Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Meglenke ter njeni predpisi

14.01.2015

Meglenke so svetila namenjena razsvetljevanju vozišča v megli.

Meglenke ter njeni predpisi
Običajno se z meglo v prometu srečujemo v začetku jesenskih dni ali na odsekih, kjer so v bližini cestišča velike vodne površine, kot so recimo reke ali jezera. V omenjenih primerih je vidljivost toliko slabša v mraku, razmere pa poslabšuje zmrzal, mokro cestišče, stoječa voda in druge neugodne razmere. Takšne poslabšane razmere od voznika zahtevajo več pozornosti, pazljivosti ter veliko mero prilagodljivosti spreminjajočim se razmeram na cestam. Vidljivost se poleg tega dodatno poslabša, ker vlaga, rosenje in druge za vožnjo neugodne vremenske razmere, zamegljuje in otežkoča vidljivost. Poleg dobrih luči potrebujemo tudi dobro delujoče gretje, zračenje, najbolj učinkovita pa je dobro delujoča klimatska naprava. 
 
Uporabo meglenk v megli na cesti predpisuje 71.člen zakona o pravilih cestnega prometa. V členu zakona, ki predpisuje uporabo svetlobne opreme na vozilu je zapisano.je zapisano : “Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali meglenke ali kombinacijo teh žarometov. Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m ali kadar meglenke delujejo v funkciji prilagodljivih žarometov. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil).”
 
V pogojih slabše vidljivosti bomo največ storili za varnost sebe in drugih udeležencev v prometu z prilagoditvijo hitrosti. V primeru, da je vidljivost omejena na petdeset metrov pred vozilom je priporočljiva največja hitrost petdeset kilometrov na uro. Ta hitrost omogoča, da se varno ustavimo pred morebitno oviro na cesti. V primeru, da je vidljivost slabša, je potrebno hitrost ustrezno zmanjšati. Obratno, v primeru večje vidljivosti hitrost povečamo. Pravila, ki voznike učijo pravilnega ravnanja so različna. V nekaterih deželah imajo pravilo tako imenovane polovične hitrosti. Kar pri pomeni, da je pri vidljivosti sto metrov priporočena hitrost petdeset kilometrov na uro. Odločitev naj bo v vsakem primeru prilagojena sposobnostim reakcije voznika skladno z razmerami na cesti.
 
 
Meglenke lahko uporabljamo v megli. Za označevanje vozila je v megli priporočljivo uporabljati zadnjo meglenko. Zadnjo meglenko uporabljamo, ko je vidljivost na cesti krajša od petdeset metrov. Ko se vidljivost izboljša moramo meglenko izklopiti Sprednji meglenki uporabljamo v poslabšanih razmerah vidljivosti. 
 
 
Odločitev za meglenke na avtu največkrat temelji na izkušnjah. Predvsem pri novih vozilih kupci meglenke izrecno zahtevajo. Gre za kupce, ki se med vožnjo večkrat srečujejo z meglenimi razmerami na cesti. Ostalim kupcem meglenke niso tako pomembne, v primeru primerne cene jih želijo imeti, sicer največkrat razmislijo o drugačni opremljenosti avtomobila. 
 
Na vozilu so največkrat serijsko vgrajene zadnje meglenke. Sprednje meglenke pri izhodiščnih modelih največkrat ne sodijo med serijsko opremo. V primeru, da kupec želi imeti meglenke mu avtomobilski proizvajalci največkrat ponudijo : dokup dražjega paketa, ki vsebuje meglenke, dokup samo meglenk ob ostali nespremenjeni opremi avtomobila ali vozilo z meglenkami iz zaloge. Izbira je prepuščena kupcu, katera odločitev je boljša je nemogoče reči, saj je to na eni strani stvar individualne ocene, vsaka od odločitev pa ima tako dobre kot slabe lastnosti. Doplačilo zgolj meglenk je racionalna odločitev, dokupimo zgolj tisto kar potrebujemo. V primeru doplačila dražjega paketa, ki med drugim vsebuje tudi meglenke, dobimo več dodatne opreme, v primerjavi s prvo možnostjo je praviloma cena višja. Slaba stran takšne odločitve je nekonkurenčna cena, paket opreme pa ni nujno v celoti po našem okusu. Avto iz zaloge, ki ima med opremo tudi meglenke, enako ni nujno po našem okusu. Ker pa je na zalogi, to med drugim lahko pomeni, da ni najbolj zaželen med kupci. Morebiten kupec ima možnost pogajanja za nižjo ceno. Meglenke lahko vgradimo tudi po nakupu osebnega vozila. Različni proizvajalci imajo v proizvodnem programu največkrat več modelov meglenk. Vgradnjo največkrat zaupamo specializirani delavnici, ki bo poskrbela za strokovno vgradnjo meglenk. 
 
 
 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi