Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Avtomobilsko zavarovanje je lahko tudi cenejše

05.03.2015

Ko se bliža datum za podaljšanje registracije vašega avtomobila, je pred vrati tudi čas za podaljšanje veljavnosti vašega avtomobilskega zavarovanja.

Avtomobilsko zavarovanje je lahko tudi cenejše
To lahko storite že en mesec pred predvidenim zaključkom zavarovanja in najkasneje en mesec po preteku zavarovanja. Če boste skrajni rok prekoračili, vas bo kaj hitro doma čakala pošta, da vrnite registrske tablice vašega vozila in dokazila, da ste avto odpeljali na odpad. Avtomobilsko zavarovanje je sestavljeno iz več različnih zavarovanj, obvezno pa je le zavarovanje avtomobilske odgovornosti. Tukaj so nato še kasko zavarovanje, zavarovanje voznika AO+, nezgodno zavarovanje potnikov, avto asistenca in druga povezana zavarovanja.
 
Ali veste, kako dobiti najboljšo ceno za vaše zavarovanje? Tukaj je nekaj ključnih točk, ki vam bodo pomagale prihraniti kak evro. 
 

Ne lažite!

Saj poznate pregovor: laž ima kratke noge. Če vas dobijo na laži, se lahko poslovite od morebitnih ugodnosti, zato nikar ne prikrivajte resnice. Pri zavarovanju se morate zavedati, da se gre za varnost življenj – tako vašega, kot življenj drugih udeležencev na cesti. Poleg tega je navajanje lažnih podatkov kaznivo dejanje, ki lahko vodi v tožbo, zato lahko pomeni le še več stroškov. 
 

Pazite na odbitno franšizo!

Odbitna franšiza pomeni znesek, do katerega morate vi kriti škodo za poškodbe, oz. znesek, ki ga morate vi vedno plačati, ne glede na višino popravila. Praviloma ima odbitno franšizo pri avtomobilih le kasko zavarovanje, paziti pa je potrebno, da % franšize ni previsok. Višji odstotek pomeni večji znesek, ki ga morate plačati za popravilo, a pomeni tudi cenejše zavarovanje in obratno. Najpogosteje je uporablja 1% odbitne franšize, kar pomeni 200 € pri 20.000 € vrednem vozilu in 500 pri 50.000 € vrednem vozilu. Prihranek pri ceni zavarovanja tako ne pomeni nujno, da bo to na dolgi rok vaš dejanski prihranek, če boste več plačali za popravilo. 
 

Obnavljanje zavarovanja ne pomeni nujno prihrankov

Ko pride čas za obnovitev zavarovanja, ne vprašajte le za avtomatsko podaljšanje pri vaši obstoječi zavarovalnici, ampak pridobite ponudbo tudi od konkurence. Tako se lahko prepričate, da imate še vedno najboljšo ceno, ali pa na podlagi ponudbe druge zavarovalnice zahtevate boljšo ponudbo pri vaši stari zavarovalnici. Pogoji se spreminjajo, prav tako akcije in obseg zavarovanja. Zakaj bi plačevali več za isti obseg, če lahko z menjavo nekaj prihranite?
 

Več zavarovalnih polic pomeni več popusta

Večina zavarovalnih hiš nudi dodatne popuste za svoje zavarovance, ki imajo pri njih sklenjenih več polic. Zato se splača preveriti ponudbo za avtomobilsko zavarovanje tam, kjer že imate kakšno drugo zavarovanje, pa naj bo to zdravstveno, premoženjsko, nezgodno ali življenjsko. Pri menjavi zavarovalnice pa prav tako vzemite v zakup, da se bodo ostala zavarovanja lahko zaradi tega povišala. 
 

Zavarovalne hiše – spletne zavarovalnice

V Sloveniji je še vedno veliko zavarovalnih hiš, ki imajo svoje poslovalnice v vseh večjih mestih, manj pa je takih, ki omogočajo sklepanje zavarovanja preko spleta in svojih poslovalnic nimajo vsepovsod. Običajno je, da spletne zavarovalnice ponujajo nižje cene, ki si jih lahko privoščijo zaradi manj uslužbencev v poslovalnicah, ni pa vedno tako. Včasih se zgodi, da so samo določena zavarovanja cenejša, druga pa dražja, zato se splača vedno poiskati več ponudb pred sklenitvijo zavarovanja. 
 

Predelave na avtomobilu ne pomenijo nujno višje premije zavarovanja

Če predelate svoje vozilo tako, da se poganja na plin, namesto tekoče gorivo, vas lahko določene zavarovalnice celo nagradijo za to, ker sedaj manj obremenjujete okolje. Poleg tega boste plačali tudi manj cestne takse pri registraciji. Vsekakor pa se je pred predelavami dobro prepričati, kaj to pomeni za vaše zavarovanje in koliko vas bo dodatno vsaka sprememba stala pri letnem plačilu zavarovanja. 
 

Alarmna naprava za nižje zavarovanje?

Če v svoje vozilo vgradite alarmno napravo, vam lahko zavarovalnica za to ponudi določen popust. Pozanimajte se o stroških vgradnje naprave in preverite, koliko lahko prihranite pri zavarovanju, ki bo od takrat naprej vsako leto toliko nižje. Vsekakor se splača vsaj preračunati, v kolikšnem času se vam investicija v alarmno napravo lahko povrne. 
 

Pazite na svojo boniteto 

Boniteta za zavarovanje se vam ob varni vožnji brez prometnih nesreč vsako leto poveča za 5 % in znaša maksimalno od 50 do 60 % osnovne cene zavarovanja. Če ste varen voznik, ki ne povzroča prometnih nesreč, boste maksimalno boniteto dosegli v 10-12 letih in ga z varno vožnjo tudi ohranjali. V primeru povzročitve nesreče vam takoj pade boniteta za več razredov, kar lahko pomeni tudi 15-20% višje zavarovanje naslednje leto. 
 

Zavarovanje je različno za nova ali rabljena vozila

Vsekakor so nova vozila bolj priljubljena, saj pri rabljenih ne moremo biti prepričani, v kakšnem stanju so, zato jih vedno kupujemo bolj previdno. Pa vendar se lahko pozna precejšnja razlika v ceni zavarovanja, zato je to dobro preveriti tudi pred samim nakupom vozila, za katero boste naslednjih nekaj let morali plačevati tudi zavarovanje.