Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Smerniki ogledala

06.08.2015

Smerniki ogledala so sodobna funkcija zunanjih ogledal. Zunanja ogledala so elementi, nameščeni na bokih vozila. Izvedba pritrditve in namestitev je sicer lahko različna, v vsakem primeru pa gre za element, ki predstavlja skrajni točki, ko govorimo o širini vozila. Zaradi te lastnosti, se je v razvojnih oddelkih pojavila ideja, da lahko na ta del vozila, boljši vidljivosti in varnosti v prid, namestimo smernike.

Smerniki ogledala
S smerniki vozila voznik drugim udeležencem v prometu nakazuje namero o spremembi smeri vožnje. Poleg tega s smerniki opozarjamo druge udeležence v prometu. Z namestitvijo v vzvratna ogledala, smerniki omogočajo tudi prepoznavnost vozila oziroma njegovih skrajnih točk. Zaradi skrajnih točk na vozilu so smerniki ogledala ponudili razširitev in izboljšanje vseh naštetih funkcij. Ko nakazujemo namero o spremembi vožnje se položaj smernikov ogledala izkažejo kot zelo modro idejo, izvedbo in odločitev. Ko v križišču spreminjamo smer imajo tako možnost to namero opaziti vozniki ostalih vozil, predvsem pa kolesarji in pešci. V mestih je ta funkcija preprečila že marsikatero nevarno situacijo ali nezgodo. Pešci in kolesarji, ki se največkrat gibajo ob bokih vozila, lahko preko smernika ogledala dobijo nedvoumno sporočilo, da bo vozilo spremenilo smer gibanja. Smer gibanja ni težko prepoznati, saj se vključi smernik na strani predvidene smeri gibanja. Na ta način pešci ali kolesarji svoje gibanje prilagodijo novo nastali situaciji. Voznik vozila jih mora opaziti in v ogledalih prepoznati možnost varne spremembe smeri za druge udeležence. Spremembo smeri izvede tako, da ne ogroža drugih udeležencev v prometu.  Za odlično novost so se smerniki v ogledalih izkazali tudi na avtocestah, hitrih cestah in drugih površinah, kjer se promet odvija pri višjih hitrostih. Sprememba smeri je pri višjih hitrostih bolj zahtevna tako z vidika same vožnje kot tudi varnosti. Najbolj kritični manevri na avtocestah, hitrih cestah in drugih površinah, kjer se dosegajo višje hitrosti, so vključevanje na omenjene površine ter spremembe voznega pasu. Z namestitvijo na skrajne bočne točke vozila, smerniki ogledala omogočajo, da je namera voznika hitro in nedvoumno naznanjena. Voznik, ki se nahaja za vozilom, ga prehiteva ali se nahaja v območju vpliva spremembe vožnje, lahko temu primerno prilagodi svojo vožnjo. V primeru vključevanja drugega vozila s stranske vozne površine, bo hitrost in smer vožnje prilagodil tako nameram voznika, ki se vključuje, kot ostalim udeležencem v njegovi bližini. Možnosti so zmanjšanje hitrosti, povečanje hitrosti ali umik na drugi vozni pas. Podobno so se smerniki ogledala izkazali za odličen prispevek varnosti, pri prehitevanju na avtocesti ali drugih cestah, kjer se promet odvija z višjimi hitrostmi. Voznik vozila, ki ima vgrajen smernik ogledala, s tem dodatno in bistveno bolje opozori ostale udeležence o svoji nameri. Predvsem je to pomembno za voznike, ki vozijo na sosednjem pasu hitreje ali počasneje od voznika, ki naznanja svojo spremembo smeri. 
 
Smerniki ogledala so v osnovnih značilnostih podobna, razlikujejo se predvsem v izvedbi, oblikovnih in drugih značilnostih. Zelo pomembno je, da smerniki ogledala delujejo skladno z zakoni in tehničnimi značilnostmi proizvajalca vozila.  Nedelujoč smernik ogledala je potrebno takoj popraviti. Smerniki ogledala so za popravilo zahtevni, kar za večino lastnikov pomeni, da popravilo velja zaupati strokovnjakom.