Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Brezhiben hladilni sistem za vroče poletje

25.05.2015

Poletje je čas za potovanja in izlete z avtomobilom – z avtom se odpravite na vikend, skočite na morje, se zapeljete do sorodnikov na obisk in na počitnice na deželo. Preden pa vas prevzame dopustniško razpoloženje, pripravite na to tudi svojega jeklenega konjička. Verjetno si ne želite, da bi vam sredi poti v največji vročini odpovedala klima, kajne?

Brezhiben hladilni sistem za vroče poletje
Vaš avtomobil ima svoj hladilni sistem za ohlajanje motorja, ki skrbi, da se motor ne pregreje in preneha delovati. Poleg tega sistema na povsem enak princip deluje tudi sistem za ohlajanje potniškega prostora, poznan kot klima. Hladilna tekočina kroži po zaprtem sistemu in odvaja toploto ter dovaja hladen zrak v potniško kabino, zato vi lahko udobneje potujete tudi, ko je zunaj več kot 30 ali celo 40 stopinj Celzija. 
 

Dobro vzdrževan hladilni sistem je prvi pogoj za zanesljivost vašega vozila

Motor je srce vašega vozila, ki poganja vse ostale sisteme. Brez delujočega motorja avto ne deluje. Hladilni sistem pa lahko primerjamo s človeških krvnim ožiljem – motorju dovaja ohlajeno hladilno tekočino in iz njega odvaja toploto, da se ne pregreje. Eden brez drugega ne moreta delovati, še posebej pa je to pomembno v vročih poletnih dneh, ko je že samo ozračje pregreto in se motor lahko pregreje še hitreje brez kakšnega posebnega dodatnega napora. Da vas vaš jekleni konjiček ne bo pustil na cedilu v koloni na poti na morje, dobro preverite vse dele hladilnega sistema, očistite umazanijo iz rež radiatorjev, zamenjajte vse vrste filtrov in odpravite vse morebitne pomanjkljivosti. Če opazite nizek nivo hladilne tekočine, posvetite pozornost odkrivanju vzroka – če imate nekje razpoko ali luknjico v sistemu, bo težava še vedno prisotna, tudi če boste rezervoar hladilne tekočine pred poletjem dopolnili. Hladilni sistem se med poletjem lahko segreje tudi na 120°C, zato lahko cevke korodirajo in preperijo. Redno vzdrževanje vas lahko reši pred morebitnimi težavami na poti, kar se po navadi bolj splača, kot reševati težave sredi potovanja. Med vožnjo vedno spremljajte kazalec, ki prikazuje temperaturo motorja, da bi se izognili morebitnemu pregretju motorja. Če se kazalec nevarno približuje previsokim temperaturam, lahko motorju pomagate tako, da vključite gretje – na tak način boste vročino izpod pokrova motorja preusmerili v potniško kabino in pomagali motorju, da se ohladi. V primeru, da pride do pregretja motorja, lahko nastanejo trajne poškodbe in lahko motor popolnoma odpove. 
 
 

Potniki premagujejo vročino z avto-klimo

Na povsem enak način, kot deluje hladilni sistem za motor, deluje tudi avto klima, ki hladi potniški prostor. Kot smo že povedali, je vsak hladilni sistem zaprt sistem, po katerem kroži hladilna tekočina. Tudi avto-klima spada med hladilne sisteme. Če imate občutek, da vaša klima ne deluje več kot nekoč, preverite vse dele hladilnega sistema, če morda puščajo. Cevi in tesnila lahko z leti preperijo in v zaprt sistem lahko vstopi zrak ter izteka hladilna tekočina. Ker je sistem zaradi svojega delovanja tudi pod tlakom, so mehki deli še toliko bolj občutljivi na poškodbe, zato še pred poletjem preverite če so še v optimalni kondiciji, da na poti ne boste doživeli neprijetnega presenečenja in morebitne okvare.  Pazite tudi, da je pogonski jermen kompresorja klime v dobrem stanju, saj brez njega vaša klima ne bo mogla delovati. Dobro je tudi očistiti reže kondenzorja (po obliki spominja na radiator), saj če zrak nemoteno prehaja skozi, učinkoviteje ohladi hladilno tekočino v rebrih kondenzorja, ta pa ohladi zrak, ki prihaja iz ventilatorjev v potniško kabino.  
Poletje je morda res najprimernejši čas za popotovanja za avtomobilom, a če se nanj ne boste dobro pripravili, se lahko vaša pot kaj klavrno konča. Poskrbite za svojega jeklenega konjička, da vam bo lahko stal ob strani takrat, ko boste to najbolj potrebovali. Pa srečno pot!