Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Kako poteka tehnični pregled vozila?

06.10.2014

Tehnični pregled je postopek, pri katerem organizacija za tehnične preglede izvaja pregled podatkov o vozilu, stanje naprav in opreme vozila ter ali vozilo izpolnjuje druge pogoje, določene z zakonskimi predpisi o motornih vozilih.

Kako poteka tehnični pregled vozila?
Na tehničnem pregledu vozila poteka pregled stanja vitalnih delov vašega vozila, da bi bilo vsem udeležencem v prometu zagotovljena optimalna varnost. 
 
Tehnični pregled lahko opravljajo posebej v ta namen pooblaščene organizacije iz strani ministrstva za promet, ki pregledujejo 10 ključnih kontrolnih točk na vašem vozilu:
 • preverijo identifikacijo vozila (številka šasije, registracija),
 • preverijo vidljivost iz avta,
 • preverijo krmilni mehanizem (vodljivost volana),
 • preverijo vsa svetila (za osvetlitev in signalizacijo),
 • preverijo delovanje zavor (s posebno napravo),
 • pregledajo zgradbo karoserije,
 • pregledajo mehanske sklope,
 • izmerijo izpušne pline in hrupnost ,
 • pregledajo podvozje in
 • preverijo, ali imate vso obvezno opremo, predpisano v zakonu. 
Na tehničnem pregledu strokovnjak opravlja vizualno kontrolo in kontrolo z merilnimi napravami, pri čemer ne ostrani nobenega dela z avtomobila. 
 
Če tekom standardnega pregleda strokovnjak ugotovi, da z vašim vozilom nekaj ni v najlepšem redu, dobite na voljo 3 dni časa za odpravo napak ali pomanjkljivosti. Po odpravi težav vam bodo vozilo ponovno pregledali na kontrolnih točkah, kjer niste bili uspešni in vam nato izdali potrdilo o opravljenem tehničnem pregledu. Če boste za popravilo težav potrebovali več kot tri dni, boste tehnični pregled morali opraviti ponovno v celoti. 
 

Kaj so najpogostejše težave za neopravljen tehnični pregled?

Na podlagi statističnih podatkov se je izkazalo, da najpogosteje zatajijo žarnice za osvetlitev ali signalizacijo, zato vam svetujemo, da še preden zapeljete na rampo za pregled sami preverite, če vse lučke svetijo in se izognete težavam pri opravljanju tehničnega pregleda. 
Druga najpogostejša težava so zavore. Pri zavorah žal ni izgovorov, te morajo vedno dobro delovati, sicer spravljate tako sebe, kot druge udeležence v nevarnost na cesti. Žal se zavore kar hitro obrabijo, zato pred tehničnim pregledom preverite v kakšnem stanju so vaše zavore. 
Tretja najpogostejša težava je podvozje – tega brez posebnega pregleda pač ne vidimo in ne moremo tako hitro opaziti težav. Če vas na stanje podvozja opozori strokovnjak na tehničnem pregledu, poskrbite da boste težave hitro sanirali, preden bo nastalo še več škode na vozilu. 
 
Sledijo še težave pri meritvah hrupa in onesnaženosti v izpušnih plinih. Tukaj je običajno potrebno zamenjati kak filter oz. preveriti izpušni sistem, da nima kakšnih luknjic, ki povzročajo dodatne decibele pri hrupnosti. 
 

 

Kako pogosto je potrebno na tehnični pregled?

Če pogledate v vaše prometno dovoljenje, boste na zadnji strani videli odtisnjen datum za naslednji tehnični pregled. Na splošno pa veljajo naslednja pravila: 
 • 4 leta po nakupu novega vozila vas čaka prvi tehnični pregled, nato pa vsake 2 leti. 
 • Vsako leto za tovorna in vlečna vozila nad 3.500 kg, delovna vozila, 
 • Vsake pol leta morajo na tehnični pregled vozila, ki opravljajo javni prevoz potnikov, prevažajo nevarno blago, ali so v uporabi v učne namene avtošol.
Še v opozorilo: če z registracijo vozila zamudite več kot za 1 mesec (velja za vsako leto, ne le takrat, ko imate predviden tehnični pregled), vas bo na to opozorila vaša upravna enota s pisnim pozivom o vračilu registrskih tablic in dokazilu o uničenju vozila. 
Tehnični pregled je zelo pomemben pri zagotavljanju splošne cestno prometne varnosti, zato poskrbite, da ga boste opravili pravočasno in uspešno.