Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Ali pazite na pravilen zračni tlak v pnevmatikah?

10.11.2014

Večina avtomobilov ima podatke o pravilnem tlaku v pnevmatikah vašega vozila navedene na nalepki, ki jo najdete na notranji strani vrat, najpogosteje voznikovih.

Ali pazite na pravilen zračni tlak v pnevmatikah?
Tlak v pnevmatikah kaže količino zraka v zračnicah, izražen pa je v pascalih (Pa), uporablja pa se tudi funt na kvadratni palec (PSI), bar, atmosfera in tor ali milimeter živega srebra. Pri tlaku v pnevmatikah običajno govorimo o barih. 
 
Čeprav se vam morda zdi, da je to povsem nepomembno in tlaka v pnevmatikah ne preverjate večkrat letno, ampak le pri menjavi pnevmatik, ni povsem tako. Resnici na ljubo bi bilo potrebno tlak v pnevmatikah preverjati enkrat mesečno, saj bi tako poskrbeli za optimalno varnost na cesti in hkrati podaljšali tudi življenjsko dobo vašim pnevmatikam. Poleg tega pravilen in enakomeren tlak v vseh 4 pnevmatikah vpliva na porabo goriva, se pravi da z ohranjanjem dobrega zračnega tlaka lahko veliko prihranite. Zagotovo boste ob prvi naslednji priložnosti preverili zračni tlak v vaših pnevmatikah in se večkrat spomnili na to zdaj, ko ste prebrali ta članek. 
 

Kaj se lahko zgodi, če zračnice v pnevmatikah niso pravilno napolnjene?

Obstajata dve možnosti nepravilnega zračnega tlaka: previsok ali prenizek tlak. 
Nekaj primerov težav za previsok tlak v pnevmatikah: 
  • Če so vaše zračnice preveč napolnjene, bo stik pnevmatike s površino cestišča slabši, zato ne boste imeli dobrega oprijema in boste težje nadzorovali vozilo pri vožnji. 
  • Zaradi slabšega oprijema s cestiščem se bo podaljšala vaša zavorna pot.
  • Zaradi poskakujočega občutka bo udobje vožnje veliko slabše.
Če je tlak v vaših pnevmatikah prenizek, pa se lahko spopadete z naslednjimi težavami:
 
  • Premalo tlaka v zračnicah pomeni povečano površino pnevmatike, ki se stika s cestiščem in več oprijema, zato se lahko pnevmatike hitreje obrabijo.
  • Če se pretirano segrejejo zaradi preveč trenja, lahko tudi preperijo in počijo.
  • Eden od znakov, ki nakazuje prenizek tlak je, da pnevmatike cvilijo pri zavijanju. 
Nadvse pomembno je, da tlak preverjate redno, ker se zračni tlak spreminja glede na temperaturne spremembe ozračja. Za vsakih deset stopinj spremembe v temperaturi, se tlak spremeni za 1 PSI. Temperaturne spremembe lahko med poletjem in zimo dosežejo tudi do 50 °C, zato morate tlak preverjati vsaj enkrat na 2 meseca, če že ne mesečno. 
 
 

Kakšen je pravilen zračni tlak za moje vozilo?

Čeprav večina ljudi sledi navodilom za napihnjenost zračnic na pnevmatikah, je to napačen kraj za iskane optimalnih vrednosti zračnega tlaka. Vrednost tlaka navedena direktno na pnevmatikah ni priporočljiva, ampak maksimalna, ki jo pnevmatika še zdrži. Priporočljive vrednosti so običajno nižje od maksimalnih, zato raje zaupajte vrednostim iz navodil za uporabo ali nalepke na vašem vozilu. 
 
Ko imate prave vrednosti, preverite tlak v pnevmatikah, ko so le-te hladne – to pomeni, da tlaka ne preverjajte po večurni vožnji, ali po tem, ko je avto cel dan stal na vročem soncu. Tlak lahko dopolnite ali izpraznite brezplačno na vseh bencinskih črpalkah, običajno tudi avtoservisi tega ne zaračunajo. Vedno preverite tlak v vseh 4-ih pnevmatikah hkrati, čeprav so morda prve tri pnevmatike imele pravilno količino zraka v njih. Na oko je težko oceniti dejanski zračni tlak, zato raje zaupajte kakovostnemu merilniku in bodite tako bolj varni na cesti.  Vsake toliko je dobro preveriti tudi tlak zračnice rezervnega kolesa, saj bi bilo izredno neprijetno, da bi bila zračnica povsem prazna, ko bi jo potrebovali.  
 

 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi