Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Brisalci prihodnosti

09.06.2015

Umazano vetrobransko steklo je pri vožnji res nadležno, ker ovira preglednost in občutek varnosti. Avtomobilski brisalci so poznani v avtomobilski industriji že od začetka 20 stoletja. Američanka Mary Anderson jih je izumila na potovanju v New York, ko je močno deževalo in so morali vozniki avtomobilov odpreti okna in se sklanjati skoznje, če so želeli nadaljevati z vožnjo.

Brisalci prihodnosti
Tako se je domislila držala z gumo, ki ga z ročko nadzoruje voznik in si očisti steklo kar iz kabine. Čeprav je na začetku njena invencija požela številne kritike, so brisalci v roku nekaj let postali standardna oprema na vseh vozilih. Takšna je zgodba iz preteklosti. Kaj pa nas čaka v prihodnosti?
 

V prihodnosti brisalcev ne bo več

Tehnologija tako zelo napreduje, da se obetajo časi, ko bo avtomobilske brisalce zamenjala posebna tehnologija, ki najverjetneje sloni na zvočnem valovanju. Nekaj podobnega že uporabljajo vojaška letala, med prvimi proizvajalci, ki iščejo rešitve tudi za avtomobilsko industrijo, se pojavlja McLaren. Tehnologija bi s pomočjo visokofrekvenčnega zvočnega valovanja ustvarila energijsko polje, ki bi odbijalo vodo, insekte in vso ostalo umazanijo iz okolja. Vendar pa so to vse ugibanja, saj McLaren skriva svoje raziskave, da se do njih ne bi dokopala konkurenčna podjetja.
 
Skupaj z izboljšano vidljivostjo in aerodinamiko McLaren zatrjuje, da bo zmanjšana tudi poraba goriva, saj ne bodo več potrebni brisalci, motorčki za brisalce in rezervoar za čistilno tekočino s tekočino vred. Zaledeneli brisalci v zimskem času bi tako postali zgolj bled spomin iz preteklosti.  
 
Tehnologija naj bi bila izredno stroškovno učinkovita in zagotovo ne bi nihče obžaloval izgube brisalcev na vetrobranskem steklu. Če bi prešla v standardizirano opremo vseh vozil, ocenjujejo, da ne stala več kot 10 funtov (14 €). Pravzaprav so brisalci najbolj arhaičen del avtomobila, ki se v svoji obliki od začetka, pa vse do danes, niso pravzaprav kaj dosti spremenili. 
 
 

Nič več praskanja brisalcev po vetrobranskem steklu

Si sploh lahko predstavljate, da vam brisalci ne bodo več »praskali« po steklu in vas nadležno motili pri vožnji? Verjetno težko, a morda bo že kmalu vse drugače. Že v letu 2015 se pričakuje, da bo McLaren razkril takšno tehnologijo na svojih novih vozilih, ki jih razvijajo. 
Brezhibno čisto steklo v vseh vremenskih razmerah  - morda zveni res sanjsko, a če nas to čaka v prihodnosti, se prihodnosti res lahko veselimo že danes. Vozila brez brisalcev so tudi manj nevarna za ljudi v primeru trkov, zato bo to res velik napredek, ki ga bomo vsi z veseljem pozdravili.