Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Kolesni ležaji - Pomen in delovanje

10.12.2014

Koncept v ozadju ležajev je povsem enostaven: stvari se lepše vrtijo, če drsijo. Ko se predmet premika ob stiku s površino, trenje ustvarja silo, ki zaustavlja premikajoči se predmet.

Kolesni ležaji - Pomen in delovanje
 Okrogli ali valjasti ležaji se ob podlagi vrtijo, namesto da drsijo ob podlagi in je zato trenje veliko manjše. Kolesni ležaj zagotavlja zmanjšanje trenja tako, da se kovinske kroglice ali valji med gladkima površinama mehke kovine v notranjosti ležaja gladko vrtijo. Da je vrtenje kroglic ali valjev še bolj gladko, so ležaji v notranjosti podmazani z mazivom. Največjega pomena pri kolesnih ležajih je tesnjenje – če ležaj dobro tesni, se bo vrtel brez težav. Če tesnjenje popusti, lahko v notranjost vdre zrak, voda ali umazanija in se zato poveča trenje in lahko ležaj povsem odpove. Tukaj pa potem nastane težava. 
 

Zakaj kolesni ležaj odpove in kaj vas na morebitno odpoved ležajev opozarja

Kolesni ležaji so pomemben del kolesa in lahko odpovejo zaradi enega od treh razlogov:
  • slabe namestitve,
  • poškodovanega tesnjenja ležaja,
  • poškodbe zaradi trka. 
Kolesni ležaji ne odpovejo zaradi tega, ker bi z avtom prevozili premalo kilometrov, zaradi slabih amortizerjev ali slabo centriranih koles – tudi če mehaniki vztrajajo pri tem, to ne drži. Potreben je eden od zgornjih razlogov, da kolesni ležaji odpovedo. Kolesni ležaji imajo daljšo življenjsko dobo kot na primer pnevmatike in zavore, zato večinoma trajajo tako dolgo, kot traja sam avtomobil. 
Po uporabi (vožnji) se ležaji ohlajajo, kar povzroči krčenje kovine in povzroča vakuum. Če tesnila ležaja vakuuma ne zdržijo, lahko v ležaj vdre zrak, umazanija ali voda in ležaji začno korodirati – rjaveti. To se na zunaj ne vidi, se pa sliši, saj poškodovani ležaji spuščajo cvileče zvoke pri vožnji naravnost. Poleg zvočnega opozorila lahko voznik opazi slabšo vodljivost vozila in mehkejši volan, lahko se pozna tudi pri ne-enakomerni obrabi sprednjih pnevmatik. Ko tesnilo ležaja popusti, se poškodbe ležajev hitro poslabšujejo in lahko vodijo do katastrofalne odpovedi – to pomeni, da se kolo zablokira in se ne vrti več. 
 
 
Kolesni ležaji lahko odpovejo tudi zaradi pregretja – če niso pravilno nameščeni, se lahko pregrejejo, kar pomeni, da se razgradi mazivo, ki preprečuje trenje znotraj ležajev. Kroglice ali valji lahko tako poškodujejo notranjost ležaja do te mere, da vanj vdre zrak, voda ali umazanija, ležaj pa lahko povsem odpove. Pregretje kovine lahko povzroči tudi deformacije kovinske površine ležaja, zaradi česar lahko ležaj tudi zablokira. 
 

Kako izbrati dobre kolesne ležaje, če jih je potrebno zamenjati?

Kolesni ležaji so eden redkih avto delov, ki jih je izredno priporočljivo kupiti nove, saj rabljeni lahko skrivajo poškodbe, ki jih ne morete opaziti s prostim očesom. Najbolj kritična točka kolesnih ležajev je tesnjenje, ki vpliva na trpežnost in dolgotrajnost. Postopek izdelave kakovostnih ležajev je izredno kompleksen, zato se je dobro orientirati po dobrem imenu proizvajalca in ceni. Poceni ležaji lahko na zunaj izgledajo povsem enako, a imajo v notranjosti slabše materiale in prenašajo manj toplote, zato se lahko hitreje iztrošijo in odpovejo. 
 
Pa še nasvet: če niste izkušen mehanik, vam priporočamo da zamenjavo prepustite strokovnjakom, saj lahko hitro pride do napačne namestitve kolesnih ležajev in njihove odpovedi po kratkem času uporabe. Kolesni ležaji so ključni za vrtenje vaših koles, zato naj bodo vedno v optimalni kondiciji in pravilno nameščeni, da ne pride do blokade koles.