Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Opozorilni znaki za menjavo zavor

16.06.2015

Na zavore morda ne pomislite pogosto, a so poglavitni del vašega vozila, ki morajo vedno biti v top formi. In ravno zato, ker na njih ne mislite vsak dan, je dobro poznati opozorilne znake, ki vas opozorijo na to, da je nastopil čas za menjavo kakšnega od delov zavornega sistema, najpogosteje zavornih ploščic.

Opozorilni znaki za menjavo zavor

Opazujte in poslušajte – obrabo zavornih ploščic lahko vidite ali slišite

Dotrajanost zavornih ploščic lahko opazite na 2 načina – s pregledom in s poslušanjem. Skozi reže platišč si oglejte ploščice, ki se dotikajo kovinskega rotorja. Če je debelina zavornih ploščic manjša od 6 milimetrov, je nastopil čas za menjavo. Vizualni pregled je včasih otežen, če se skozi platišča ne vidi zavornih ploščic, zato je dobro, da vas na dotrajanost zavornih ploščic opozori tudi zvok. Piskajoče cviljenje pri zaviranju ste zagotovo že slišali. To je očiten znak, da so zavorne ploščice dotrajane in jih morate v kratkem zamenjati. 
Piskajoči cvileči zvoki pri zaviranju lahko kratkotrajno nastanejo tudi po pranju vozila ali močnem deževju. Po stiku z vodo lahko na rotorju ali zavornih ploščicah nastane tanka plast rje, ki se po nekaj zaviranjih odstrani in cviljenje preneha. Če vaše zavore cvilijo ves čas, pa je to zagotovo znak, da je pravi čas za menjavo zavornih ploščic.

 

Ko opazite naslednje znake pri zaviranju, se nemudoma odpravite k vašemu mehaniku

  • Zmanjšana odzivnost zavor in »mehek« pedal. Če kar naenkrat začutite, da je pedal za zaviranje mehkejši ali se zavore slabše odzivajo, je to lahko znak, da ima vaš zavorni sistem luknjo in pušča zavorna tekočina ali uhaja zrak. Pod avtom se v tem primeru lahko naredi lužica zavorne tekočine, ki spominja na sveže olje, le da je manj viskozna. 
  • Ob zaviranju vaše vozilo vleče v eno stran. Če se vam to dogaja, potem se obloge na zavornih ploščicah neenakomerno obrabljajo ali je vaša zavorna tekočina z nečim onesnažena. Vaš mehanik naj preveri vzrok vlečenja in po potrebi zamenja zavorno tekočino.
  • Kovinsko rožljanje in ropotanje. Glasno kovinsko rožljanje vam sporoča, da ste popolnoma izrabili zavorne ploščice in morda poškodovali tudi rotor kolesa. Če boste predolgo odlašali z menjavo izrabljenih zavornih ploščic, se lahko zgodi, da boste morali zamenjati tudi rotorje, zato nikar ne spreglejte vseh opozorilnih znakov, da si ne boste povzročili samo še več škode in še več stroškov.
  • Vibriranje med pritiskanjem pedala za zaviranje. Vibriranje pri zaviranju je najpogosteje znak zvitih rotorjev ali pa vaše vozilo ni več centrirano. Vibracije so podobne tistim, ki jih začutite pri blokiranju zavor ali pri vklopi pomožnih sistemov za zaviranje. Rotorji se lahko zvijejo zaradi dolgotrajnega zaviranja, ker se pregrejejo do te mere, da se kovina zaradi vročine preoblikuje. Če se dolgo časa vozite samo navzdol se vsake toliko časa ustavite, da se zavorne ploščice in rotorji lahko ohladijo in ne pride do poškodb zavornega sistema.
 
 
Čeprav je vzdrževanje zavornega sistema pogosto spregledano, vas lahko očitni opozorilni znaki dovolj zgodaj opozorijo na to, da nekaj ni v redu in je potreben obisk mehanika. Tako se lahko izognete nadaljnjim poškodbam vašega vozila in dragim popravilom. Najpomembneje pa je, da boste s pozornostjo ohranili dobro kondicijo vašega vozila in se izognili morebitni nesreči zaradi odpovedi zavor.