Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Amortizerji so eden od najbolj pomembnih elementov vaše varnosti v prometu

02.10.2015

Delujoči amortizerji so dokazano eden izmed najbolj pomembnih dejavnikov varnosti voznikov avtomobilov ter njihovih sopotnikov.

Amortizerji so eden od najbolj pomembnih elementov vaše varnosti v prometu
Glede na to, da so ceste pri nas v glavnem neenakomerno vzdrževane, neravne oziroma polne lukenj in izboklin, to močno vpliva na ohranitev in funkcijo amortizerjev vseh vrst vozil. Kljub temu, da je pričakovana življenjska doba amortizerjev po dobrih cestah 150.000 prevoženih kilometrov, je ta po slabih in neurejenih cestah lahko veliko krajša. Običajno ima redko katero rabljeno vozilo popolnoma funkcionalne vse štiri amortizerje.
 
Pred prihajajočimi hladnimi dnevi vam svetujemo, da poleg ostalih stvari, opravite tudi detajlni pregled vaših amortizerjev, saj so ključni pri varnem upravljanju vašega vozila ter močno vplivajo na delovanje zavor. 
 

Negativne posledice nedelujočega amortizerja

Že samo en nedelujoč amortizer lahko povzroči veliko neprijetnosti in posledic. Prva negativna stvar nedelujočega amortizerja je slabša dinamična sposobnost vozila, ker zaradi dotrajanosti amortizerja pri zaviranju zavore ne morejo prenesti dovolj veliko silo zaviranja na podlago, saj ima vzmetenje več prostora za vertikalno premikanje in zaradi dinamičnih sil pride do naglega pogrezanja sprednjega dela avtomobila. V primeru nedelujočih prednjih amortizerjev in naglega dviga, se pritisk prenesen na podlago preko koles zmanjšuje. Pri zaviranju z nedelujočimi amortizerji je zelo težko ohraniti kontrolo nad vozilom. Med drugim je močno zmanjšano delovanje prednjih zavor, ki v normalnih razmerah ustvarijo kar 65-80% zaviralne sile. 
 
Naslednja posledica je lahko zmanjšana reakcija vzmetenja. Če mora voznik hitro reagirati ali obiti prepreko na cestišču (luknjo, predmet, pešca,…), vzmetenje avtomobila počasneje reagira ter potone na nasprotni strani, kot je krenilo, kar zmanjša potrebni kontakt kolesa s podlago na drugi strani avtomobila. To se da do neke mere nadzirati, ampak v primeru hitrega manevra v nasprotno stran in počasnega odziva vzmetenja pri veliki hitrosti lahko povzroči katastrofo. Če pri tem voznik močno zavira in od zavor pričakuje njihov maksimum, se pot vsekakor ne more dobro končati.  Še posebej na zasneženi ali zaledeneli cesti, ko voznik kljub nedelujočim amortizerjem refleksno pričakuje nežne in natančne manevre svojega avtomobila. Tokom vožnje po omenjeni podlagi z okvarjenimi prednjimi amortizerji lahko doživite težke posledice, še posebej če zapeljete v globok sneg. Ker amortizer regulira vertikalno premikanje kolesa, mu omogoča da vedno prenaša potrebno silo na podlago. Če je amortizer v okvari, se kolo zelo lahko vrti navzgor in se pri premikanju premika proti karoseriji avtomobila ter povzroča vse manjši ter manjši pritisk/stik s podlago. V tem primeru vam ne bodo od velike koristi niti zimske gume. 
 
Nepopolni amortizerji povzročajo tudi neudobno vožnjo, a se zgoraj našteti scenariji lahko še bolj slabo končajo, če je vozilo preobremenjeno. Nedelujoči amortizerji lahko povzročijo še nemalo drugih težav, odvisno od starosti in tipa vozila. Če je v okvari amortizer vozila, od katerega se pričakuje vrhunske dinamične sposobnosti, lahko pričakujete veliko bolj grobo reakcijo od običajnih družinskih avtomobilov. 
 
Kakorkoli že, če amortizerji nakazujejo na težave, jih obvezno zamenjajte, saj vam lahko poškoduje/jo tudi ostale komponente vzmetenja, kar pa ni poceni. V najslabšem primeru lahko zaradi nedelujočega amortizerja ali več amortizerjev po nepotrebnem doživite prometno nesrečo. 
 
Stanje amortizerjev se lahko preveri na več načinov. Laično ali strokovno. Najbolj priporočljiv je strokovni pregled s pomočjo naprave ki je namenjena predvsem za tehnično preverjanje delovanja amortizerjev. 
 
Danes na tržišču lahko kupite amortizerje različnih vrhunskih proizvajalcev na spletu, pri pooblaščenih prodajalcih ter v prosti prodaji. Svetujemo vam, da si pogledate bogato ponudbo prednjih in zadnjih amortizerjev za vse vrste vozil kar na naši spletni strani www.silux.si.
Ne pozabite, da morate amortizerje vedno zamenjati v paru in ob pravem času. Varnost naj bo vedno na prvem mestu.