Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Zakaj so potrebni senzorji pretoka zraka?

05.01.2015

Senzorji pretoka zraka so označeni tudi s kratico MAF (mass air flow sensor) in so ključna komponenta računalniško vodenih motorjev modernih avtomobilov.

Zakaj so potrebni senzorji pretoka zraka?
Nameščeni so med motor in zračni filter in merijo količino (volumen) in gostoto zraka, ki vstopa v motor. Odčitke senzor sporoča računalniku motorja, ki nato na podlagi pridobljenih podatkov preračuna kolikšna je potrebna količina goriva in čas za vžig v izgorevalni komori. Če je senzor pretoka zraka okvarjen ali umazan, lahko računalnik sprejema napačne podatke in narobe prilagaja količino goriva ter čas za vžig iskre, kar opazimo pri neuspelem vžigu, poskakovanju vozila ob vžiganju in povečani porabi goriva. 
 
Večina vozil izdelanih od leta 1980 naprej uporablja računalnik, ki nadzoruje različne funkcije vozila med vožnjo. Ko računalnik prejme opozorilo od senzorjev, da je nekje napaka v sistemu, se nam prižge lučka na armaturni plošči. Če se okvari senzor pretoka zraka, bo najverjetneje zagorela lučka za motor.
 

Senzorji pretoka zraka zahtevajo redno pregledovanje in vzdrževanje

Čeprav je zadnja leta vedno več poudarka na rednem vzdrževanju in servisiranju vozil, nekateri vozniki še vedno ne sledijo proizvajalčevim navodilom glede rednega vzdrževanja vozila. Zato se dogaja, da zračni filter ni pregledan in zamenjan pravočasno, kar lahko vpliva tudi na delovanje senzorja pretoka zraka. Filter zraka je nameščen pred motor zato, da iz zraka odstrani umazane delce, ki bi sčasoma poškodovali motor in druge pomembne komponente, tudi senzor pretoka zraka. Če senzor pretoka zraka ne deluje pravilno zaradi nabrane umazanije, se bo povečala poraba goriva, avto bo težje vžgal, pri vžigu bo poskakoval ali celo ugašal. Umazan senzor namreč računalniku sporoča napačne podatke, zato ta ne more preračunati pravilne kombinacije zraka in goriva v izgorevalni komori, zato občutite težave, ki smo jih navedli. 
Čeprav nekateri strokovnjaki omenjajo možnost čiščenja senzorja pretoka zraka, je bolj priporočljivo senzor ob ugotovljenih nepravilnostih zamenjati z novim. Namreč senzor ima občutljive dele, ki se pri nestrokovnem čiščenju lahko dodatno poškodujejo, kar lahko zopet privede do nepravilnih odčitkov senzorja. 
 

Senzorji pretoka zraka omogočajo več moči, zanesljivosti in zmogljivosti

Da bi vaše vozilo ves čas delovalo najbolje kar lahko, je dobro slediti proizvajalčevim navodilom glede vzdrževanja vašega jeklenega konjička. Nikar ne izpuščajte predvidenih servisnih pregledov ali se izogibajte menjavi filtrov, saj boste na tak način pljuvali v lastno skledo. Vaš avto bo imel več moči, bo vozil bolj zanesljivo in bo bolj zmogljiv in varčen, če boste upoštevali pravila vzdrževanja vozila, vaše vozilo pa vam bo zato hvaležno. 
 
Motorji zahtevajo natančno nadzorovano mešanico zraka in goriva ter točen čas za vžig iskre v izgorevalni komori, da bi pravilno in dolgo delovali, zato senzor pretoka zraka pri tem igra najpomembnejšo vlogo. Ob prvih znakih težav z vžigom, poskakovanjem vozila ali povečani porabi goriva se obrnite na vašega mehanika, ki naj vam pomaga diagnosticirati in odpraviti težavo, da boste še naprej lahko varni na cesti.