Ste že naš član?
Prijava registracija
Pokličite nas
05 364 66 17
Košarica
Košarica je prazna
Polcar Official Distributer

Kako preveriti brezhibnost vzmetenja vašega vozila?

25.11.2015

V današnjem članku si lahko preberete, kako lahko preverite brezhibnost vzmetenja vašega vozila. Vzmetenje ne omogoča le večjega udobja vožnje potnike v njem, ampak imam pomembno vlogo tudi pri nadzoru vozila

Kako preveriti brezhibnost vzmetenja vašega vozila?
Naloga sistema vzmetenja je povečati trenje med vozno podlago in pnevmatikami, da bi zagotovilo stabilnost vozila med vožnjo in predvsem zavijanjem in hkrati povečajo udobje vožnje potnikom v vozilu. Če bi bile ceste povsem ravne, brez nepravilnosti, sistem vzmetenja na vozilih sploh ne bi bil potreben. Ampak žal so ceste vse prej, kot povsem ravne. Vse neravnine na cesti s svojo silo vplivajo na kolesa, njihova smer je navpična, moč pa odvisna od velikosti. Od velikosti neravnine je torej odvisen poskok vozila ob stiku z njo.  Če ne bi bilo sistema vzmetenja, bi tako vozilo ob vsaki, še tako majhni oviri, poskočilo in izgubilo stik s podlago ter nato zaradi gravitacije grobo pristalo nazaj na podlagi. Zato je potrebna akumulacija vertikalne energije, ki jo omogočajo amortizerji, najbolj esencialni del sistema vzmetenja. Brez sistema vzmetenja, bi se v vozilu čutila vsaka, še tako majhna ovira, vozilo bi bilo slabo vodljivo in bi ga v ovinkih zaneslo iz ceste.  
 
Z nekaj koraki lahko enostavno opazite in odpravite nekaj najpogostejših težav z vzmetenjem vašega jeklenega konjička.
 

Občutite vozilo med vožnjo

Vibracije med vožnjo nakazujejo, da nekaj ni v redu. Če jih čutite skozi volan, to verjetno pomeni, da imate težave v sprednjem delu vozila – preveriti je potrebno vse povezave med volanom in kolesi, katerakoli od njih je lahko kriva za vibracije. Če čutite vibracije skozi sedež, je težava v zadnjem delu vozila – lahko vam nagaja ležaj kolesa ali poškodovana pnevmatika. 
 

Preverite stanje podvozja

Ko predvidite, kaj bi lahko bila težava pri vzmetenju vašega vozila, vozilo parkirajte na ravno površino in pustite da se ohladi. Z dvigalko dvignite tisti del vozila, kjer mislite, da se nahaja težava in preverite, da je vozilo stabilno. Naslonite se nanj, zatresite ga in če se ne premakne iz mesta, je dovolj varno, da se uležete pod vozilo in pregledate podvozje. 
 

Če je potrebno, odstranite kolesa

Če veste, kaj gledate, potem ne boste imeli težav. Določene dele vzmetenja lahko vidite brez da odstranjujete kolo, drugi so vidni le brez kolesa na vozilu. Kolesne ležaje, piše in pnevmatike si boste najlažje ogledali, ko boste kolesa odstranili, ostale dele krmiljenja pa se vidi tudi, ko so kolesa na vozilu. 
 

Največkrat je težava vibracij pnevmatika oz. kolo

Pnevmatike so najpogostejši vzrok slabih vibracij vašega vozila. Lahko so neenakomerno obrabljene, ali poškodovane. Ko imate vozilo dvignjeno iz tal, zavrtite kolo in opazujte vrtenje. Če med vrtenjem ne vidite lepega kroga, ampak kroženje bolj spominja na jajce ali elipso, je težava v obrabljenosti pnevmatik. Včasih tega s prostim očesom ne morete opaziti. Poleg vrtenja preizkusite še premikanje kolesa naprej/nazaj iz svoje osi – če se kolo premika, je težava lahko v ležajih ali v roki kolesa. Preverite tudi, ali so matice na kolesih dobro privite. 
 

Vsakršno premikanje sestavnih delov vzmetenja je znak za težavo

Vsi sestavni deli so pri vzmetenju dobro pritrjeni in se ne smejo prosto premikati. Če odkrijete premikajoči se del, je to najverjetneje opozorilo za morebitno težavo. Če se na vogal vozila naslonite s vso težo in  vozilo odskoči več kot 1-krat, je lahko težava v amortizerju ali oporniku in bo najverjetneje potrebna zamenjava.
 
Vsakršna zaznana težava z vzmetenjem mora biti nemudoma pregledana in odpravljena, saj lahko povzroči neobvladljivost vozila in morebitno popolno nevoznost. Če sami ne najdete vzroka za opažene ali občutene težave, vozilo odpeljite k vašemu mehaniku, da opravi temeljiti pregled in odpravi pomanjkljivosti sistema vzmetenja vašega vozila.