Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Nekaj nasvetov za varno vožnjo na zaledenelem in zasneženem vozišču

06.02.2015

Zimska vožnja je pogosto lahko nevarna, saj so vozne razmere mnogokrat vse prej kot idealne.

Nekaj nasvetov za varno vožnjo na zaledenelem in zasneženem vozišču
Zasneženo cestišče in poledica sta najhujši nevarnosti, ki pretita na voznike v tem času, zato je dobro vedeti, kako je potrebno reagirati, če se znajdete v težavah na cesti. 
 
Za vas smo poiskali nekaj pomembnih napotkov, ki vas bodo pripravili na bolj varno zimsko vožnjo. Najprej pa si svoj avto dobro pripravite na zimo: 
 
  • preobujte svoj avto v zimske gume z dovolj profila in preverite tlak v njih – tako kot vi po snegu ne hodite v poletnih natikačih, vaš avto ne more varno voziti z letnimi pnevmatikami;
  • zavedajte se, da se akumulator pozimi hitreje izprazni, zato vsaj vsakih par dni, naredite nekaj kilometrov daljše vožnje kot običajno, da se baterija res napolni;
  • pri vžigu motorja popustite pritisk na sklopko, ki bo zmanjšala upor na motor in ohranila baterijo;
  • tekočina za čiščenje stekel naj bo prave koncentracije, da ne bo zmrznila pri nizkih temperaturah;
  • pozimi ne čakajte na vožnjo »v rezervi« - nikoli ne veste, kaj se lahko zgodi, zato naj bo tank vedno napolnjen, da vam ne bo zmanjkalo goriva, ko boste v težavah;
  • preden se odpravite na cesto avto dobro očistite snega in ledu – ne uporabljajte vroče vode, ker lahko steklo razpoka zaradi velike temperaturne razlike;
  • pozimi imejte v avtu vedno: sredstvo za odmrznitev ključavnice, strgalo za odstranjevanje snega in ledu, verige ali zimske nogavice za pnevmatike, lopato, odejo, vrečko peska, nekaj vode in rezervne hrane in rezervna oblačila.

 

 

Vožnja v zimskih razmerah naj bo enakomerna in brez hitrih gibov z volanom

V snegu in ledu je vozišče izredno spolzko, zato je pomembno, da ste pri vožnji previdni in enakomerno vozite, ne prepočasi, niti prehitro. Čim bolj mehko speljujte, pospešujte, zavijajte in zavirajte. Da bi se izognili prevelikim obratom pri speljevanju, mehko in počasi speljite v drugi prestavi. Zavoro uporabljajte res v samo nujnih primerih, motorju pomagajte pri ustavljanju z nižanjem prestave, ne s pritiskom na zavoro. Zavedajte se, da je zavorna pot občutno daljša kot na suhem ali mokrem cestišču, zato držite varnostno razdaljo od drugih vozil. V snegu se zavorna pot pri 50 km/h potroji, na ledu je 6-krat daljša kot v normalnih voznih razmerah. Pri višjih hitrostih so večkratniki še dosti večji. 
Čeprav ima vaše vozilo neverjetneje ABS zavore, se na njih ne zanašajte, saj v zimskih razmerah ne reagirajo enako kot na cestišču brez posebnosti. Novejša vozila imajo cel kup dodatnih funkcij, ki pomagajo pri stabilizaciji in nadzoru vozila na spolzkem terenu, zato vam bo morda lažje usmerjati vozilo, kot tistim, ki teh dodatnih funkcij nimajo. 
 
Če načrtujete neodložljivo pot v težkih zimskih razmerah, se izognite največjim cestam, kjer je hitro lahko gneča, prav tako pa ne ubirajta bližnjic in poti, ki jih cestne službe ne plužijo pogosto. Na avtocesti se držite tistega pasu, ki je bolje očiščen in ne pretiravajte s hitrostjo. Prav tako je potrebna posebna pazljivost držanja varnostne razdalje. Še posebej pomembno je, da pri spustih po klancih navzdol ne začnete z veliko hitrostjo, saj vas bo gravitacija pripravila do povečanja hitrosti. Prestavite raje v nižjo prestavo in poskusite obdržati nadzor nad hitrostjo in vozilom brez pritiskanja na zavore. 
 
Če močno naletava sneg in je slabša vidljivost zaradi megle obvezno vklopite meglenke, da bi bili bolj opazni na cesti. 
 

Kaj storiti, če obstanete na cesti zaradi zimskih razmer?

Zagotovo ste že videli, če niste celo sami doživeli, vozila, ki so obtičala v snegu na cesti. Če imate zimsko opremo in pripomočke, ki smo jih omenili zgoraj, se lahko poskusite rešiti sami. Nadenite zimske verige ali nogavice za pnevmatike, očistite sneg pred kolesi in posujte malo peska pred njimi, da omogočite trenje in boste lažje speljali. Namesto peska lahko uporabite tudi stara oblačila, veje grmovja, zemljo, itd – pravzaprav karkoli, kar omogoči več trenja. 
 
Če vam kljub vsem poskusom ne uspe, pokličite na pomoč vašo avto asistenco ali AMZS, vklopite vse 4 smernike in označite vozilo z varnostnim trikotnikom. Če se boste greli s pomočjo prižganega motorja vzemite v zakup, da porabljate gorivo, zato je dobro na vsake toliko ugasniti motor in se raje ogrniti z dodatnimi oblačili in odejami. Seveda pa morate paziti, da je izpušna cev prosta in je sneg ne blokira, sicer se bo v vozilu začel zbirati ogljikov monoksid, ki je strupen in zelo nevaren. Avto naj ne bo prižgan več kot 15 minut na eno uro. 
Od avta se nikar ne oddaljujte, saj se lahko zaradi snega in slabe vidljivosti hitro izgubite. Raje počakajte na pomoč na varnem v vozilu s prižganimi pozicijskimi lučmi in vsemi smerniki.