Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Kupiti zimske gume ali zimsko-letne?

03.11.2014

Lastniki jeklenih konjičkov se vsako jesen vprašamo, ali bo letos potrebno zamenjati gume še pred zimo za nove in kakšne gume kupiti: zimske ali kar zimsko-letne?

Kupiti zimske gume ali zimsko-letne?
Ker je to pogosta dilema, smo za vas opravili mini-raziskavo in poiskali pluse in minuse za določen nakup. Verjetno že predvidevate, da bodo raziskave kazale, da so boljše zimske gume za zimske razmere in letne za poletne razmere, vendar ni tako zelo enostavno. 
 
Gume oz. pnevmatike so narejene iz takšnih materialov in z določenim profilom, zato se po obliki in vrsti materiala v osnovi ločijo na zimske in letne. Poznamo pa tudi zimsko-letne ali »all-season« gume, ki imajo nekaj lastnosti za vsako vrsto vremena. 
 

Gume izberite glede na vaše potrebe, ne le glede na ceno in popularnost

Kakšne gume so najboljša izbira za vas, pa je povsem odvisno od vaših potreb in navad pri vožnji. Če se so vam dovolj gume, ki se srednje dobro obnesejo v vseh vremenskih razmerah in živite v takšnem okolju, kjer ni pogosto veliko snega na cesti, potem bodo povsem zadostovale že letno-zimske gume. Zimsko-letne gume le namestite na svoje vozilo in se brez skrbi vozite z njimi dokler se ne izrabijo. Ni potrebno, da jih menjate pred zimsko sezono za druge in skladiščite letne v kleti ali na podstrešju. Zaradi malo vzdrževanja je to najbolj poceni način za vašega jeklenega konjička. Resnici na ljubo je večina zimsko-letnih gum narejenih za vožnjo v dežju in so primerne le za minimalne snežne razmere na cesti.  Ker ni točno določenih pravil tudi proizvajalci ne morejo slediti zahtevam, zato je pri izbiri tovrstnih gum potrebno biti pazljiv in preveriti ocene, ki so jih gume dobile na testiranju. Naleteli boste lahko tudi na oznake UHP, Grand Touring in Passenger zimsko letne gume, ki imajo posamezne lastnosti izboljšane v primerjavi z običajnimi zimsko-letnimi gumami. Vseletne gume, ki se dobro obnesejo tudi v snegu, imajo oznako gore s snežinko – le take so primerne tudi za zimske razmere, a jih je izjemoma malo.

 

Zimske gume so v nizkih temperaturah mehkejše in imajo takrat najboljši oprijem

Za zimske razmere posebej narejene zimske gume so iz takšnega materiala, da so pri nizkih temperaturah optimalno mehke in imajo najboljši oprijem. Letne gume pri zimskih temperaturah otrdijo, zato nimajo oprijema in niso primerne za vožnjo po snegu in ledu. Prav tako se zimske gume slabo obnesejo pri višjih temperaturah, zato jih je potrebno pravočasno zamenjati z letnimi gumami. Zimske gume se bodo obnesle veliko bolje in bolj zanesljivo od katere koli zimsko-letne gume, z možnostjo izjeme vseletne gume z oznako gore s snežinko. Če torej živite v okolju, kjer zima traja več mesecev in so zimske razmere nekaj povsem običajnega in ne zgolj izjema, potem vsekakor potrebujete zimske gume, da boste na cesti res varni vi in vaši sopotniki. 
 

Torej, zimske gume ali zimsko-letne?

Kot smo že ugotovili, je izbira predvsem odvisna od tega, kaj potrebujete in kje živite. Če živite v toplejši klimi, kjer je sneg prej izjema kot pravilo, bodo zadostovale letne ali zimsko letne gume tudi v zimskem času. Če pa je zima s snegom, ledom in nizkimi temperaturami pravilo za nekaj mesecev, potem ne oklevajte – za svojo varnost in zanesljivo vožnjo v zimskih razmerah boste poskrbeli le z zimskimi gumami. Da bi se izognili prevelikim stroškom pri menjavanju gum iz platišč, je dobro, da imate še en set kovinskih platišč. Tako za menjavo ne potrebujete drugega kot ključ za odvijanje matic, dvigalko za avto in set rokavic, gume pa na tak način zamenjate kar sami. 

 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi