Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Odsevniki in smerniki

19.01.2015

Odsevniki so naprave, ki služijo označevanju prisotnosti vozila z odbojem svetlobe.

Odsevniki in smerniki
Odboj svetlobe deluje preko vira svetlobe, ki ni povezan z odsevnikom oziroma predmetom na katerem je nameščen odsevnik. Predmet na katerem je nameščen odsevnik  je lahko vozilo, obleka, prometni znak, tabla za označevanje in podobno. 
 
Delovanje odsevnika omogoča svetleča površina odsevnika. Gre za svetlečo površino odsevnika v ravnini, pravokotni na referenčno os in omejeno z ravninami, ki se dotikajo zunanjih robov odsevnikove površine odboja svetlobe ter tečejo vzporedno z njegovo osjo. Za določanje gornje, spodnje in stranskih mej svetleče površine se uporabljajo le navpične in vodoravne ravnine. 
 
Na vozlih morajo odsevniki oddajati ustrezno svetlobo. Odsevniki na sprednji strani morajo oddajati enako barvo svetlobe kot žarometi. Bočni odsevniki  največkrat oddajajo rumeno ali oranžno barvo. Zadnji odsevniki pa oddajajo rdečo svetlobo. Kraj namestitve odsevnikov na vozilih je različen. Pri osebnih vozilih je namestitev pogojena z oblikovnimi značilnostmi vozila. Razlikujejo se predvsem po samostojni namestitvi ali namestitvi skupaj z drugimi svetilnimi elementi. Namestitev odsevnikov skupaj z drugimi svetilnimi elementi je najpogostejša pri zadnjih lučeh. Samostojna namestitev odsevnikov je pogostejša pri tovornih vozilih, priklopnikih, delovnih in drugih vozilih. S samostojno namestitvijo odsevnikov na tovornih vozilih, priklopnikih, delovnih in drugih vozilih označujemo največkrat robne dele teh vozil. Robni deli vozila so največkrat prilagojeni funkciji. Največkrat je njihova oblika takšna, da v temi ali poslabšani vidljivosti ne omogoča jasne prepoznavnosti roba vozila. Kar pomeni, da jih je brez odsevnikov težje ali nemogoče opaziti. Nevarnost takih elementov ali sestavnih delov vozil se najbolj kaže pri vožnji mimo. Odsevniki so tudi sestavni del dodatnih tabel pravokotnih oblik, ki so del obvezne opreme tovornih vozil. Tovorna vozila, katerih nosilnost presega pet ton ali so daljša od desetih metrov, morajo biti označena z dodatno tablo pravokotne oblike, ki je opremljena z odsevnimi elementi. Poznamo dve vrsti tabel za označevanje tovornih vozil. Tabla za označevanje tovornih vozil do dolžine deset metrov je rumene barve z rdečimi poševnimi črtami. Tovorna vozila, ki presegajo dolžino deset metrov so označena s tablo za označevanje tovornih vozil rumene barve z rdečim robom. 
 
 
Smerniki spadajo med signalne naprave. Voznik s signalnimi napravami nakazuje svoje namere med vožnjo drugim udeleženem v prometu. Namere morajo biti nakazane jasno in nedvoumno. Smerniki na vozilu nakazujejo drugim udeležencem v prometu spremembo smeri vozila. Za utripanje smernikov je značilna frekvenca utripanja žarnic. Predpisana frekvenca utripanja smernikov je med devetdeset in trideset utripov na minuto. Poleg tega imajo sodobna vozila vgrajene varnostne utripalke. Varnostne utripalke so sestavljene iz vseh smernikov na vozilu. Vklopimo jih preko stikala, ki je največkrat obarvan v rdečo barvo in označen s simbolom trikotnika. Delovanje varnostnih utripalk označuje utripanje stikala v rdeči barvi. Z varnostnimi utripalkami opozarjamo druge udeležence v cestnem prometu na nevarnost na cesti. Tipičen primer uporabe varnostni utripalk je označevanje kolone na cesti. Posebno pomembno je označevanje kolone vozil, ki je obstala na cesti izven naselja Varnostne utripalke v tem primeru vklopi voznik, ki je zadnji v koloni. Poleg tega lahko varnostne utripalke vklopi vozilo, ki vozil vzvratno, vozilo. Vklop varnostnih utripalk je obvezen tudi za vozilo katero vozi z zmanjšano hitrostjo. Pravilo navaja, da morajo biti varnostne utripalke vklopljene na vozilu, ki se v prometu giblje s hitrostjo, katera je za polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na delu ceste kjer se giblje. Varnostne utripalke vklopimo tudi v primeru, da vozilo obstane na cesti zaradi okvare, prometne nesreče ali je vozilo na cesti obstalo zaradi drugega vzroka. Z delujočimi varnostnimi utripalkami je označeno tudi vozilo, v katerega vstopajo ali izstopajo otroci ali invalidi. V času, ko je na postajališču ali drugi površini takšno vozilo stoji z vklopljenimi varnostnimi utripalkami, vožnja mimo ni dovoljena. 
 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi