Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Popravilo vozila - novi vs. rabljeni avto deli

28.10.2014

V težkih ekonomskih časih se pogosto zgodi, da si želimo kar spregledati ali preslišati kakšno ropotanje, ki prihaja izpod vašega avtomobila.

Popravilo vozila - novi vs. rabljeni avto deli

Slišna opozorila so običajno povezana z visokimi stroški za nadomestne avto dele in popravilo, čemur se želite izogniti za vsako ceno. Pa vendar je popravilo lahko tudi malo ugodnejše, saj se določene avto dele lahko zamenja z že rabljenimi ali recikliranimi, žal pa to ne velja za vse avto dele. 

  • Točno določite del, ki ga potrebujete, da bo ustrezal vašemu vozilu. Najbolje je, da odslužen del vzamete s seboj in ga lahko pokažete in primerjate z nadomestnim. 

  • Ne bojte se vprašati več vprašanj, čeprav lahko izgledate kot nepoznavalec.

  • Če je določen del težko najti v trgovini, ga poiščite tudi na smetiščih, avto odpadih ali pa preko interneta. 

 

Kateri so tisti avto deli, ki se jih lahko zamenja tudi z rabljenimi?

Je že res, da vedno obstaja določeno tveganje, ko določen avto del zamenjate z rabljenim in ne novim. Vendar pa je veliko avto delov narejenih iz zelo vzdržljivih materialov in z zelo dolgo življenjsko dobo, zato so prav tako uporabni, kot povsem novi. Vsekakor pa je potrebno slediti nekaj nasvetom:

 

Avto deli morajo biti v dobri kondiciji

Avto deli morajo biti celi, nepoškodovani in ne zarjaveli. Če niste povsem prepričani, ali je njihova kondicija primerna za vgradnjo v vaše vozilo, se posvetujte z izkušenim avto mehanikom. Rabljeni avto deli, ki se jih najpogosteje vgrajuje v vozila namesto povsem novih so: deli karoserije in šasije, rezervoarji za vitalne tekočine, deli izpušnega sistema, matice in vijaki, vzvodi za odpiranje vrat in oken, cigaretni vžigalnik, jermenice, vzvratna ogledala, sedeži, volan, motorčki za odpiranje stekel in motorčki za brizganje tekočine za stekla, luči, stekla, lopute, pokrovi ventilov, kolesa, brisalci.

 

Uporabite lahko avto dele, ki se jih lahko obnovi ali reciklira

Včasih lahko namesto iskanja nadomestnega avto dela uporabite vašega tako, da ga obnovite. Določeni avto deli so povsem uporabni po obnovi, zato jih ni nujno potrebno zamenjati z novimi ali rabljenimi. Takšni avto deli so: kompresor za klimo, kondenzator za klimo, ABS senzorji, alternator, zavorni boben, osna gred, odmična gred, glavni cilinder sklopke, hladilni ventilator, nadzorno ploščo računalnika, zglobe, merilnike armaturne plošče, nosilce motorja, vztrajnik, blok motorja, brizgalnika goriva in olja, črpalki za gorivo in olje, hladilniki, glavni zavorni valj, bati, centralno zaklepanje, tlačna plošča, radiator, krmilni mehanizem, vzmetenje

 

Katerih avto delov nikoli ne zamenjujte z rabljenimi

Kot obstaja seznam za avto dele, ki jih lahko zamenjate z rabljenimi v dobri kondiciji in seznam, ki jih lahko obnovite za ponovno uporabo, obstaja tudi seznam tistih, ki jih morate nujno zamenjati z novimi. To so: zračne blazine »air bag«, zračni filtri, senzorji za zračne blazine, kroglični ležaji, akumulator, zavorni diski, stikalo za zavorno luč, zavorne ploščice, zavorne čeljusti, disk sklopke, stikalo za ventilator, razdelilna kapica, cevi za gorivo, varovalke, tesnila, čepi, žarometi, vžigalna tuljava, vžigalni kondenzator, glušnik, oljni filter, stikalo senzorja tlaka olja, batni obročki, cevi radiatorjev, rotor, amortizerji, puša, termostat, jermen, vodna črpalka, kolesni ležaji, kolesni valji… 

Pri popravilu vašega vozila se morate vedno zavedati, da so nujno potrebna popravila vsa tista, ki omogočajo vašo varnost in varnost udeležencev v prometu, zato se nikar ne izmikajte tem popravilom. Če drugega ne, vam lahko izmikanje nujnim popravilom povzroči še več škode, če ne celo povzročitev prometne nesreče. Pa naj bodo nadomestni deli novi ali rabljeni, poskrbite da je vaš jekleni konjiček vedno v optimalni kondiciji za vedno nove cestne pustolovščine.