Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Poskrbite za bolj okolju prijazno vozilo

09.04.2015

Pravzaprav sploh ni pomembno kakšen avto vozite: star, nov, majhen ali velik – vedno obstaja nek način, da naredite vaše vozilo bolj okolju prijazno. Vas zanima kako?

Poskrbite za bolj okolju prijazno vozilo

Že samo z nekaj enostavnimi preventivnimi ukrepi, lahko znižate porabo, prihranite in zmanjšate škodljive emisije. 

Kakšni so ti ukrepi?

 • Redno vzdrževano vozilo pokuri manj goriva in ima manj škodljivih izpustov, hkrati pa je manj možnosti za okvaro. Ne izpuščajte datumov za redni servisni pregled.
 • Vozite pametno – način vožnje je premo sorazmerno povezan s porabo goriva. Izogibajte se naglim speljevanjem in zaviranju, vozite po omejitvah. Težka noga na pedalu za gas se pozna pri porabi. Izognite se ne-nujni uporabi avtomobila, opravite več opravkov hkrati. 
 • Klima naprava naj deluje le, ko je nujno potrebna – ko je zunaj visoka vročina, naj temperaturna razlika ne bo več kot 10 stopinj, sicer bo poraba goriva in onesnaževanje okolja znatno poskočila, poleg tega pa tudi prevelika temperaturna nihanja slabo vplivajo na vaše zdravje. Vozilo zaščitite pred soncem s parkiranem v senci ali refleksivni zaščitami za steklo – avto se tako ne bo pregrel in ga boste hitreje ohladili. 
 • V avtu ne prevažajte težkih tovorov, če ni nujno potrebno – težje kot je vozilo, večja je poraba. Stvari, ki jih »skladiščite« kar v avtu, raje odstranite na temu namenjeno mesto. 
 • Redno preverjajte zračne filtre – je že res, da to za vas pravi mehanik na servisu, a včasih je dobro, da je filter zamenjan več kot 1x na leto. Umazan zračni filter upočasnjuje dotok zraka v izgorevalno posodo, zato motor izgublja na moči. 
 • Redno preverite tudi svečke – umazane lahko povzročijo neuspeli vžig in brezvezno porabo goriva. 
 • Hladilni sistem mora biti v optimalni kondiciji, ki omogoča, da motor deluje pri čim višji temperaturi. Tako gorivo bolje izgoreva in je manj škodljivih izpustov. 
 • Pnevmatike morajo biti pravilno napolnjene in imeti priporočljiv zračni tlak. Le tako lahko ohranjate dober nadzor nad vožnjo in porabite manj goriva. 
 • Pokrovček za gorivo naj ne bo poškodovan – skozi razpoke lahko uhaja gorivo v plinu in tako izgubljate gorivo, hkrati pa dodatno onesnažujete okolje. Poškodovan pokrovček nemudoma zamenjajte!
 • Ko natakate gorivo do polnega, vedno vklopite stikalo, ki avtomatsko zazna poln rezervoar. Če gorivo natakate ročno, se lahko zgodi, da rezervoar prenapolnite – iz rezervoarja lahko tako izpustite škodljive pline in vplivate na dodatno onesnaževanje okolja.
 • Menjava filtra za gorivo vsakih 40.000 kilometrov bo pomagala prihraniti kar nekaj goriva.
 • Sistem nadzorovanja emisij mora biti vedno v optimalni kondiciji – vedno opazujte lučke na armaturi, ki označujejo težave, da ne bi spregledali česa pomembnega. Pravočasno zamenjan senzor za kisik lahko zmanjša porabo goriva za kar 40 %!
 
 
Poiskali smo kar nekaj ukrepov, ki lahko pomagajo k bolj okolju prijaznemu vozilu, zato jih vsaj poskušajte upoštevati. Pravzaprav je povsem enostavno in prav nič zahtevno, zato lahko tudi vi sami veliko prispevate k omejevanju onesnaževanja okolja. Če bi se vsi vozniki zavedali, da se samo z nekaj malenkostmi lahko veliko doprinese, bi bilo naše okolje bolj čisto in bolj zeleno.