Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Kako ukrepati, če se pregreva motor avtomobila?

14.04.2015

Življenje je lahko zelo nepredvidljivo. Še posebej, če ste veliko na poti in je avtomobil vaš glavni zaveznik, da pravočasno pridete v službo, na sestanek ali k zdravniku. Lahko pa se vam nehote zgodi, da vam načrte pokvari okvara vozila.

Kako ukrepati, če se pregreva motor avtomobila?
Prvi znak, ki ga opazite pri pregrevanju motorja svojega vozila, je kazalec na merilniku temperature v rdeči coni ali pa, ko zasveti kateri od indikatorjev na armaturi. Tisti, ki niste preveč pozorni na opozorilne sisteme vašega konjička, boste posledice ravni hladilne tekočine pod mejo v hladilniku motorja opazili šele, ko boste videli oblak pare izpod pokrova njegovega motorja. 
 
Če se vaše vozilo pogosto pregreva in stalno izgublja hladilno tekočino, je težava morda povezana s puščanjem hladilnega sistema, zato preverite hladilnik in njegove cevi. Včasih se zgodi, da se spodnje rebro hladilnika oziroma njegovo dno začne razpadati zaradi rje ali vakuma, ki ga izvaja vodna črpalka. Le to oslabi pretok tekočine ali njeno iztekanje ter povzroči pregrevanje sistema za hlajenje motorja vašega vozila. Če opazite iztekanje tekočine, ga boste morali popraviti oziroma zamenjati. 
 

Na težave s pregrevanjem motorja vas lahko opozori več ključnih znakov

Če se vaše vozilo pregreva ob normalnem vremenu in ob normalnem načinu vožnje, vam svetujemo, da preverite in po potrebi dodate tekočine v sistem ali s pomočjo strokovnjaka zamenjate termostat, nastavite ali zamenjate jermen, ali pa preverite delovanje vodne črpalke.
Tudi zamašen hladilnik je lahko kriv za pregrevanje motorja, saj je v njemu zmanjšana cirkulacija tekočin v sistemu, in le ta se ne more učinkovito hladiti. Rešitev je, da vam serviser hladilnik odstrani in pregleda. Če imate srečo, bo čiščenje s paro omogočilo njegovo nadaljnjo pravilno delovanje,  če sreče nimate, bo rešitev težave dražja - kupiti boste morali novega.
 
Še ena izmed stvari, ki jo morate ob pogostem pregrevanju vašega vozila preveriti, je pokrovček na zbiralniku za vodo za motor. Včasih se funkcija tesnila na pokrovčku toliko poslabša, da povzroči znižanje tlaka, kar je lahko razlog za okvaro hladilnega sistema. Tudi sami lahko pogledate ter preizkusite funkcijo svojega pokrovčka in ugotovite, če je v dobrem stanju oziroma, če deluje pravilno. Nekatere težave s pregrevanjem vendarle niso povezane s sistemom za hlajenje motorja. 
 

Obstaja še niz drugih okoliščin, ki lahko povzročijo pregrevanje vozila:

- Zapozneli čas vžiga: Če je vaš sistem vžiga v okvari, lahko zapozneli vžig povzroči, da se vaše vozilo pregreje, ker svečke zažgejo mešanico goriva in zraka potem, ko se bat že pomakne nazaj na svoje mesto. Zapozneli čas vžiga sam sicer ne povzroči pregrevanje motorja za več kot nekaj stopinj, vendar lahko skupaj z drugimi težavami doprinese, da se temperatura motorja dvigne na kritično raven. Pravočasno odpeljite vaše vozilo na servis, kjer vam lahko s posebno elektronsko diagnostično napravo preverijo čas vžiga ter ga po potrebi prilagodijo.
- Poškodovan jermen: Če vidite in lahko dosežete jermen, ki poganja vodno črpalko, preverite njegov položaj. Če se vam zdi premalo napet, obrabljen ali pretrgan, ga morate čim prej zamenjati.
- Nizek nivo olja: vozilo, ki ima nizko raven olja, se nagiba k pregrevanju, saj olje odstranjuje kar 75-80 odstotkov "odpadne toplote" v motorju vašega vozila (poleg tega opravlja svoje drugo delo - maže gibljive dele motorja). Če je olje samo eno četrtino izpod dovoljenega nivoja, bo iz sistema odstranjene 20 odstotkov manj toplote, kot bi je moralo.
 
V normalnih okoliščinah lahko preprečite pregrevanje motorja z rednim preverjanjem nivoja tekočin v sistemu in z njegovim pravilnim vzdrževanjem.
 

 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi