvisna vaša varnost, ekonomična vožnja in tudi življenjska doba vašega jeklenega konjička. 

 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi