Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Kako ohraniti čist avto tudi, če imate majhne otroke?

22.04.2015

Včasih se starši z majhnimi otroci vprašajo, v čem je sploh smisel čiščenja avtomobila, če je že naslednji dan avto spet takšen, kot pred čiščenjem. Z majhnimi otroci je pač tako, zato so prioritete raje na tem, da so otroci siti, varni, na toplem in zadovoljni. Pa vendar, morda obstaja način, kako avto ohraniti čist, tudi če imate otroke, le da ga še ne poznate?

Kako ohraniti čist avto tudi, če imate majhne otroke?

Nov avto je nov začetek – naj bo ta čist!

Čeprav nimate novega avtomobila, si vsaj predstavljajte, da ste ravno zamenjali star avto za novega in hočete v novem avtu imeti več reda in čistoče. Ni važno, naj bo nov ali star, začeti morate drugače razmišljati in slediti 7 enostavnim korakom do bolj čistega avtomobila: 
 

Določite prostor za vse, kar odložite v avto

Vsi pripomočki, ki jih s seboj vzamete na pot ali izlet, naj imajo svoje mesto – sončna očala, igračke, športni rekviziti, knjige, rezervna oblačila, kape in podobno. Za prtljažnik obstaja cel kup shranjevalnih pripomočkov v obliki škatel, ki se jih zloži skupaj, ko jih ne potrebujete in imajo več ločenih prostorčkov za odlaganje. Stvari se vam tako ne bodo kotalile po avtu med vožnjo in prtljažnik bo kljub vsebini zgledal urejen. 
 

Pospravite nered sproti vsak dan

To je večkrat lažje reči, kot narediti, a se vseeno izplača. Na poti iz avta prosite otroke in soproga, da odnesejo smeti, vi pa v na svoje mesto spravite tiste pripomočke, ki ostanejo v avtu za naslednjo pot. Ni potrebno, da je vse kot iz škatlice, ampak vsaj v grobem vaš avto ne bo zgledal kot smetnjak. Manj časa vzame vsakodnevna skrb za red, kot celodnevna čistilna akcija konec tedna. 
 

Tudi otroci naj prevzamejo del odgovornosti za red

Otroci so najpogosteje tisti, ki naredijo nered v avtu zaradi stvari in igrač, ki enostavno morajo z njimi na pot, potem pa obležijo pod sedeži in v predalih na vratih. Otroke vedno opozorite, da vse, kar prinesejo  seboj v avto, iz njega tudi odnesejo. Iz pospravljanja lahko naredite tudi igro in tekmujete, kdo pospravi več igrač in pripomočkov, tisti prvi dobi nagrado presenečenja. 
 

Redno posesajte avto 

Če dovolite otrokom, da v avtu jedo prigrizke, bo vaš avto hitro poln drobtin in drobcev hrane, zato je pomembno, da vozilo redno sesate. Poleg tega se s čevlji hitro nanese umazanija s tal, na kar kaže število kamenčkov in prahu pod sedeži. Če nimate sesalca ali ga ne morete uporabiti, ker živite v bloku, lahko izkoristite sesalne naprave na bencinskih servisih in avto čistilnicah. Otroci imajo radi takšna opravila, zato če je le mogoče, omogočite, da vam otroci pri sesanju pomagajo. 
 

Omejite prigrizke

V povezavi s točko 4. boste imeli veliko manj dela s sesanjem, če boste otrokom omejili prigrizke med vožnjo. Je že tako, da se povsem prepovedati prigrizkov ne da, ker smo v teh časih res veliko na poti, ampak omejite vsaj tiste, ki so zelo lepljivi in jih je težko odstraniti iz prevlek avtomobilskih sedežev. Tako si boste prihranili globinsko čiščenje in neodstranljive madeže. 
Pri pijači pazite na to, da imajo otroci stekleničke z ustniki, ki ne polivajo, saj boste na tak način svoj avto ohranili čist in nov mnogo dlje. 
 

Čistila in pripomočki za čiščenje naj bodo vedno v avtu

Da bi lažje poskrbeli za čist avto, imejte čistila vedno v avtu – v majhnem vedru ali posodi shranite krpo, čistilo in steklenico vode. Tako boste vedno pripravljeni, da počistite takoj, ko se kaj umaže in ne boste imeli izgovora, da boste počistili kasneje, jutri ali konec tedna. To lahko hitro postane nikoli. 
Če v avto namestite majhen koš za smeti pod enim od sedežev, boste lahko sproti poskrbeli za vse ovitke prigrizkov in druge odpadke. 
 

Skrb za red in čistočo v avtu spremenite v zabavo!

Vsak cilj je lažje doseči, če se pri tem zabavate in vam je doseganje cilja izziv. Tudi skrb za čist avto z majhnimi otroci lahko pretvorite v čisto zabavo – tekmujte z otroci, kdo najde več smeti, kdo pobere več igrač in kdo hitreje posesa… Otroci se počutijo ponosni, če imajo odrasle zadolžitve, ki jih zmorejo opraviti sami, zato ne oklevajte, ampak naredite red že danes! Le tako boste lahko obrnili nov list in ohranili čist avto kljub temu, da se v njem vozijo tudi majhni otroci.