Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Osvetlitev tablice in pozicijske luči

22.01.2015

Osvetlitev tablice je obvezna za registrsko tablico, ki je nameščena na zadnjem delu vozila. Delovanje osvetlitve registrske tablice je obvezno ponoči oziroma ob pogojih zmanjšane ali slabe vidljivosti. Običajno je osvetlitev registrske tablice izvedena tako, da je njen vklop istočasen z vklopom luči za osvetljevanje cestišča.

Osvetlitev tablice in pozicijske luči
Enako velja za izklop osvetljevanja registrske tablice, ki je istočasen z izklopom luči za osvetljevanje cestišča. Osvetlitev registrske tablice mora biti izvedena v skladu z zakonom. Za osvetlitev se lahko uporablja svetilna telesa, ki so nameščena ob proizvodnji vozila ali svetilna telesa, katera so nameščena naknadno . Serijsko vgrajena svetilna telesa za osvetljevanje registrske tablice so prilagojena tehničnim zahtevam trga za katerega je vozilo namensko izdelano. Ob menjavi pregorele žarnice, menjavi poškodovanega svetilnega telesa za osvetlitev registrske tablice ali menjavi katerega koli drugega dela svetilnega telesa za osvetlitev tablice, zaradi poškodbe ali nedelovanja, morajo zamenjana žarnica, zamenjano svetilno telo ali drugi zamenjani elementi svetilnega telesa registrske tablice, biti enaki zamenjanim oziroma ustrezati tehničnim predpisom države. Enako morajo tehničnim predpisom države ustrezati vsa naknadno vgrajena svetlobna telesa za osvetljevanje registrske tablice. 
 
Pozicijske luči so luči namenjene označevanju vozila ob zmanjšani vidljivosti. V praski pozicijske luči imenujemo tudi park luči ali parkirne luči. 
 
Zakon o pravilih cestnega predpisuje uporabo pozicijskih luči v 71.členu. Vsako na vozišču ustavljeno ali parkirano vozilo mora biti ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti osvetljeno s pozicijskimi lučmi. Osvetlitev vozila s pozicijskimi lučmi ni potrebno na cesti, ki je razsvetljena z javno razsvetljavo ali je kako drugače zagotovljena dobra vidljivost vozila. Pozicijske luči tudi ni potrebno uporabljati, ko je vozilo ustavljeno ali parkirano na označenem parkirnem prostoru. 
 
Nekatere izvedbe omogočajo, da je samostojno prižgana le ena od obeh pozicijskih luči. Vklop leve ali desne pozicijske luči največkrat izberemo glede na položaj parkiranega vozila. V primeru, da je leva stran vozila parkirana ob cesti, vklopimo levo parkirno luč. V obratnem primeru, ko je proti sredini ceste obrnjena desna stran vozila, vklopimo desno parkirno luč. Podobno kot pri odsevnikih je pomembna barva svetlobe pozicijskih luči. Pri parkirnih lučeh, ki so del serijske opreme vozila je pravilna barva svetlobe parkirnih luči zagotovljena s homologacijo oziroma trgu tehnično ustreznostjo vozila.  Enako velja za priklopna, tovorna in druga vozila. V primeru, da se odločimo za dodatno vgradnjo parkirnih luči morajo spoštovati določila zakona. Parkirne luči, ki osvetljujejo prednji del vozila morajo oddajati svetlobo enake barve kot luči za osvetljevanje cestišča. Zadnje parkirne luči morajo oddajati svetlobo rdeče barve. Bočne ali smerne pozicijske luči lahko oddajajo svetlobo rumene oziroma oranžne barve. V nekaterih primerih imamo na isti pozicijski luči izvedeno oddajanje svetlobe v več barvah. Največkrat v takem primeru zasledimo izvedbo pozicijskih luči, ki oddajajo svetlobo bele in rdeče barve. Namestitev takšne pozicijske luči je izvedena tako, da v smeri vožnje sveti svetloba bele barve, v obratni smeri pa svetloba rdeče barve.  
 
 
Izvedba parkirnih luči je različna. Parkirne luči so lahko na vozilu nameščene samostojno ali pa so del drugega svetlobnega telesa. Slednjo največkrat izvedejo tako, da so parkirne luči, del glavnega žarometa. V vozilih starejših letnikov je velikokrat svetloba pozicijske luči omogočena z manjšo samostojno žarnico. Pri tem gre za klasično žarnico z žarilno nitko. V sodobnejših vozilih je vedno več parkirnih luči, ki deluje na podlagi LED tehnologije. LED tehnologija temelji na LED diodi. Oddajanje svetlobe LED diode omogoča svetloba polprevodnikov kot so silikon, galij in podobni ali fosforja. Vedno večja razširjenost LED tehnologije je v zaradi njene estetske kot tudi tehnične vrednosti. Tako imamo vedno več proizvajalcev, ki LED tehnologijo svetil na različne oblikovne in izvedbene načine, vključuje v serijsko opremo vozil zaradi estetike. Uporabna vrednost LED tehnologije se kaže v manjši porabi energije, lažjem nadzoru in izvedbi ter boljši kakovosti svetlobe. 
 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi