Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Kako preveriti, če ima vozilo original tovarniško barvo?

18.03.2015

Da bi preverili ali ima določen avtomobil original tovarniško barvo, morate poiskati znake barvanja in preveriti kakšne barve bi moralo biti vozilo na podlagi oznak na vozilu in dokumentov vozila.

Kako preveriti, če ima vozilo original tovarniško barvo?
Ko kupujete rabljeno vozilo, je pomembno, da preverite v kakšnem stanju je barva vozila, poiščete znake morebitnih popravkov barve in preverite, da je barva vozila v skladu z dokumenti vozila. Če se vam porodi sum o ukradenem vozilu, morate še malo bolje pregledati celotno vozilo. Preprodajalci ukradenih vozil pogosto prebarvajo avtomobil in ponaredijo dokumente, vi pa morate to odkriti, preden plačate kupnino za ukradeno vozilo. Lahko se namreč zgodi, da vam ukradeno vozilo nato zasežejo, vi pa ostanete brez avta in brez denarja. 
 

Kakšni so znaki, ki nakazujejo, da je vozilo prebarvano?

Original tovarniška barva je bila na dele karoserije nanešena preden so bili deli sestavljeni skupaj. Zato mora biti pod vijaki, v stičiščih delov in na zunanji strani enaka barva. Če se barva od zunaj, ne ujema s to, ki je na notranji (skriti) strani karoserije, potem je bil avto zagotovo prebarvan v povsem drugo barvo. Koda barve vozila se najpogosteje nahaja na notranji strani okvira od voznikovih vrat in se mora ujemati s kodo na prometnem dovoljenju in homologaciji vozila. 
Pravzaprav je pogostejša težava, na katero lahko naletite ta, da prodajalec zatrjuje, da vozilo nikoli ni bilo karambolirano oz. udeleženo v prometni nesreči, v resnici pa ni temu tako. Znake, ki kažejo na to, se lahko skrivajo ravno v barvi. Barva s časom zbledi, zato se vsako kasnejše delo na karoseriji pozna. Morda je skrito neveščim opazovalcem, a obstaja nekaj trikov, kako opaziti popravke. 

Prašni delci v barvi

Čeprav tudi v tovarnah lahko v barvo zaidejo prašni delci, je teh zelo malo. Če je barva na otip polna majhnih izboklinic, lahko to nakazuje na naknadno obdelavo površine vozila, ki ni bila izvedena v povsem čistem okolju, zato so se v barvo ujeli prašni delci. 

Obročki v barvi

Nepravilnosti v obliki obročkov nastanejo v barvi zaradi brusilnikov karoserije, ko površina ni obdelana do gladkega. Barva se nato med sušenjem strdi v obliki vrtincev, ki jih je na karoseriji pustil brusilnik. To se kar hitro opazi in kaže predvsem na slabo opravljeno avto ličarsko delo. 

Barvni odkruški in lupljenje barve

Če na površini vidite barvne odkruške, ali da se barva lupi, je to znak slabega oprijema barve. To je lahko znak nedavnega barvanja vozila brez prave priprave površine ali znak težav, kot je rja pod barvo. Vsekakor naj se vam ob tem vklopi opozorilna lučka, ki kaže na več pozornosti pri nadaljnjem pregledu vozila.

Mešanice prozornega laka

Mešanice prozornega laka niso priporočljive pri avto ličarskih delih, a se jih pogosto uporablja, ker so ekonomične. Dve vrsti prozornega laka zmešani skupaj lahko na barvi nato pustijo vtis neravne površine, ker se drugače odsevajo pod svetlobo. Če pogledate od zgoraj navzdol na določeno površino karoserije, lahko s premikom glave od leve proti desni opazite te valove in morebitne druge nepravilnosti.

Spoji in zvari

Spoji in zvari lahko hitro pokažejo na to, da kakšen del ni več originalen. Če se vam določen spoj karoserijskih delov ali zvar med njimi zdi nesimetričen, obstaja možnost, da niso vsi karoserijski deli originalni. Preverite še ostale točke, da izključite skrite težave.

Robovi

Tudi robovi so lahko eden glavnih pokazateljev, ki težko skrijejo naknadne popravke barve karoserije. Odprite vsa vrata in preverite prehod med zunanjim in notranjim delom vrat. Tovarniško pobarvana vrata imajo gladke robove enake barve kot je zunanjost karoserije, znaki popravkov pa se vidijo v posušenih črtah barve, neravni površini ali razliki v odtenku barve. 
 

 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi