Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Ali veste kateri avtodeli najbolj vplivajo na povečano porabo goriva?

24.08.2015

V časih, ko cene goriva dosegajo rekordne višine, je dobro vedeti, kateri avtodeli najbolj pripomorejo k povišani porabi goriva in kako se da z gorivom tudi prihraniti. Poiskali smo 5 najbolj ključnih avto delov, ki vplivajo na povečano porabo in ki jih je relativno enostavno zamenjati ter na tak način omogočiti prihranke pri vožnji.

Ali veste kateri avtodeli najbolj vplivajo na povečano porabo goriva?

Senzor pretoka zraka

Prvi avto del, ki ga lahko povsem enostavno zamenjate tudi sami, je senzor pretoka zraka. Njegova naloga je merjenje pretoka zraka, ki vstopa v motor in pošiljanje informacij v računalnik, ki nadzoruje brizganje goriva, sistem za vžig in prenos prestavljanja. Če je senzor umazan, sporoča napačne podatke in računalnik narobe obdela informacije, kar posledično vpliva na porabo goriva. 
 

Senzor za kisik

Senzor za kisik je drugi pomemben avtodel, ki vpliva na porabo goriva, saj pošilja informacije računalniku o vsebnosti kisika v izpuhu pred in po katalitskem konverterju, na podlagi česar računalnik nato prilagodi brizganje goriva v izgorevalno komoro. Če je senzor okvarjen ali umazan ne sporoča pravih podatkov in je poraba goriva po nepotrebnem povečana. Menjava senzorja za kisik se priporoča predvsem pri tistih vozilih, ki imajo prevoženih že več kot 160.000 kilometrov.
 

Vžigalne svečke

Vžigalne svečke vžigajo mešanico zraka in goriva v izgorevalni komori motorja. Če stare svečke zamenjate z novimi, bo motor tekel bolj čisto in bolj efektivno porabljal gorivo. Svečke so ene izmed najmanjših avtodelov, a imajo pomembno vlogo tudi pri porabi goriva.
 

Zračni filter

Zračni filter ima nalogo čiščenja in filtriranja zraka, ki vstopa v motor. Umazani filtri vplivajo na povečano porabo goriva, še posebej pri vozilih starejših od 10 let. Omenjeni avtodel je povsem enostavno zamenjati, zato ne odlašajte predolgo in raje prihranite na dolgi rok z menjavo zračnega filtra
 
 
 

Pnevmatike

In nenazadnje nam ostanejo še pnevmatike. Najprej na porabo vpliva napačen tlak ali neenakomeren tlak v pnevmatikah, kar lahko enostavno preverite na vseh bencinskih postajah in mehaničnih delavnicah. Obrabljenost je druga težava pnevmatik, ki lahko vpliva na povečano porabo goriva, prav tako uporaba letnih pnevmatik v zimskem času ali zimskih v letnem. Že pri nakupu novih pnevmatik upoštevajte oceno pnevmatike o porabi goriva in na račun malo višje cene za bolj varčno pnevmatiko, raje prihranite pri gorivu. 
 
Omenjeni avtodeli sodelujejo pri nadzorovanju porabe goriva, vsekakor pa je najpomembnejše, da vozite brez sunkovitega pospeševanja in zaviranja, klimatske naprave ne nastavite na prenizko temperaturo in spoštujete omjitve hitrosti. V naši spletni ponudbi boste našli vse nadomestne avtodele preverjene kakovosti, ki jih potrebujete za boljši nadzor nad ekonomično porabo goriva.