Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

Steklo ogledala

11.05.2015

Steklo ogledala je do današnjih dni, v svoji osnovi, ostalo nespremenjeno. Tako danes, kot v preteklosti omogoča pregled nad dogajanjem za vozilom oziroma ob vozilu. Za doseganje varnosti je vidljivost za vozilom zelo pomembna.

Steklo ogledala
Danes, s povečanim prometom toliko bolj. Pomembnost dobre vidljivosti ogledal je v mestu pomembna zaradi raznih udeležencev v prometu, na avtocestah pa zaradi nevarnosti, ki pretijo na račun hitrosti. V mestu imamo poleg osebnih vozil tudi kombinirana vozila, tovornjake in avtobuse ter motorna kolesa, kolesa in pešce. Vsi udeleženci v prometu tvorijo pisano paleto različnih načinov gibanja. Na vsa gibanja ostalih udeležencev v prometu moramo biti pozorni saj lahko le tako zgotavljamo varnost sebi in ostalim udeležencem. Enako velja za hitrejše cestne odseke, kjer se skladno z večjo hitrostjo spremenijo varnostne zahteve.  Temu primerno je steklo ogledala današnjih dni bistveno bolj napredno in zadostuje sodobnim zahtevam. Sodobno steklo ogledala je v primerjavi s predhodniki cenovno bolj dostopno, hkrati pa omogoča mnoge dodatne funkcije. Steklo ogledala je danes izvedeno v različnih barvah in drugih značilnostih zrcalne površine.
 
Omogočajo boljšo vidljivost v raznih vremenskih in drugih pogojih vožnje. Zrcalna površina stekla ogledala v sodobnih izvedbah bistveno bolje prikazuje raznolikost predmetov okolice, ki jih opazujemo. Predmeti v okolici so lahko bolj ali manj oddaljeni, lahko so večji ali manjši, gibajo se različno hitro v različne smeri. Da bi bili tako različni predmeti lažje in bolje vidni je steklo ogledala lahko izdelano tako, da omogoča več načinov vidljivosti. Običajno je površina stekla razdeljena v dva dela, ki omogočata vidljivost različno velikih, oddaljenih predmetov, ter predmetov, kateri se gibljejo z različno hitrostjo. Za privajanje je potrebno nekaj časa, predvsem pa previdnosti. V primerjavi s predhodniki je steklo ogledala prilagojeno različnim vplivom iz okolice. Prilagoditev je namenjena dobri vidljivosti ob vseh vplivih okolice. V zimskem času steklo lahko prekrije led in sneg, kar se lahko zgodi v času, ko je vozilo parkirano ali med vožnjo. Problem je rešljiv z ogrevanjem stekla ogledala. V steklo ogledala so vgrajeni grelni elementi, katere napaja električna energija iz akumulatorja. Ogrevanje stekla ogledala je dobrodošla pomoč tudi pri spremembah temperature, deževju in podobnih vplivih iz okolice. Vse naštete premembe se odrazijo v slabši vidljivosti predmetov v ogledalu. Največkrat grevano ogledalo to težavo reši v kratkem času. Zrcalna površina sodobnega ogledala je lahko izdelana na način, da se vidljivost v njem spreminja glede na svetlobo okolice. Kar je zelo dobrodošlo v vseh primerih, ko se svetloba okolice vožnje spremeni. V sodobnih ogledalih se vse bolj uveljavljajo napredni varnostni elementi. Ker je steklo ogledala lahko tudi površina na kateri prikazujemo razna sporočila preko simbolov in podobnih znakov, vse več proizvajalcev to možnost s pridom izkorišča. Tako se lahko v ogledalu prikaže simbol ali znak, ki opozarja na prisotnost določene potencialne nevarnosti v okolici vozila. Nevarnosti lahko predstavljajo mimoidoči pešci, kolesarji ali motorna vozila, ki se gibljejo v okolici vozila.  
 
Razvojne možnosti, ki jih steklo ogledala ponuja, s tem še niso izčrpana. Razni prototipi vozil nakazujejo veliko množico dodatnih funkcij, ki se bodo v bližnji prihodnosti postopoma uveljavljale v avtomobilsko industrijo. 
 

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi