Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Kako se čistijo samočistilni avtomobili?

14.10.2014

Če pogledate svoj avtomobil od spredaj, boste skoraj vedno videli na njem ostanke mrčesa, ptičjih iztrebkov, cvetnega prahu, umazanije s ceste ali vsaj zasušene kapljice kislega dežja

Kako se čistijo samočistilni avtomobili?
Če avta po vsaki vožnji ne peljete v avtopralnico, je pač tako, da je avto vedno malo umazan. Običajni barvni laki, s katerimi so prebarvani naši avtomobili, namreč nimajo sposobnosti odbijanja vode in umazanije, ki se tako prilepi na zunanjost vašega vozila. Vendar pa lahko že v bližnji prihodnosti pričakujemo nove premaze za avtomobile, ki se bodo imenovali samočistilni premazi. Samočistilni premazi imajo posebno sposobnost odbijanja vode in olja, zato bodo odbijali umazanijo iz avtomobila. Avtomobili bodo izgledali boljše, barva ne bo zbledela, bolj bodo odporni na vremenske nevšečnosti, tudi kisel dež jim ne bo mogel priti do živega. 
 

Ali so samočistilni avtomobili že na cestah?

Ker se sliši skoraj prelepo, da bi bilo res, si verjetno že manete roke in iščete informacije o tem, kdaj bodo takšni samočistilni avtomobili prišli na tržišče, da bi si ga lahko kupili tudi vi. Čeprav razvoj teče v pravo smer, je samočistilna tehnologija še nekaj korakov stran od dejanskega nastopa na prodajnem tržišču. Samočistilno tehnologijo razvijajo trenutno v Nissanovem tehničnem centru v sodelovanju z Nano Laboratoriji v Veliki Britaniji. Samočistilni premazi morajo prestati še številna preverjanja in testiranja, preden bodo pridobili vsa potrebna dovoljenja za splošno uporabo na vozilih za prodajo. Trenutno je v testiranju s samočistilnim premazom Nissanov model Versa Note. 
Nano tehnologija je vse bolj prepoznavna v različnih sferah človeškega življenja, zato ni čudno, da so pozitivne lastnosti majhnih nano delcev prepoznali tudi v avtomobilski industriji ter razvili idejo o samočistilnem premazu za avtomobile. Razvijalci so iskali način, kako zmanjšati površino avtomobila, na katero se oprime voda in umazanija, da bi ta samo zdrsela dol in se površine ne bi oprijela. Nano delci v samočistilnem premazu pravzaprav ne čistijo barve, ampak le odbijajo tako vodo kot mastno umazanijo in ne omogočajo oprijemanja na površino. Premaz tako deluje samočistilno, od tukaj tudi poimenovanje. 
Poleg tega, da se avto ne bo tako hitro umazal, Nissanovi razvijalci pravijo, da bodo lastnosti nano premaza onemogočali tudi oprijem snega in ledu na površino, ker bo med površino avtomobila in snegom ali ledom ostala plast zraka, ki bo onemogočala oprijem. Vendar pa bo treba še počakati, da se tudi v praksi izkaže, če teorija drži. 
 
 

Samočistilni avtomobili so premazani s samočistilnim premazom – ga lahko uporabimo še kje drugje?

Ko beremo, kako dobro se obnese nano premaz zaradi svojih samočistilnih lastnosti, hitro pomislimo tudi na druge možnosti uporabe. Zaščito zidov v mestih pred grafitarji, zaščito lesa pred vremenskimi vplivi, … Zaenkrat ostaja vse skupaj še pod vprašajem, saj mora Nissan še zaključiti fazo testiranja in pridobivanja odobritev tovrstnega premaza za uporabo na vozilih. Pričakuje se, da bo samočistilna barva pri Nissanovih avtomobilih ponujena najprej kot dodatna možnost in ne bo takoj standardizirana. 
Če se bo tehnologija dobro izkazala, lahko pričakujemo, da bo v prihodnosti dosti manj vozil na cesti, ki bodo zapacana s ptičjimi iztrebki in drugo umazanijo. Morda bo še najboljša lastnost samočistilnega premaza odbijanje snega in preprečevanje oprijemanje ledu, ki bo nadvse navdušila prebivalce severnejših predelov z dolgimi in hladnimi zimami. Pustimo se presenetiti in počakajmo na zaključek teh raziskav. 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi