Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Nasveti za odpravo poškodb na karoserijskih delih

03.02.2015

Vse prehitro se lahko zgodi, da z avtom zadenete v kak drug avto ali oviro in opraskate ali obtolčete karoserijo.

Nasveti za odpravo poškodb na karoserijskih delih
Avto ličarji imajo zato vedno veliko dela in tako bo zagotovo tudi ostalo. Praske in udarnine na avtu izgledajo grdo, a ne samo to – rjavenje okoli poškodovanega dela se lahko razširi in naredi še več škode. Zato je dobro poznati nekaj nasvetov in trikov, kako manjše težave rešiti sami, brez da za to zapravite veliko denarja. 
 

Postopek je razdeljen na 3 glavne korake: odprava rje, popravilo udarnin in ponoven nanos barve.

Odprava rje

Rja se na poškodovani karoseriji lahko naredi v 24 urah, če živite v okolju z veliko vlage v zraku. Hitro se lahko razširi po kovinskih delih, tudi pod barvo, kar se ne vidi, dokler v barvi ne nastanejo mehurčki. Pomembno je, da se poškodb na karoseriji lotite popraviti čim prej, da se rja pretirano ne razširi tudi na druge kovinske dele pod karoserijo. 
 
Uporabite brusilnik in odstranite zaščitni sloj in barvo, dokler ne pridete do kovine. Rjo morate odstraniti iz sprednje in zadnje strani karoserijskega dela, če je le mogoče. Če je rja prišla skozi in so nastale luknjice, boste morali zapolniti luknjice ali kupiti nov karoserijski del
 
Ko odstranite vso rjo in zapolnite vse luknjice, površino premažite ali popršite s temeljnim premazom. Ta zaščiti kovino pred rjo in je prepreka za vdor vlage in nastanek rje. 
 

Popravilo udarnin

Če imate pri roki na voljo pravo orodje, je popravilo udarnin povsem enostavno. V vsaki trgovini z avto deli boste zagotovo našli komplet za popravilo udarnin. Obstajata dve vrsti: pri eni lahko manjše udarnine odpravite s pomočjo vakuuma in vlečenja in kjer ni potrebno popravilo barve, pri drugem pa večje udarnine izvlečete s pomočjo vrtanja lukenj in vlečenja udarnine navzven. Manjše udarnine lahko brez barvanja rešite le, če barva ni razpokala. 
 
Pri večjih udarninah boste potrebovali vrtalnik za luknjanje in orodje za izvlečenje udarnin. Na koncu boste morali izvrtane luknje zapolniti s polnilom za karoserije in površino zgladiti (brusilni papir grobosti 80) pred nanosom zaščitnega premaza in barve. 
 

Ponoven nanos barve

Ponovnega nanosa barve se lahko lotite šele ko ste odpravili vso rjo in zapolnili vse luknjice v karoseriji. Ko ste površino zgladili do gladkega s pomočjo brusilnega papirja. 
 
Na tako pripravljeno površino nanesite 2 nanosa zaščitnega premaza in pustite, da se posuši do suhega. Potem zbrusite površino z brusilnim papirjem grobosti 120. Očistite površino s čistilom za odstranjevanje voska in maščobe. Na očiščeno površino nato nanesite 3 sloje barve, pustite da se suši vsaj pol ure med vsakim nanosom, da se barva res dobro posuši. Nato na posušeno barvo nanesite še 3 nanose brezbarvne zaščite za barvo, ki se prav tako sušijo po pol ure vsak.
 

Naj vam zaupamo še trik, kako odpraviti udarnine s pomočjo sušilca za lase

Čeprav se sliši še tako neverjetno, lahko s pomočjo sušilca za lase in hladnega spreja (čistilo za motor, gasilni aparat na ogljikov dioksid,…) udarnino popravite brez drugega orodja. 
 
Postopek:
Površino udarnine dobro segrejemo s sušilcem za lase – grejemo vsaj 1 minuto. Nato udarnino izdatno presprejamo s hladnim sprejem. Hladni sprej, običajno na bazi utekočinjenega ogljikovega dioksida, omogoča, da se površina karoserije hitro ohladi, kar sproži reakcijo in kovina se povrne v osnovno obliko. In udarnina enostavno izgine! Ko se led stopi, površino le še obrišete z mehko krpo. Na tak način lahko rešite kar nekaj poškodb karoserije povsem sami in z zelo malo stroški! 
 

 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi