Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Košarica je prazna.

Napolnite košarico z izdelki ...

Ohišje ogledala

20.07.2015

Ohišje ogledala z ogledalom je namenjeno omogočanju vidljivosti predmetov, ki se nahajajo v okolici vozila in jih sicer med vožnjo ali ne bi mogli opaziti ali bi jih težje opazili. lahko izdelano iz različnih materialov.

Ohišje ogledala
Danes so ohišja ogledala izdela iz plastičnih mas, v preteklosti so bila ohišja ogledal predvsem kovinska. Največkrat je bilo kovinsko ohišje pritrjeno na kovinski nosilec. Na kovinskem ohišju je nameščeno ogledalo. Ohišje ogledala omogočalo jasno sliko v ogledalu s pritrditvijo, ki je omogočala tudi nastavitev v poljuben položaj.  Sčasoma so kovinske dele zamenjali plastični. Zamenjavo so narekovale spremembe, ki so se dogajale tudi na drugih delih vozila. Plastika ni zamenjala kovino le na ogledalih, ampak tudi na odbijačih ter mnogih drugih manj vidnih sestavnih delih. Razlogov za zamenjavo je bilo veliko. Plastične mase so cenejše, možno jih je reciklirati, dopuščajo praktično neomejene oblikovne in funkcionalne možnosti. V prvi vrsti je bila za proizvajalce najprej zanimiva cena proizvodnje, po drugi strani pa so oblikovne smernice, ki so v avtomobilsko industrijo prišle z drugih področji, narekovale uporabo plastičnih mas namesto kovin. Potem, ko so plastične mase vedno bolj masovno nadomeščale kovine, so razvojni oddelki spoznali tudi vse druge ponujene možnosti razvoja. Ohišje ogledala temu primerno kmalu ni služilo le kot osnova, na katerega je pritrjeno ogledalo, ampak je postalo veliko več. K temu so največ pripomogle zahteve po čim bolj aerodinamični obliki in raznih dodatnih lastnostih ogledal. Ohišja ogledala so oblikovno sovpadala z obliko vozila, prispevala so tudi k ugodnejšem zračnem uporu. Funkcije ogledal so se večale skladno z večjimi varnostnimi zahtevami. Vsi vozniki poznamo problem zmanjšane vidljivosti zunanjih ogledal. Zunanja ogledala se ob temperaturnih spremembah orosijo ali celo zaledenijo. Poleg tega imamo težave z vidljivostjo predmetov v ozadju, ki so večji ali manjši od drugih, so bolj ali manj oddaljeni od ostale okolice v ozadju. Problem vremenskih vplivov, ki poslabšujejo vidljivost so proizvajalci rešili na več načinov. Predvsem imamo prisotno ogrevanje ogledal in dovajanje zračnega toka. Izboljšani vidljivosti v prid so ogledala ročno ali električno nastavljiva v vse smeri, v nekaterih primerih pa je steklo ogledala sestavljeno iz več delov, ki omogočajo vidljivost različno velikih in različno oddaljenih predmetov v okolici. 
 
 
V sodobnih vozilih prihodnosti lahko pričakujemo uveljavitev možnosti, ki jih ponujajo kamere in podobne sodobne naprave. Poleg tega bodo ohišja ogledala na voljo v veliki paleti izvedb, ki se bodo prilagajale predvsem cenovni politiki proizvajalca. Cenovno dostopna vozila bodo imela še naprej osnovna ohišja ogledala. Ta bodo nudila predvsem omogočanje osnovnih funkcij, kot so vidljivost ter ročno nastavljivost, ohišje ogledala bo moč ročno postaviti v položaj ob bok vozila. Dražja in naprednejša ohišja, bodo imela več funkcij, katere bodo dosegljive s pritiskom na gumb. Ogledalo bo moč s pritiskom na gumb nastavljati, ogrevati, v nekaterih primerih tudi premikati celotno ohišje. Najbolj zahtevna ohišja ogledal pa bodo, tako kot so nekatera že danes, prava tehnična poslastica. Poleg osnovnih funkcij bodo nudila različne predvsem varnostne funkcije. Opozarjala bodo na razne nevarnosti, ki so posledica poslabšane vidljivosti zaradi vremenskih razmer ali mrtvih kotov, ki otežujejo ali onemogočajo vidljivost predmetov v okolici vozila. 
 
 
 

Novice in novosti

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi