Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Zadnje avtomobilske luči – kakšen je njihov pomen

02.03.2015

Na zadku avtomobila imamo zadnje avtomobilske luči, med katerimi izstopa rdeča barva:

Zadnje avtomobilske luči – kakšen je njihov pomen
  • pozicijske luči – rdeče barve
  • zavorne luči – močnejše rdeče barve
  • luč za vzvratno vožnjo – bele barve
  • smerniki – oranžne barve.
Poleg luči so tukaj tudi odsevniki v rdeči barvi, vsaka luč pa ima svoje sporočilo (normalna vožnja, ustavljanje, zavijanje, vzvratna vožnja). Zakaj je izpostavljena rdeča barva? Ko je padel vsesplošen dogovor, da rdeča barva nakazuje ustavljanje, se je za zadnje luči izbrala ta barva. Najpomembnejše v kompletu zadnjih luči so zagotovo močne zavorne luči, ki voznikom za nami sporočajo, kdaj se ustavljamo, da se ne zaletijo v nas. Zagotovo ste se že kdaj vozili za vozilom, ki ni imel pravilno delujočih zavornih luči (zavorne luči sploh niso svetile, ali pa svetile ves čas) in ste morali napeto opazovati in predvidevati, kaj bo storil voznik pred vami? Če bi morali tako početi vedno, bi bila vožnja avtomobila izredno naporna, če ne celo nemogoča. Tudi število nesreč bi bilo zagotovo večje in s tem zmanjšana varnost na cesti. 
 

Popravilo nedelujočih zadnjih avtomobilskih luči

Če opazite, da vaše zadnje avtomobilske luči ne delujejo več pravilno, morate takoj poiskati težavo in jo odpraviti. Za to še ne rabite poiskati pomoči avtomehanika, če le imate par spretnih rok in osnovno orodje. Možni so trije različni vzroki za nedelovanje luči:
 

Preverite in po potrebi zamenjajte varovalke za luči

Pregorela varovalka je najpogosteje vzrok za težavo, ko prenehata delovati obe luči hkrati – desna in leva pozicijska, desni in leti smernik ali vse tri zavorne luči. Če se vam to zgodi, poiščite v navodilih za uporabo vozila, kje se nahajajo varovalke za luči in preverite stanje varovalk. Najpogosteje se varovalke nahajajo pod armaturno ploščo, v navodilih pa je zapisano katera varovalka je za katero luč. Pri tem imejte ugasnjen avto, da ne pride do kakšnega stika. Običajno se pregorelo varovalko opazi s prostim očesom, saj zgleda poškodovana ali zažgana, včasih pa to ni mogoče opaziti na zunaj. Pregorelo varovalko zamenjajte z njej enako novo varovalko.
 

Preverite električno napeljavo za zadnje luči

Ko odprete pokrov v prtljažniku, za katerim se nahajajo luči in kabli električne napeljave, preverite če so vsi pritrjeni na prava mesta. Včasih se lahko razrahljajo ali korodirajo, kar vpliva na delovanje luči. Če je vse na svojem mestu, vam preostane le še en vzrok: pregorele žarnice.
 

Preverite žarnice in jih po potrebi zamenjajte z novimi

Žarnice so potrošen material in po določenih urah uporabe pregorijo. Žarnice z gorilnimi nitkami so občutljive tudi na tresljaje, zato se lahko zgodi, da pregorijo prej, kot je njihova življenjska doba v urah. Ko odkrijete nedelujočo žarnico se prepričajte, da ob zamenjavi vstavite žarnico z istimi karakteristikami (pazite na vrsto žarnice, napetost in moč), sicer lahko povzročite električno prenapetost in še več težav. Preden žarnico zamenjate, se prepričajte, da je res pregorela, sicer lahko nedelovanje luči kaže na globljo električno težavo v vašem vozilu in bo potreben obisk pri avtoelektričarju. 
 

Zadnje avtomobilske luči so najpomembnejša varnostna komponenta vašega avtomobila

Morda ste pomislili, da je nepomembnejša varnostna komponenta vašega vozila varnostni pas, a imajo pri zagotavljanju varnosti pomembnejšo vlogo zadnje luči. Te namreč voznikom za vami sporočajo pomembno sporočilo in preprečujejo, da bi se vozniki za vami zaleteli v vas. Brez zavornih luči bi bila vožnja neznosna, vožnja z okvarjenimi in nedelujočimi lučmi, pa je predvsem v slabši vidljivosti lahko zelo nevarna, zato nikoli ne odlašajte z odpravljanjem težave, ko se gre za avtomobilske luči, pa naj bodo to sprednje ali zadnje. Spodbudi naj vas skrb za vašo varnost in ne le strah pred kaznijo, ki vam bi jo izročili med morebitno policijsko kontrolo prometa. 
 

 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi