Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Kaj je lambda sonda in čemu služi?

02.01.2015

Za nepoznavalce avto delov se lambda sonda sliši kot nekaj neznanega in tujega, poznavalci pa dobro vedo, da je to pomemben del vsakega vozila.

Kaj je lambda sonda in čemu služi?
Gre namreč za senzor, ki zaznava prisotnost in količino kisika v izpušnih plinih pri motorjih z notranjim izgorevanjem. Senzor je nameščen v izpušni cevi, ki vodi iz motorja, informacije, ki jih pridobiva, pa so ključnega pomena za računalnik vozila. Računalnik namreč na podlagi meritev uravnava količino goriva, ki ga potrebuje motor za svoje delovanje. Lambda senzor zaznava razmerje med kisikom v izpušnih plinih in kisikom v zraku. Na ta način se določi, ali je v izgorevalni posodi pravšnje razmerje zraka in goriva. Preveč ali premalo kisika v mešanici z gorivom lahko pomenita težave: premalo kisika v mešanici z gorivom povzroči povečanje škodljivih izpustnih plinov, premalo kisika, pa lahko vodi do povečanja porabe goriva, več izpustov dušikovega oksida in višjo temperaturo izpušnih plinov. Obe težavi se poznata pri moči motorja in lahko škodujeta vašemu motorju. Lambda senzor s pomočjo elektronske povezave z računalnikom uravnava količino goriva in zraka, da je ta v izgorevalni posodi optimalna in ne povzroča težav.
 
Lambda sonde lahko odpovedo zaradi starosti, poškodb ali umazanega goriva. Če odpovedi ne zaznate pravočasno, lahko zaradi tega odpove tudi katalizator. Simptomi, ki nakazujejo nedelujoče lambda senzorje so: 
  • zagori vam lučka za motor, 
  • poveča se količina izpušnih plinov, 
  • poveča se povprečna poraba goriva, 
  • avto vam crkuje ali se ne prižge v prvem poskusu,
  • pojavijo se slabše vozne lastnosti vozila.

 

Lambda sonda omogoča sledenje zakonskim predpisom

V Sloveniji in drugod po svetu so v veljavi zakonski predpisi o vrednostih maksimalnih emisij škodljivih plinov. Na podlagi teh meritev se vam odmeri tudi cestna taksa, če seveda vaše vozilo ne presega dovoljenih vrednosti za vaš tip vozila. Zakonski predpisi, katerim sledijo strokovnjaki na tehničnih pregledih, zahtevajo dosledno upoštevanje predpisov o količini dovoljenih emisij in težijo k dodatnemu zmanjšanju škodljivih izpustov.
 
Ker ima tako pomembno vlogo, mora biti lambda sonda vedno v dobri kondiciji. Lega med cevmi izpušnega sistema vozil ji žal ne omogoča neomejene življenjske dobe, saj je podvržena visokim temperaturam, mehanskim obremenitvam in vplivom kemičnih snovi, zato se lahko hitro iztroši ali pokvari. Nedelujočo lambda sondo morate nemudoma zamenjati z novo.
 
Poškodovano lamda sondo se lahko odkrije tudi pri vizualnem pregledu – vidijo se poškodbe zaščitnega ohišja, korodirani deli, bleščeče obloge kažejo na uporabo osvinčenega goriva, … Menjavo lambda sonde raje zaupajte strokovnjakom, ali se do pike natančno držite navodil za zamenjavo.